kuklik mestsky ucinky co leci pouziti uzivani vyuziti pro zdraviKuklík městský (latinsky geum urbanum) patří do čeledi růžovité, je vysoký 30-100 cm, kvete v květnu až říjnu. Je to vytrvalá bylina. Chlupatá, aromatický kořen, lodyha přímá. Listy vytrvalé přízemní růžice s 1—5 páry postranních lístků a velkým oblým vrcholovým lístkem. Lodyžní lístky trojčetné, výrazně pilovité, zašpičatělé, s velkými palisty.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • desfinfekce úst
  • zánět dásní, sliznic
  • bolesti v krku
  • problémy s trávením, přecitlivělé střevo, dráždivý tračník
  • průjmy
  • detoxikace organismu - odstranění pesticidů z organismu
  • zánět kůže
  • zánět různých sliznic v organismu

Jednotlivé žluté květy s 5 okvětními lístky, 5 zelenými kališními lístky v mezerách, dlouze řapíkaté, menší než 1 cm. Lepivá kulovitá souplodí nažek.

 

Výskyt a rozšíření:

Častý. Lesy, okraje lesů, meze, křoví, zídky, staré zdivo.

 

Záměna:

Řepík lékařský (agrimonia eupatoria). Všechny listy nepárově zpeřené, rub hustě plstnaté chlupatý, dlouhá klasovitá květenství s mnoha žlutými květy přisedlými k lodyze.

 

Kuklík pro každého

Kuklík obsahuje ve svém éterickém oleji eugenol, stejně jako karafiát. Eugenol se v zubní medicíně využívá k dezinfekci. Kořeny kuldíku se dříve sušily a poté mělnily na prášek. Byly náhradou hřebíčku, často neuvěřitelně drahého koření z tropických krajů. Jako léčivá a kořenicí rostlina se kuklík brzy s oblibou pěstoval v klášterních zahradách. Dnes ho najdeme skoro na každé mezi.

 

Zmírňuje záněty

Kuklík svým éterickým olejem a obsahem tříslovin brzdí vznik zánětů kůže a sliznice. Pomáhá, když bolí v krku, když se zanítí dásně nebo když dojde k poruchám trávení nebo k průjmu. Brzy na jaře si natrhejte mladé listy a připravte si z nich čaj.
1 list zalijte 250 ml horké vody a nechejte táhnout 5 minut. Tento čaj má jemně kořenité aroma. Zlepšuje náladu, posiluje choulostivé střevo a uklidňuje podrážděnou sliznici. Čaj a tinktura z kořene pomáhají i při odstraňování pesticidů a škodlivin z těla.

 

Zdroj klidu

Botanický název Geum v sobě skrývá výraz Ge, což znamená země. Kuklík vyrůstá všude, kde je třeba jen nepatrné množství hlíny. Dokonce i mezi městskou dlažbou. Někteří ho proto považují za plevel. Protože rád roste poblíž lidských aglomerací, jmenuje se urbanum — městský. Možná tam vyrůstá i proto, aby vnesl trochu klidu do rušných měst. Uklidňuje totiž nervy a svým půvabem lahodí oku.

 

Dubnový nápoj lásky

Podpořte svou radost z příchodu jara speciálním vínem. V dubnu je aroma kuklíku nejlepší. Vykopejte mladé kořeny, nakrájejte je a vložte na 2-3 hodiny do bílého vína. Kdo má rád výraznější chuť, ten je může nechat ve víně louhovat i 2-3 dny. Toto víno rozohní k lásce a probudí srdce, což věděla už Hildegarda z Bingenu. Kdo ví, možná proto získal kořen kuklíku pověst kořene mužné síly?

 

Jak se jinak říká kuklíku - synonymní názvy: 

Kuklík obecný ☼ Hřebíčkové koření ☼ Karafiátový kořen