omrzliny byliny bylinky babske rady koupel mazaniPůsobením chladu na určitou část těla nastává stažení tepének, a tím se omezí krevní oběh v dané oblasti. Omrzliny vznikají dlouhodobým působením mrazu na špatně prokrvenou část těla. Jestliže současně působí vlhkost či vítr, může k omrzlinám dojít i při teplotách nad bodem mrazu. Častější jsou omrzliny lehčího rázu, ale pozor na těžkou formu omrzlin. Ty mohou postiženou tkáň úplně zničit, a je tedy třeba vždy vyhledat lékaře a nechat se ošetřit odborně.


Účinky rostliny:

Domácí léčba omrzlin, režimová opatření a doporučení

  • Omrzlé části těla nikdy nedávejte do teplé vody! Omrzlá místa musíte nejdříve nechat prokrvit. 
  • Velmi jemně masírujte postižená místa, aby se lépe prokrvila.

 

Koupele

  • Sušený kořen puškvorce obecného prokrvuje a regeneruje poškozenou tkáň. Doporučuje se koupel z puškvorce lékařského: 100 g rozkrájeného kořene puškvorce dejte od 2 1 studené vody a nechte přes noc odstát. Ráno ohřejte k bodu varu, vypněte a nechte 5 minut vyluhovat. Ve vlažné vodě koupejte postiženou část těla 2 minuty. Tento odvar můžete ohřát a použít 4x denně.
  • Senná koupel vhodná při omrzlinách: dejte 3 hrsti sena do 3 l vroucí vody, 5 minut vařte, 10 minut vyluhujte a scezenou tekutinu vlijte do 2 l studené vody. Ve vlažné vodě si postižené místo 20 minut koupejte.

 

Mazání

  • Mastička na omrzliny: hrst květů měsíčku lékařského nakrájejte nadrobno a dejte do 200 g roztaveného sádla. Sádlo dejte vzkypět a přikryté nechte do druhého dne odstát. Ráno opět sádlo roztavte a přefiltrujte přes plátno. Mastí potírejte postižená místa. 
  • Třezalkový olej na omrzliny: do 300 ml panenského, za studená lisovaného slunečnicového oleje dejte 100 ml čerstvých květů třezalky tečkované. Láhev zakryjte plátnem a dejte na okno. Denně obsahem zamíchejte. Po 3 týdnech olej sceďte přes jemné plátno, nalijte ho do tmavé sklenice s uzávěrem a dejte do chladničky. Denně olejem natírejte postižená místa. Může zlepšit i citlivost tkání.