prolezeniny byliny bylinky babske radyProleženina (dekubitus) označuje místo, které se následkem dlouhodobého tlaku špatně prokrvuje a tkáň odumírá. Proleženiny se objevují nejčastěji u ležících pacientů, a to v místech největšího tlaku těla na podložku - v křížové oblasti, na patách apod. Proleženina se podobá vředu. Špatně se hojí a může se do ní dostat druhotná infekce. Je-li proležených míst na těle pacienta více, může ho jejich infekce i ohrožovat na životě. Proleženiny je třeba pravidelně čistit a ošetřovat antiseptickými léky, někdy je nutné provést i chirurgické ošetření.


Účinky rostliny:


Domácí léčba proleženin

Preventivní a režimová opatření 

  • Pokud máte doma nepohyblivého pacienta, v určitých časových intervalech provádějte změnu jeho polohy a měkce podkládejte ohrožená místa. Osvědčené jsou na podkládání polštáře z třešňových pecek nebo pohankových slupek.
  • Nejlepší prevencí jsou masáže na prokrvení zatěžovaných míst a jejich obklady.

 

Masáže

  • Masáž nasucho: Provádějte ji jemným malým kartáčkem nebo lufou, a to krouživými pohyby vždy směrem k srdci. Nezůstávejte na jednom místě příliš dlouho, ať ochablou část těla nepoškodíte. Stačí udělat 5x kolečko a přemístit kartáček na jiné místo.
  • Olejová masáž: Zakupte kvalitní třezalkový olej, který má zklidňující účinky. Každý den nemocnému potírejte choulostivá místa a polštářky prstů. Dělejte malé krouživé pohyby slabým tlakem. Po masáži přebytečný olej setřete ubrouskem. Můžete si domácí třezalkový olej i připravit sami: naložte 100 g natě třezalky tečkované do 250 g olivového nebo lněného oleje, uchovávejte v tmavé láhvi a chladu. Používejte na popáleniny všeho druhu a na jizvy po spáleninách. Stejně jako třezalkový olej si můžete udělat šalvějový. Má dezinfekční a stahující účinky. Masáž provádějte stejným způsobem jako s třezalkovým olejem.
  • Proleženina obvykle začíná zčervenáním pokožky. V tomto stadiu provádějte jenom velmi jemné masáže výluhem ze šalvějových listů: do 0,5 l vody dejte 2 lžíce čerstvých šalvějových listů, které před tím mírně naklepejte. Louhujte 24 hodin a sceďte. K macerátu přidejte dvě čajové lžičky francovky Alpy. Postižená místa roztokem lehce masírujte.
  • Pokud se objeví už skutečný dekubitus, musíte se vždy poradit s lékařem, jak máte při ošetřování postupovat. 
  • Vynikající léčivá rostlina na léčbu proleženin je PODRAŽEC KŘOVIŠTNÍ a nebo "obyčejný" med s přídavkem trošky propolisové tinktury