vilín účinky zdraví léčí použití užívání využití dávkování tinktura květ polokeřVilíny (witch hazel, nejběžnější vilín latinsky Hamamelis virginiana) nespí ani v zimě. Čarodějnická líska, takovou přezdívku si vysloužil vilín. Údajně proto, že jej čarodějnice využívaly k hledání pokladů. Někdo zimu miluje, někdo by se bez ní docela dobře obešel. V jednom by se ale obě skupiny - milovníci i nemilovníci zimy - mohly shodnout: zimě chybí barvy.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

Léčba kožních nemocí - např.:

  • lupénka
  • ekzém
  • záněty
  • svědění
  • otoky
  • kožní mykóza (kvasinky, kvasinková infekce)
  • neurodermatitida
  • červená kůže, pokožka
  • zpomalení stárnutí pokožky - stařecká pokožka

Dále:

  • krvácení dásní
  • zánět dásní - paradontóza
  • krvácení z nosu, epistaxe
  • zánět hrtanu - laryngitida
  • zánět dutiny ústní
  • rány, poranění, zranění- prevence zánětu
  • náhrada kortikoidů, kortikoidních preparátů
  • pohmožděniny
  • krevní výrony
  • podvrtnutí
  • péče o pooperační rány

vilín eshop pěstování využití použití květy půda zalévání účinky zdraví tinkturaStromy jsou v zimě, až na jehličnany, holé, stejně jako záhony na zahrádkách a pole podél silnic. Nic neroste, nic nekvete, příroda odpočívá. Až na pár výjimek. Šeď či běl jinak celkem fádní zimní krajiny dokážou rozzářit kvetoucí čemeřice a zlatožluté květy vilínů, které v zimě nespí, protože jim sníh ani mráz nevadí.

 

Lék indických šamanů?

Vilín, jehož vědecké rodové jméno Hamamelis je odvozeno ze spojení řeckých slov hamatos melos, což se překládá jako hákovité jablko - podle zajímavého tvaru plodů, patří do čeledi vilínovitých. Rod Hamamelis zahrnuje čtyři (některé zdroje uvádějí šest) základní druhy - vilín jarní, japonský, měkký a vilín virginský (Hamamelis virginiana), jehož druhový přívlastek odkazuje na to, že domovinou této rostliny je stát Virginia na východě USA. Posledně jmenovaný vilín je jediným druhem užívaným k medicínským účelům, jak to po dlouhá staletí činili severoameričtí indiáni.

Anglický botanik Peter Collins byl roku 1736 svědkem toho, jak indiánský šaman dokázal vyléčit i vleklá poranění jen s pomocí vilínových listů a kůry, když čerstvé větvičky povařil a pak do odvaru přidal alkohol. Jako první začal v 19. století zkoumat účinné látky obsažené ve vilínu německý lékař a farmakolog Konstantin Hering. Byl to on, kdo uvedl rostlinu do lékařské praxe. Vilín je využíván i v současné medicíně, ale také v kosmetickém průmyslu.

 

Léčebné účinky vilínu na lidské zdraví - využití vilínu v léčbě

Kůra a listy vilínu virginského obsahují třísloviny a flavonoidy, což jsou ony zázračné látky, které z něj dělají jeden z nejúčinnějších rostlinných prostředků na hojení ran.

Třísloviny tzv. utěsňují membrány buněk pokožky, a zamezují tak vstupu toxických látek, bakterií a virů, což jsou původci různých chorob. Omezují také růst nebezpečných mikroorganismů a zmírňují záněty, svědění a bolest.

Masti a další přípravky z vilínu jsou při zevní aplikaci z dermatologického hlediska velice dobře snášeny. Díky adstringentním účinkům přispívají třísloviny k zastavení lokálního krvácení, omezují nadměrné prokrvení a zmírňují otoky.

Kromě tříslovin a flavonoidů obsahuje rostlina éterické oleje, které ničí choroboplodné zárodky, a dále organické kyseliny, které fungují jako antioxidační činidlo a zmírňují záněty.

Flavonoidy také zpomalují proces stárnutí tkání, což je v dnešní době, kdy každý druhý, lépe řečeno každá druhá žena, chce vypadat alespoň o deset let mladší, účinek k nezaplacení. Mnohem důležitější ovšem je, že kombinace látek, které vilín nabízí, je vysoce účinná v léčbě kožních onemocnění všeho druhu, především v případě citlivé a poškozené pokožky.

Dá se říci, že užívat ho mohou všichni, od kojenců — je vhodný i k léčbě mléčné krusty - až po seniory, protože všichni ho bez problémů snášejí a nemá nežádoucí vedlejší účinky. Hamamelis se osvědčuje jako prostředek, který spolehlivě zmírňuje ekzémová kožní onemocnění u dětí, ale také funguje při léčbě neurodermatitidy, lupénky a kožních mykóz u dospělých.

Blahodárně působí i na stařeckou pokožku, protože zabraňuje nadměrnému vysušování, ztrátě pružnosti a omezuje svědění. Přípravky s obsahem vilínu jsou často aplikovány při potížích s hemoroidy, křečovými žilami a bércovými vředy, protože využívají protizánětlivých a protisrážlivých vlastností rostliny. Obklady pomáhají při krevních výronech a podvrtnutích a při mnoha dalších, především kožních, problémech. Vnitřně lze vilín užívat při nespecifických průjmových onemocněních.


Vilínová tinktura, tinktura z vilínu - recept, postup, návod, příprava

Světlou šroubovací sklenici naplníme do poloviny jemně nasekanými listy a kůrou vilínu virginského a zalijeme 40-50%ním alkoholem. Sklenici uzavřeme a postavíme na okenní parapet na tři týdny, ale každý den obsah protřepeme. Po třech nedělích alkohol slijeme a rozdělíme do malých, nejlépe kapacích lahviček.

Zředěna tinktura v poměru jedna polévková lžíce na 100 ml vody je vhodná k ošetření poraněné pokožky i sliznice, na pohmožděniny, krevní výrony, podvrtnutí nebo na pooperační péči o rány.

Osvědčila se také k přípravě nálevu ke kloktání a vyplachování úst například při krvácejících dásních, krvácení z nosu či zánětech ústní dutiny a hrtanu. Tinkturu můžeme dále zpracovávat při výrobě mastí, gelů a podobně.

 

Přípravky z vilínu

Již hotové přípravky, které obsahují vilín, si ale můžeme koupit v lékárnách, drogeriích, parfumeriích nebo prodejnách s bylinkami. Na trhu jsou i kapsle jako doplněk stravy, které pomáhají omezit zčervenání citlivé pleti na tvářích a v okolí nosu.

 

Mast z vilínu - skvělý lék na neurodermatitidu

Účinky a využití vilínu virginského vědci stále zkoumají. Ze studií, ale i z praxe vyplývá, že lidská pokožka tuto bylinu a její léčivé složky výborně snáší (je hypoalergenní). Jeden z výzkumů se zabýval neurodermatitidou. Mast, která byla připravená z vilínu, prokázala účinky srovnatelné s běžně předepisovanými mastičkami obsahujícími kortikoid. Oba přípravky vedly k jasnému zlepšení příznaků nemoci pouze s tím rozdílem, že vilínová mast neměla negativní vedlejší účinky.

Je tedy jasné, že mastička připravená z vilínu virginského může v mnoha případech fungovat jako přírodní alternativa kortikoidních preparátů. Vždy je ovšem nutné se poradit s lékařem.

 

Pěstování vilínu: 

Pro ty, co by chtěli vilín na zahrádku: 

  • má raději kyselou půdu
  • dorůstá až do průměru 4-5 metrů
  • na podzim se krásně zbarvuje listí
  • některé kultivary voní

 


Související fráze:

jarní ► japonský ► měkký ► virginský prostřední ► extrakt ► pěstování ► prodej ► eshop ► jelena ► keř ► červený ► prodej ► tinktura ► čaj ► sušení ► extrakt ► koupit ► mast ► mastička ► krém