cistec lesni ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiČistec lesní (latinsky stachys sylvatica) patří do čeledi hluchavkovité. Je vysoký 30-100 cm. Kvete v červnu až září. Je to vytrvalá bylina. Listy vejčitě srdčité, řapíkaté, ostře pilovité, měkce chlupaté, při rozemnutí zatuchle páchnou. Květy dlouhé 12—15 mm, tmavočervené až vínově červené, dolní pysk s markantní bílou kresbou, dvakrát delší než horní pysk. Šeříková vůně, lichopřesleny po 4-10 na vrcholu lodyhy. 4 trojhranné tvrdky, délka 1,5-2 mm, špička zaoblená. Dlouhé, nezbytněné podzemní oddenky.


Účinky rostliny:

Výskyt a rozšíření:

les nebo okraj lesa, stinná, vlhká a živná stanoviště. 

 

Záměna:

čistec bahenní (Stachys palustris). Větší, listy kopinaté, krátce chlupaté, jemně zubaté, květy světlejší, koruna louhá 14—17 mm. Méně účinný.

 

Posiluje srdce

Švýcarský farář zabývající se bylinkami Johann Künzle píše: „Čistec lesní posiluje srdce stejně jako náprstník, ale nemá tolik negativních vedlejších účinků." Je to jedna z těch rostlin, jejichž síly musí být znovu objeveny, protože vnášejí klid lesa do hektického každodenního života. 

 

Zbavuje jedů z životního prostředí

Kvetoucí bylinu sklízejte od července do srpna a sušte ji ve stínu. Na čaj zalijte 1 lžičku usušené kvetoucí natě 250 ml horké vody a čaj nechejte táhnout 5 minut. Eterický olej, který obsahuje, působí antibakteriálně, třísloviny zbavují tělo jedů z okolního prostředí a odpadních produktů látkové výměny. Čaj posiluje při rekonvalescenci a pomáhá na nohy po těžkých onemocněních. Čistec lesní se uplatnil i v dobách válečných, protože stachydrin, který obsahuje, zastavuje krvácení a urychluje hojení ran.

 

Tradiční prostředek proti uhranutí 

Stachys pochází z řečtiny a znamená klas. Popisuje květenství této rostlinné čeledi. Sylvatica zase uvádí, kde rostlinu najdete — v lese. Čistec lesní byl považován za rostlinu, která pomáhala proti uhranutí a uřknutí. Dokázal prý odvrátit neznámé zaklínadlo a pomluvu zbavit síly. Kdo se vykoupal ve výluhu z této byliny nebo se nadýchal jejího kouře, ten se mohl zbavit prokletí. 

Středověcí alchymisté byli přesvědčení, že čistec lesní obsahuje — stejně jako jiné rostliny — nepatrné množství zlata. Možná však měli na mysli jiné vnitřní hodnoty, které nás teď k čistci znovu přivádějí — a jsou mnohem cennější než zlato.

 

Čaj probouzí životní energii

Využijte horký letní den k procházce lesem a natrhejte si nádherné květy čistce lesního. Doma si z nich připravte čaj. 1 lžičku květů zalijte 250 ml vody teplé pouze 50 °C. Rozproudíte jím energii v těle, potěšíte své srdce, tváře vám zrůžoví a probudíte v sobě novou životní sílu a svěžest.