barvinkovec katarantus ruzovy ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiKatarantus růžový neboli barvínkovec, latinsky Catharanthus roseus (synonymně Vinca rosea, Lochnera rosea), je jednoletá až víceletá 40-90 cm vysoká a od báze dřevnatějící bylina z čeledi toješťovitých, Apocynaceae. Celá rostlina pronikavě až nepříjemně voní, listy jsou vstřícné, křižmostojné, obkopinaté až vejčitě podlouhlé, tupé, na líci lesklé, na rubu matně zelené. Dekorativní květy uspořádané ve vrcholičnatých květenstvích mohou být bílé, růžové nebo bílé s karmínovým středem či tečkované. 


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • nemoci srdce a cév - kardiovaskulárního systému
  • zlepšení prokrvení srdečního svalu myokardu
  • vysoký krevní tlak, hypertenze, hypertenzní choroba
  • tachykardie - rychlá srdeční frekvence
  • podpora tvorby kortikoidů (kortikosteroidů), stimulace nadledvinek
  • detoxikace - likvidace toxinů v krvi (krevním séru)
  • regenerace krve
  • zastavení krvácení
  • vegetativní neuróza
  • nemoci jater
  • cukrovka, diabetes - vliv na hladinu krevního cukru, tj. glykémii
  • malárie
  • trávicí enzymy - ovlivnění funkce
  • průjem
  • zavodnění - močopudný účinek
  • zánět, protizánětlivý účinek (antiseptický)

 

  • rakovina - zpomalení růstu nádorů, protinádorový účinek (již ve formě oficiálního schváleného léku v lékárně):
    leukemie, 
    Hodgkinova nemoc, 
    sarkom, 
    Kaposiho sarkom, 
    choriokarcinom,
    rakovina kůže

Pochází z Madagaskaru, ale rozšířil se do většiny tropických i některých subtropických oblastí světa. U nás roste v bytě nebo ve skleníku, v letním období se může pěstovat i volně.

U nás roste příbuzný brčál menší (barvínek), Vinca minor, trvalka s poléhavou lodyhou a jasně modrými až narůžovělými květy. V přírodě se vyskytuje již výjimečně, proto je chráněná, často se však pěstuje, nejčastěji v polostínu. Obsahové látky jsou obdobného složení.

 

Jaké látky obsahuje barvínkovec?

Farmakologicky nejcennějšími látkami v nati (Vincae herba) jsou alkaloidy. Mezi nimi jsou významné především vincristin a vinblastin, ale rovněž catharantin, leurocristin a další. Z alkaloidů indolového typu to jsou např. ajmacilin a lochnerin, protinádorový účinek mají rovněž vincaleucoblastín a leucocristin. V současnosti bylo těchto aktivních látek izolováno již téměř sto. Alkaloid vinblastin je strukturou velmi příbuzný kolchicinu. Vincristin stimuluje funkci nadledvinek a zvyšuje produkci kortikosteroidů. Dále jsou přítomny saponiny, kyselina ursolová, třísloviny, pektin, barviva, hořčina vincin, flavonoidy aj. Zastoupeno je i určité množství provitaminu A a vitaminu C.

 

Účinky barvínkovce na lidské zdraví, využití v léčbě nemocí lidského organismu

Oba hlavní alkaloidy se užívají při léčbě některých forem rakoviny. Vincristinsulfát se aplikuje při léčbě leukemie, Hodgkinovy nemoci (zhoubný nádor na mízních uzlinách, slezině a kostní dřeni), různých typů sarkomu, vinblastinsulfát při léčbě Hodgkinovy nemoci, Kaposiho sarkomu, choriokarcinomu aj. Využívá se i při nemocech kardiovaskulárního systému, neboť zlepšuje prokrvení srdečního svalu, snižuje hypertenzi, ovlivňuje tachykardii, likviduje krevní toxiny, regeneruje krev a zastavuje krvácení.

Užívá se na vegetativní neurózy a nemoci jater. V tradiční medicíně slouží odvar z rostliny pri léčbě malárie a cukrovce, neboť snižuje hladinu cukru v krvi, ale užívá se i jako tonikum. Droga rovněž upravuje činnost trávicích enzymů, léčí průjmy a má i určitý močopudný účinek. Zevně se užívá na kožní onemocněni a záněty sliznic, extrakt z listů má antiseptické působení.

 

Způsoby užití, použití a dávkování

Nejčastěji se užívá nálev, a to 1 lžička drogy na 0,25 l vařící vody 2krát denně.

Zevně se nálev aplikuje na kožní poranění místo jodové tinktury, ve formě masti na rakovinu kůže. V medicínské praxi se většinou používají preparáty připravené farmaceutickým průmyslem, a to Vinblastinum (Vinblastin) nebo Vincristinum (Vinkristin), k léčbě některých druhů rakoviny, především leukemie.

Možnosti pěstování v podmínkách ČR

Jde o rostlinu pocházející z tropů. U nás ji lze pěstovat ve vytápěném skleníku nebo jako pokojovou rostlinu vyžadující dostatek tepla (20-25 °C) a polostín.

 


Související pojmy: 

zdraví ► organismus ► prodej ► zahradnictví ► semana ► sazenice ► pěstování ► koupit ► použití ► koupit ► zahrada ► kataranty