koralovec jezaty ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiKorálovec ježatý patří mezi houby, které se používají už po staletí především v Asii. Dají se z něj připravit zajímavé pokrmy, ale mnohem důležitější jsou jeho silné léčivé účinky. Korálovec je vzhledově podobný našim choroům. Houba samotná má bílou barvu, občas světle hnědou. Čerstvý korálovec je velice šťavnatý a svou chutí blízce připomíná křen.


Účinky houby:

Lék na imunitu a trávení

V čínské vegetariánské kuchyni se korálovec používá jako náhražka za maso, podobně jako sója, a to velice chutná. Hlavním důvodem pro jeho sběr a zpracování ale není jeho chuť, jsou to především jeho silně léčivé schopnosti. Překvapuje především svými protinádorovými účinky. Ale to není všechno, výrazně pomáhá celému imunitnímu systému a trávicímu ústrojí. Je skvělý i při léčbě žaludečních a dvanácterníkových vředů. A blahodárně působí i na nervový systém a zároveň odbourává únavu.

 

Demence

Houba byla a je podrobována rozsáhlým výzkumům, které přicházejí na stále nové pozoruhodné výhody. Jeden z nedávných výzkumů v roce
2005 ukázal, že některé sloučeniny obsažené v korálovci jsou vysoce antibakteriální, nově se uvažuje o tom, že dokáže bojovat také proti demenci.

 

Výskyt

Roste na odumírajících listnatých stromech (dub, buk, javor, ořešák). V ČR je vzácný a chráněný, sbírat se nesmí. Roste v Číně, celé Asii a severní Americe.