orsej jarni ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiOrsej jarní (latinsky ranunculus ficaria = ficaria verna) patří do čeledi pryskyřníkovité. Je vysoká jen asi 5-15 cm. Kvete v březnu a dubnu. Je to vytrvalá bylina, má kořenové hlízy. Stonek je poléhavý nebo vystoupavý. Listy mírně dužnaté, lysé, okrouhle srdčité, řapíkaté, tmavozelené, lesklé. Květy o průměru 2-3 cm, s 3-5 zelenými kališními lístky a 8-12 máslově žlutými lesklými okvětními lístky. U poddruhu (ssp. bulbifera) se po odkvětu tvoří v úžlabí listů pacibulky. 


Účinky rostliny:

UPOZORNĚNÍ: Jakmile orsej začne kvést, vytváří protoanemonin, látku s palčivou chutí, která může při konzumaci čerstvé bylinné drogy u citlivých lidí vyvolat podráždění střev a žaludku.
U sušené bylinné drogy toto riziko nehrozí, protože při sušení se prooanemonin rozkládá a nemůže škodit. V masti orsej při zevní aplikaci nevadí.

 

Výskyt a rozšíření:

vlhké, živné půdy, meze, lužní lesy, smíšené lesy, vlhké louky, břehy potoků.

 

Záměna:

rostlina je typická a prakticky nezaměnitelná. 

 

Předzvěst jara

Drobné, zelené, srdčité listy tohoto zvěstovatele jara se odváží vyrašit do ještě chladného vzduchu a zkrášlí lesy a louky svěžím zeleným kobercem. Jejich sytá zeleň se třpytí, jako by každičký list někdo pečlivě nalakoval. 

 

Zdroj vitamínu C

Orsej jarní je ideální k jarnímu čištění krve. Obsažené palčivé látky urychlují látkovou výměnu, minerály čistí krev a vitamin C zahání jarní únavu. Mladé lístky trhejte ještě před rozkvětem. Jedna hrst denně postačí. 1 lžičku zcela suchých listů zalijte 250 ml horké vody a čaj nechejte táhnout 5 minut.

 

Na bradavice a kurděje

Ranunculus je latinská zdrobnělina slova rana, což znamená žába. Název nejspíš souvisí s vlhkým stanovištěm mnoha rostlin z čeledi pryskyřníkovitých. Kořenové hlízy orseje vypadají jako kožní výrůstky nebo bradavice, proto se šťáva z listů používala k jejich odstraňování. Při nanesení pálila, což budilo v lidech dojem, že „funguje", a možná zapracovala autosugesce. V moderní fytoterapii již orsej na bradavice nepoužíváme. Existuje mnoho jiných bylinek, které pomohou - klikněte zde

Naopak u dříve obávaných kurdějí, nemoci způsobené nedostatkem vitaminu C, byl orsej na jaře, po dlouhé zimě bez ovoce a zeleniny, zdatným a vítaným pomocníkem v léčbě.

 

Orsej jarní hlízyMast proti hemoroidům s využitím olivového oleje a včelího vosku

Posup je takový, že např.

  • Máte 100 ml oleje, dáte do něj orsej a dále další vhodné léčivé rostliny na hemoroidy - např. lnice květel kvetoucí nať, měsíček lékařský květ, jírovec maďal (květ nebo velmi na drobno nasekaný nebo rozdrcený plod), trošku dubové tinktury. Zkuste si sehnat nebo doma najít co největší množství položek co seženete. 
  • Filnální množství bylinných drog bude 10-15 gramů. Dáte na plotnu do vodní lázně olej s léčivkami (vodní lázeň je to, jako kdybyste ohřívali čokoládu na polevu, tj. dole kastrol s vodou, na něm kastrol s olejem). Necháte táhnout při teplotě kolem 40°C /měřte potarvinářským digitálním teploměrem/ klidně i několik hodin (cca. 4 hodiny). Rosliny se dobře vyluhují do oleje.
  • Po cca. 4 hodinách scedíte, zvážíte. Pokud budete mít např. 90g oleje (10 g si vcucnou rostliny), tak odvážíte 18-20% hmotnosti včelí vosk.
    Tzn. 90 ml oleje/100 (abyste získali 1%)=0,9x20 (procent vosku) = 18 gramů včelího vosku.
  • Dáte opět do vodní lázně, ohříváte, rozpustíte vosk, až bude vosk v oleji rozpuštěný, tak máte mast hotovou a můžete slévat do předem připravených kelímků.Kelímky ihned zavřete. Mast vydrží v lednici až 1 rok.

Orsejová mast zmírňuje bolestivý tlak hemoroidu v postiženém místě a zabraňuje krvácení