pelynek cernobyl ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovaniPelyněk černobýl patří do čeledi hvězdnicovité, latisky artemisia vulgaris. Léčí problémy zažívání, mírné křeče v trávicím ústrojí, zánět průdušek, Pelyněk černobýl patří do čeledi hvězdnicovité, latisky je to artemisia vulgaris. Léčí problémy zažívání, mírné křeče v trávicím ústrojí, zánět průdušek. 


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • trávení, trávicí potíže
  • žlučník, žlučníkové potíe
  • křeče trávicího systému - žaludek a střeva
  • zánět průdušek, bronchitida
  • horečka
  • paraziti v organismu, odčervení (odstranění červů)
  • epilepsie - má vliv na četnost epileptických záchvatů

 

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Dodržujte dávkování byliny. Obsahuje tujon, který může být ve vyšší jednorázové dávce neurotoxický. Nutno podotknout, že proti pelyňku pravému obsahuje pelyněk černobýl 4x méně tujonu, takže je výrazně bezpečnější variantou pelyňků.
 

Botanický popis: 

Statná, až 2 m vysoká, vytrvalá bylina. Má rozvětvené kořeny. Lodyha je statná, červená až hnědá. Listy jsou jednoduše až dvojitě peřenovité, Na líci tmavě zelené, na rubu běloplstnaté, Trubkovité, vejčité květy jsou uspořádány v početných vzpřímených klasech až hroznech. Mají barvužlutavou až červenohnědou. Plodem je nažka. Rostlina kvete během léta. 

 

Sběr: 

Kvetoucí natě (posledních 30 cm), nebo pouze "kuličky" - květ.

 

Účinky pelyňku černobýlu na zdraví člověka

Černobýl se používá k podpoře zažívacího traktu, při žlučníkových potížích. Tlumí křeče ve střevech i žaludku. Dá se použít i u plicní nemoci, např. na zánět průdušek. Snižuje horečku. Ničí střevní parazity a odčervuje. Pomáhá i při lehčích formách epilepsie.

 

Užívání, dávkování

Černobýl se užívá formou nálevu, 2-3 šálky denně, Při potížích se zažíváním se kombinuje s jinými hořčinami, jako je světlík, zeměžluč,benedykt. Při pIicních problémech se užívá se šalvějí v kombinaci 1 : 2.

 

Těhotenství a kojení

Černobýl by neměly vůbec užívat těhotné a kojící ženy. Po něm totiž hořkne mléko. Nepřekračujte stanovené dávky. 

 

Využití v kuchyni

Černobýl je ideální pro "trampskou" kuchyni, neboť roste doslova všude. Lze jej dávat do nádivek, jako kořenína ryby, do polévek, pod maso,zvláště tučné.


Výskyt pelyňku černobýlu

Černobýl roste v mírném pásmu celého světa. U nás jej najdeme hlavně při cestách, na okrajích polí, na náspech, rumištích, v příkopech. V nížinách i na horách.

 

Sběr

V době květu, od června do začátku září, sbíráme vrchní část kvetoucí natě. Sběr probíhá kdykoliv během dne. Jako koření do nádivek pouze drhneme "kuličky" (květy).

 

Zaměnitelnost s jinou bylinou

Černobýl si můžeme splést pouze s jinými pelyňky, estragonem nebo pelyňkem pravým. Oba jsou léčivé a mají podobné vlastnosti, takže topříliš nevadí. 

 

Co pelyněk černobýl obsahuje?

Organické kyseliny, éterické oleje, pryskyřice, inulin, sliz, třísloviny, artemisin, tujón. 

 

Poměr sesychání:

1:4

 

Pěstování

Černobýl roste všude, tak je snad zbytečné jej pěstovat, Pokud si to však někdo přeje, nechť si na podzim nasbírá semena, na jaře je zasadía v létě dává pozor, aby se mu by|ina příliš nerozšířila. 

 

Zajímavosti

Černobýl patří mezi devět bylin, které jsou v anglosaském světe pokládány za magické.
Černobýl patří mezi alergeny.

 

Jak se jinak říká pelyňku černobýlu - synonymní názvy: 

Bylina sv. Jana ☼ Černobejlí ☼ Dietní pepř ☼ Matka bylin ☼ Palina ☼ Pamatujček ☼ Pamětníček ☼ Pás sv. Jana ☼ Peklíček ☼ Peklínek ☼ Pelunka ☼ Peluň ☼ Peluňka ☼ Permutějček ☼ Peruňka ☼ Polyně ☼ Stříbrník velký ☼ Stříbřík