byliny na zlepseni soustredeni a zlepseni dusevnich schopnostiV důsledku zničujících dopadů Alzheimerovy V důsledku zničujících dopadů Alzheimerovy choroby trpí starší lidé strachem z této nemoci pokaždé, když něco zapomenou. Děti však zapomínají také, například kam si položily oblečení, kde nechaly své boty nebo bundu či v kolik hodin mají jít spát, ačkoli chodily před tím spát několik let každý večer ve stejnou dobu. Dospívající jsou známi tím, že zapomínají vše, co si nechtějí pamatovat.


Účinky rostliny:

Všímám si, že jak lidé stárnou, mají odpor k pamatování si některých detailů a faktů. Ukládají si do paměti pouze to, co je pro ně důležité.

Kladu si při tom otázku, zda se nejedná o přirozený proces, jehož cílem je přivádět nás k sobě samým, odvádět nás od všedních záležitostí světa a pomoci nám vydat se na vnitřní cestu za poznáním. Možná, že nám naše vnitřní hodiny říkají, že je čas zapomenout tyto detaily, které se zdají být důležité pro svět, ale které pro nás nemají smysl a nestojí nám za to, abychom nad nimi přemýšleli, a začali jsme se zabývat důležitějšími životními otázkami.

Ať již se rozhodnete přemýšlet o čemkoli, je důležité, abyste vždy měli jasnou a bystrou mysl. Jednou z věcí, která kouzelně projasňuje mysl, je klid a mír (kterého je však těžké ve dnešním přetechnizovaném uspěchaném světě těžko dosáhnout). Dokonce i stavy největšího duševního zmatku pominou po několikadenním pobytu někde u poklidného jezera, po pěší túře v hezké přírodě, procházce po pláži nebo cestě do starodávného lesa. Pokud nemáte tuto možnost, mohou vám pomoci navodit stejný klid a mír také meditace nebo jóga.

 

Byliny, které vyživují mozek a podporují kognitivní funkce

Pro dlouhodobou duševní jasnost a bystrost jsou mimořádně účinné následující bylinky, které by měli užívat pravidelně zejména ti, kdo mívají často "zatemněnou nebo zmatenou mysl". 

 

Ginkgo biloba (jinan dvoulaločný). 

Jednou z nejlepších bylin pro zlepšení funkce mozku je ginkgo biloba. Používá se již několik tisíc let a v poslední době byl mnohokrát různě zkoumán. Většina lidí při jeho užívání pocítí výrazné zlepšení svého stavu, ale je zapotřebí ho užívat delší dobu (nejméně 4 až 6 týdnů), než začne pozitivně působit. Ginkgo biloba zvyšuje prokrvení mozku, je silným antioxidantem a zlepšuje krátkodobou i dlouhodobou paměť. Nedávné studie potvrdily, že zpomaluje zhoršování kognitivních schopností u pacientů s počáteční fází Alzheimerovy choroby. 



Ženšen. 

Všechny druhy ženšenu dlouhodobě regenerují a omlazují mozek a zlepšují naše kognitivní funkce. Jsou velmi užitečné zejména při únavě mozku, kdy už nejste schopni o ničem přemýšlet. Ženšen má silné regenerační a posilující účinky. Pupečník asijský (gotu kola). Jedná se o nejcitovanější léčivou bylinu v ájurvédské medicíně (starověké indické léčebné umění) pro zlepšení funkcí mozku. Hojně se také používá v Číně pro zlepšení paměti a zvýšení duševní bystrosti. Je vhodný zejména pro ty, kdo jsou ve stresu kvůli různým termínům a kdo se věnují intenzivní intelektuální činnosti. 

Uvedené byliny na podporu mozku je zapotřebí užívat několik týdnů až měsíců, abyste dosáhli nejlepšího účinku. Obecně vám doporučuji užívat tyto byliny střídavě vždy pět dní v řadě, poté je na dva dny vysadit, a takto to opakovat po dobu 3 měsíců. Po 3 měsících si dejte přibližně na 3 až 4 týdny pauzu a pak celý cyklus znovu zopakujte. 
Dávkování bylin a rostlin podporující soustředění a duševní schopnosti:
Obvyklé dávky pro dospělé jsou následující:Kapsle: 3 kapsle dvakrát denně Tinktura/extrakt: Yz až 1 čajová lžička dvakrát až třikrát denněČaj: 1 šálek 3x denně  

 

"Chytré drogy"

Společně s užíváním bylin pro zlepšení duševních a kognitivních schopností se po celé zemi šíří nový trend v podobě užívání "chytrých drog", které mohou být buď syntetické anebo přírodní. V každé prodejně se zdravou výživou a mezi nejvíce propagovanými přípravky najdete například acetyl-L-karnitin (přenáší mastné kyseliny do mitochondrií v buňkách, které vytvářejí energii), DMAE (dimethylaminoethanol; nezbytný ke tvorbě acetylcholinu, jenž je hlavním neurotransmiterem v mozku), DHA (polynenasycená omega-3 mastná kyselina, jež hraje nezastupitelnou roli při komunikaci mezi neurony), fosfatidylserin a fosfatidylcholin (oba jsou důležité pro zajištění pružnosti membrán nervových buněk).

Ačkoli některé z těchto živin pro mozek vypadají slibně, jen velmi málo je toho známo o jejich dlouhodobých účincích na mozek. Tyto přípravky jsou vychvalovány, avšak tato jejich chvála vychází převážně od společností, které je propagují na trhu, nicméně výzkumy, které by potvrzovaly zmíněná tvrzení, dosud chybí. Uvedené "živiny pro mozek" mohou být užitečné například při léčbě deprese (před jejich užíváním se však v tomto případě poraďte s lékařem), "zmatené mysli", při počáteční fázi Alzheimerovy choroby anebo při duševním vyčerpání, ale pro dlouhodobé zlepšení funkce mozku a zlepšení paměti bych vám rozhodně doporučila užívat nejdříve ty byliny, které jsou již prověřeny staletími. (Více informací o živinách pro mozek a "chytrých drogách" najdete v knize Wards Deans Smart Drug and Nutrients, Smart Drugs II od Warda Deana, Johna Margenthalera a Stevena Fowkese a dále v knize Brain Longevity od Dharmy Singh Khalsy). 

 

Standardizované ginko, ginkgo biloba

Na trhu často najdete standardizované výrobky z ginkgo biloby. Jsou účinné při Alzheimerově chorobě a chtěla bych vám doporučit je užívat také v podobě čaje nebo tinktury z celých rostlin. U většiny ostatních zdravotních problémů však není nutné užívat standardizované přípravky z ginkgo biloby, abyste dosáhli jejich vysokého účinku. Namísto toho užívejte přípravky získané z celých listů ginkgo biloby. 

 

 

Ašvaganda.

Tato bylina obsahuje alkaloidy a steroidní laktony, které uvolňují nervovou soustavu, a současně obsahuje ve vysoké koncentraci několik důležitých aminokyselin, jež posilují přirozené zásoby energie mozku. Ašvaganda je již dlouho známa svou schopností projasňovat mysl, zklidňovat nervovou soustavu a navozovat hluboký spánek.


Související fráze: 

mozek ► výživa mozku ► byliny ► bylinky ► potraviny ► ginko ► jinan dvoulaločný ► prokrvení mozku ► podporu mozkových funkcí ► povzbuzení činnosti ► obrna ► mrtvice ► myšlení ► zapomínání ► Alzheimerova choroba ► Parkinsonova nemoc