Stránka obsahuje dotazy lidí a odpovědi bylinářky Ing. Adriany Kašparové.


Účinky rostliny:

Jarka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaká bylinka na děložní myomy. Děkuji za odpověď.

Ing. Adriana Kašparová: Bylinek je více. Doporučuji vyzkoušet Drmek, Damiánu, Jetel, Čekanku a Hluchavku. Mohu Vám namíchat. Léčení ale není jenom o bylinách, je potřeba mít rád sebe jako ženu a pracovat také na sobě. Udělat si denně čas jen na sebe, mít v týdnu alespoň 2 hodiny které jsou jenom moje, oblíkat se i doma hezky... Je dobré, že jste skvělá maminka, možná manželka, že máte pocit že musíte uklízet a vařit a co Vy na jakém místě jste Vy?

 


 

Lucie : Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké bylinky byste doporučila u roztroušené sklerózy a zda je brát pravidelně nebo jen si dát občas nějakou kratší kúru. Děkuji

Ing. Adriana Kašparová: U roztroušené sklerózy velice dobře zabírá kombinace Třezalka, Pupečník a Kotvičník. Je to nutné brát dlouhodobě alespoň 3 měsíce. Od května do září se musí uvedený čaj brát kvůli třezalce večer nejdříve v 16. hod, ale kvůli povzbuzení nervové soustavy se zase nesmí pít později než v 18.h. Pozdě na podzim nebo v zimě, nebo když je zamračené počasí, je to jedno, kdy si čaj dáte.

 

Marcela: Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli jsou nějaké bylinky na alergie. Už třetím rokem mám na jaře rýmu,svědí mě oči a škrábe v krku. Nikde jsem zatím nebyla...ale myslím že to bude alergie. Děkuji za odpověď.

Ing. Adriana Kašparová: Bylin na alergii je hodně ale zkuste Dvojzubec, Řimbabu, Hluchavku, Pampelišku a Čekanku nebo Měsíček.

 

Markéta: Dobrý den paní inženýrko, již 4 měsíce mě trápí extrémně suchá kůže na ukazováčku a malíčku pravé ruky, praskají mi i záhyby kůže, dokonce se objevují už krvavé trhlinky. Prsty jsou už tak suché, že jsou vrásčité. Svědí a kůže se odlupuje. Nepomohl žádný krém, všechny (Nivea, Dermacol) svědí a štípou, snesu pouze Neutrogenu, ale ta nepomáhá, jen na okamžik zklidní. Více to bolí při styku s vodou. Ale ostatní prsty a druhá ruka úplně v pohodě, což právě nechápu. Je mi 26 let, jsem učitelka. Prosím o doporučení nějaké bylinné masti. Děkuji. Pěkný den :)

Ing. Adriana Kašparová: Krém Vám mohu namíchat, ale kdybyste si ho chtěla udělat sama budete potřebovat kvalitní nerafinované bambucké máslo, kokosový tuk, konopný, mandlový olej a olej z pšeničných klíčků nebo brutnákový. Podpořte to čajem s Dvojzubce, Hluchavky, Pivoňky, Čekanky a Měsíčku.

 


 

Lenka: Dobrý den, poradíte mi prosím co na chronickou bolest hlavy? (spánky, tepání) a případně, kde zakoupit a jak používat, děkuji

Ing. Adriana Kašparová: Jednoznačně zkuste Řimbabovou tinkturu ale musí se brát dlouhodobě. Mohu Vám ji připravit. Z čajů zkuste večerní směs Řimbaba, Třezalka, Měsíček, Routa a Dvojzubec. Také mohu připravit.

 


 

Lenka: dobrý den, jsem po druhém porodu-skoro rok( první byl o rok a pul dříve) a v zimě se mi rozjelo hučení s bolestí ucha, přeléčeno pamikonem, ale nepřestalo to, chodím na akupunkturu, lepší se to, ale ráda bych se toho zbavila úplně, co by jste mi doporučila? Začala jsem cvičit power yogu. Ze začátku mi tvrdili, že je to tinitus a ten je neléčitelný, ale naštěstí se to stále lepší, dřív jsem nemohla spát, ted i s tím usnu, zvuky se téměř ztratily, až na dunění. děkuji moc za odpověd, ještě co je dobré na posílení psychiky, abych nebyla tak podrážděná z dětí, kt většinu dne proječí.

Ing. Adriana Kašparová: Nemám moc času ale zkuste ledvinový čaj a byly by dobré i cviky na podporu ledvin ale to bychom se museli potkat alespoň po skype. Ledvinový čaj: Celík pravý, Truskavec, Vrbovka, Čekanka a Hluchavka. Uvedené byliny by mohli ulevit i psychice. Mohu Vám namíchat.

 


 

Sarka: Dobry den , chtela bych se zeptat byla mi zjistena Ruzovka (rosacea) ktera je spojena s cronovou chorobou. Jake bylinky by mi mohli pomoci ze vnitr i z vnějšku ? Dekuji za radu.

Ing. Adriana Kašparová: Jako koření používejte Asafoetidu (Čertovo lejno), Kurkumu a Pískavici (pozor ta je hořká, takže jen v malém množství. Z čajů zkuste směs Růže plátky, Pivoňka, Měsíček, Bazalka a Oregano

 


 

Petra: Dobrý den, chci se zeptat jaké bylinky doporučujete na premenstruační syndrom (změny nálady, tlak v podbřišku, křeče, nadýmání)

Ing. Adriana Kašparová: Jsou to Drmek, Damiána, Jetel, Čekanka, Třezalka (ale jenom večer kvůli Třezalce). Je možné Třezalku nahradit Jetelem.

 


 

Marie: Dobrý den,chtěla bych poradit jakou bylinku pít když mě bolí všechny klouby. Každý den je ta bolest jinde a prášky nerada beru. Děkuji za radu

Ing. Adriana Kašparová: Marie nejlepší je Hatpagofyt, ale ten je neskutečně hořký, naštěstí stačí během dne popíjet. Nebo zkuste směs Dvojzubec, Měsíček, Routa, Řimbaba a Čekanka nebo Brutnák. Čaj bude hořký. Můžete také zkusit Levandulový líh (naložit levanduli do lihu)potírat bolestivá místa, nebo Vlaštovičniková tinktura.

 


 

Ivana: Dobrý den, můžete zkráceně zopakovat, jak se dělá ten ricínový zábal na bolesti zad a kloubů?

Ing. Adriana Kašparová: Povařit cca 10 ml ve vodní lázni asi tak 5 minut, pak rozlít na kapesník nebo malý ručník a přiložit na bolestivé místo a navíc přiložit termofor a nechat se 2 hodiny v klidu i s termoforem na uvedeném místě a měli bychom odpočívat, žádná televize, čtení...

 


 

JGZ: Dobrý den prosím o radu,mám vnoucka v srpnu mu bude 6 let ,je autista ,nemluví,ale je vidět snaha /aj, ba/, Velice děkuji o radu.

Ing. Adriana Kašparová: S autisty jsem zatím nepracovala, ale vyzkoušela bych očistu od očkovacích látek a rtuti (mnohokrát poškozují mozek a očistou může znova nabýt alespoň částečně lepší funkčnosti).Mohu Vám poradit, ale musíte se ozvat. Posilujte základní orgány játra ledviny a slinivku masáží (nejlépe míčkem) nebo čaji (není možno ve Vašem případě napsat jaké musela bych vědět více) Vyzkoušejte alespoň směs pravého Celíku, Třezalku (v létě jen na noc), Pupečník, Eleuterokok kořen a Routa. Kořen se vaří a pak se do něj přidá zbytek na louhování. Určitě bych zkusila Bachovy esence (také mohu namíchat) Dejte vědět, zda bude něco jinak zajímalo by mne to.

 


 

Jana: Dobrý den,trpím sezónní pylovou alergií,projevuje se to svědivostí,začervenáním,pupínky v obličeji.Dalo by se to prosím řešit nějak přírodní cestou?Nějakými čaji,tinkturami,krémy?Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Ing. Adriana Kašparová: Ano Jsou i byliny i tinktury ale zde bych byla raději kdybyste se ozvala. Je toho hodně a každému pomůže něco jiného. Pro začátek zkuste zelený ječmen 2x denně.

 


 

Zuzka: Mám málo kolagenu v těle, dá se nějak doplnit pomocí bylinek?

Ing. Adriana Kašparová: Pomocí bylinek jen nepřímo jaterně ledvinovým čajem, ale pravidelnými cviky určitě mám s Tím vlastní zkušenost. Uvedený čaj bude hořký: pravý Celík, Zeměžluč, Dvojzubec, Řimbaba, Vrbovka.

 


 

Hana I.: Dobrý den, jakou bylinku užít nebo přiložit na bolavá záda, často mě bolívá krční páteř a záda nahoře od lopatek ke krku, potom se také budím s velkou bolestí bederní páteře, co s tím?Díky za odpověd

Ing. Adriana Kašparová: Bylinky Vám jenom pomohou s léčením, ale potřebujete spíše velice jednoduché cviky na uvolnění páteře, které budete cvičit pravidelně, nebo si dopřejte alespoň 2x měsíčne krátkou masáž a pak pomohou i byliny. Vaše byliny budou Celík pravý, Růže plátky, Řimbaba, Zeměžluč, Vrbovka. Nebo ještě i Lopuch a Bršlice. Z olejů na záda doporučuji olej s esencí smrku, tuje nebo borovice. Zkuste také zde zmiňovaný Ricinový olej, nebo levandulový líh na potírání (naložte levanduli do lihu a nechte 14 dní louhovat).

 


 

Lenka: Píšete tu, že můžete tinktury namíchat...nejsem z Prahy, můžete mi napsat na Vás nějaký kontakt. děkuji

Ing. Adriana Kašparová: Podívejte se na stránky samouzdraveni.cz nebo mi napište na mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 


 

Petra: poraďte prosím bylinky na podporu těhotenství. Pro muže i pro ženu. Děkuji

Ing. Adriana Kašparová:

    • Byliny pro oba: Routa, Řimbaba, Měsíček, pravý Celík, Čekanka. Ze semen všechny dýňová, lněná sezam, slunečnice
    • Byliny pro muže: Vrbovka. Z jídel rajčata, celer,
    • Byliny pro ženy: Damiána, Drmek, dýně, avokádo mrkev.