vrbina penizkova ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiVrbina penízková, penízkovec, hadí bylina (latinsky lysimachia nummularia) patří do čeledi prvosenkovité, je vysoká 10—50 cm, kvete v červnu a červenci. Je to vytrvalá bylina. Lodyha poléhavá, plazivá. Listy vstřícné, oblé, lysé. Květy žluté, dlouhé 9-16 mm, skoro až ke kalichu dělené, uvnitř často červeně tečkované, stopkaté, jednotlivě v paždí listů. Kališní lístky rozptýleně červeně tečkované.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • průduškový kašel
  • zahlenění
  • akutní ekzém
  • chronický ekzém
  • ekzémy u dětí
  • rány, zranění
  • horečky při zraněních
  • špatně se hojící rány
  • kožní vředy
  • svědění pokožky

Výskyt a rozšíření:

vlhké, humózní jílovité a kypré půdy, vlhké louky, pastviny a zahrady.

 

Záměna:

vrbina obecná (lysimachia vulgaris). Lodyha je ale přímá, vysoká až 1 m, rub listů hustě chlupatý, květy ve vrcholových latách, bažinaté lesy, břehy, vlhké louky. Dříve se používala proti průjmu a k hojení ran.

 

Nezničitelná síla k životu a květu

V zahradě tato rostlina vytvoří pokryvnou vrstvu, která dobude všechny kouty a promění je ve žlutý koberec. Její touha šířit se je neúnavná a její schopnost nechat z každého nepatrného zbytečku kořene vyrašit novou rostlinu, je přímo úžasná. 

 

Na plíce a pokožku

Z květů, listů a lodyh vrbiny penízkové — sušené i čerstvé — se dá připravit chutný čaj. Bylinu sklízejte v době květu a sušte ji na vzdušném, stinném místě. 2 lžičky čerstvé nebo 1 lžičku sušené vrbiny zalijte 250 ml horké vody a nechejte asi 10 minut táhnout. Tento čaj při hluboko usazeném kašli zbaví dýchací cesty tuhých hlenů. Za svůj účinek vděčí kyselině křemičité, saponinům a tříslovinám. Při akutních a chronických ekzémech, zvláště u dětí, z něj můžete připravit i obklady.

Zvlášť příjemně chutná čaj ze žlutých květů. 1 lžičku květů zalijte 250 ml horké vody (asi 60 °C) a nechejte táhnout 5 minut. Ve skleněné čajové konvici vypadá zvlášť pěkně.

 

Hadí bylina

Vojevůdce Alexandr Veliký, vlastním jménem Lysimachos, doporučil svému vojenskému lékaři, aby tuto rostlinu používal k léčení ran a horečky vyvolané zraněními. Proto byla na jeho počest později pojmenována Lysimachia. Lysimachos znamená „ukončení sporu'. Až do středověku se tato rostlinka používala k léčbě zranění, při špatném hojení ran a vředů.

Nummularia je odvozeno od nummus, což znamená mince, které připomínají její četné drobné listy. Proto se jí také lidově přezdívá penízkovec. Protože má nej raděj i vlhkou, bažinatou půdu, je také někdy nazývána hadí bylina.

 

Mocná léčivka

Když pokožka tak svědí, že by člověk nejradši vyskočil z kůže, vykoupejte ji ve vrbině penízkové. 100g čerstvé byliny zalijte 2 litry vařící vody a nechejte pod pokličkou táhnout 20 minut. Pak tento extrakt sceďte přímo do napuštěné vany a koupejte se v něm asi 15 minut. Bez otření
se zabalte do županu a 1 hodinu odpočívejte.

 

Příklady využití

  • Nálev z vrbiny - kávovou lžičku suché nati nebo polévkovou lžíci čerstvé zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat, pijeme 2-3 šálky denně.
  • Koupel z vrbiny - hrst čerstvé nati zalijeme 1/2 l studené vody, necháme 2 minuty vařit, 10 minut vyluhovat, slijeme do sedací koupele. Odvar můžeme použít i pro kloktání při aftech a krvácení dásní. 
  • Obklad z vrbiny - čerstvou nať podrtíme válečkem, aby pustila šťávu, přiložíme na bolavé klouby a převážeme obvazem. Necháme působit nejméně 2 hodiny, nejlépe přes noc.