petour-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuzitiPeťour maloúborný (latinsky galinsoga parviflora) léčí kožní choroby, čistí krev, celkově posiluje, zvyšuje tvorbu mateřského mléka. Je to jednoletá rostlina, vysoká kolem 40 cm. Má hustou síť kořenů. Lodyhu má vzpřímenou, mohutně větvenou, téměř lysou. Listy jsou vstřícné, slabě chlupaté, vejčitě zašpičatělé s rýhovaným řapíkem.


Účinky rostliny:

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Pěťour by neměly užívat ženy v době těhotenství.
Pěťour mohou užívat kojící ženy. Bylina posiluje laktaci (tvorbu mateřského mléka). V době kojení neškodí matce ani kojenci. Z tohoto důvodu se jí říká také "smetanová tráva".

Úbory má velmi četné (v průměru asi 4 mm), každý z nich se skládá z několika drobných květů. Úbory jsou uspořádány ve vidlanech. Korunní plátky jsou bílé. Plodem jsou drobné nažky. Rostlina kvete od jara do pozdního podzimu. 

 

Používané části:

Sbírá se kvetoucí nať.

 

Léčivé vlastnosti

Pěťour je univerzální bylina. Používá se zejména ke zlepšení látkové výměny (metabolismu), čištění krve (detoxikace) a u kožních chorob. Bylinu lze užívat při virózách a chřipkách jako mírný imunostimulant (posiluje imunitu), antipyretikum (proti horečce) a lék proti zánětům. Droga (=bylina) dále snižuje krevní tlak a podporuje tvorbu mateřského mléka. Pěťour lze užívat na celkové posílení organismu i na podporu činnosti jednotlivých orgánů. Zevně se používá k omývání nejrůznějších vyrážek, ekzémů, lupénky, bércových vředů a podobně. 

 

Způsob použití

Z byliny lze vyrobit tinkturu, kterou dávkujeme 3x 30 kapek denně. Pokud ji připravujeme jako čaj, dáváme přednost odvaru. Hodí se i do směsí, nemá však příliš lahodnou chuť. Vzhledem k tomu, že pěťouru je všude plno, lze z něj připravovat šťávu. Tu je možné míchat např. se šťávou mrkvovou, z červené řepy, libečku atd. 

 

Kontraindikace

Pěťour nemá vedlejší účinky ani žádné kontraindikace. Těhotné ženy by se však měly vyhnout jak dlouhodobému užívání rostliny, tak velkým
jednorázovým dávkám.

 

Použití v kuchyni

V kuchyni se používají mladé listy a výhonky. Dají se vařit jako špenát, používají se jako součást zeleninových salátů, lze je užít i jako přílohu.

 

Rozšíření a výskyt

Pěťour je původně ze Severní Ameriky. Posledních skoro 200 let se však po celé zeměkouli šíří jako úspěšný plevel. U nás jej najdeme skoro na každé zahrádce, podél cest, ve škarpách, na polích, rumištích a podobně. 

 

Sběr

Po celou dobu vegetace se přes den sbírá kvetoucí nať.

 

Možnost záměny

Pěťour maloúborný lze zaměnit patrně i sjinými bylinami, zvláště pak pěťourem srstnatým, který vypadá podobně,je však chlupatější. Tato záměna
nevadí, neboť se oba používají stejně. Pěťour má charakteristický pach. 


Pěstování

Jedná se úporný plevel, který se rychle šíří po celém světě, neboť nemá přirozených nepřátel, navíc semena dozrávají i po vytržení rostliny a ta
snadno znovu zakoření. 

 

Látky obsažené v pěťouru

Flavonoidy, pryskyřice, silice, saponiny, vitamin C a další.

 

Zajímavosti

Pěťour je stará indiánská léčivka. 

 

Poznámky

Při parodontóze se doporučuje žvýkat čerstvou rostlinu.