Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

bazalka pestovani vyuziti v kuchyni receptyBazalka - latinsky ocimum basilicum. Nezaměnitelné aroma, svěže zelené listy a nepatrné náklady na ošetřování vyzvedly bazalku v posledních desetiletích mezi naše nejoblíbenější bylinky. Pro mnohé z nás samozřejmě představuje jednu z typických vůní středozemské kuchyně. Do české kuchyně pronikla tato královská bylina - jak zní je jí starší název, odvozený od řeckého slova basilikos, královský - v souvislosti s nadšením pro všechno, co má co společného s Itálií, v druhé polovině minulého století.

Ve skutečnosti se používala ve střední Evropě daleko dříve, neboť bylinkové záhony obohatila již ve středověku. V bylinkářství zběhlí mnichové a jeptišky tehdy rozlišovali v současné době převážně používanou velkolistou bazalku a bazalku malolistou. Tuto, latinským jménem Ocinum m in imum, dodnes řecká ortodoxní církev někdy používá k přípravě svěcené vody. Její vůní a aroma oceňovali již antičtí Řekové a Římané. Avšak původ bazalky musíme hledat v tropických oblastech Asie a Afriky. 

Odborníci dnes rozeznávají 35 různých druhů bazalek. K dostání je velké množství druhů a odrůd, které se liší barvou, velikostí a chutí. Jde o rostlinu vysokou 15 až 60 cm, se sytě zelenými nebo purpurově fialovými, kadeřavými nebo hladkými, menšími nebo většími listy. Existují také odrůdy, které nabízejí namísto typické bazalkové chutě aroma citrónové nebo skořicové, thajská bazalka se vyznačuje chutí anýzu.

 

 

Pěstování bazalky 

Odrůdy, které dostanete v obchodě, jsou většinou jednoleté, bazalku je tedy třeba každý rok vyset znovu. Protože má ráda hodně tepla a je vlhkomilná, nejvhodnější je pěstovat ji v květináčích pod sklem. Semínka zakryjeme jen lehce zeminou - klíčky potřebují světlo. Stejně jako ostatní bylinky také bazalka vyžaduje k tomu, aby se rozvinulo plně je jí aroma, umístění na čerstvém vzduchu a na slunci. Od poloviny května by měla proto při hezkém počasí stát venku.
Avšak pozor: při nízkých teplotách rostlina chřadne. A mráz nesnáší vůbec. 

 

 

Také na zahradě se jí daří nejlépe v květináči,

protože takto můžete lépe plnit její požadavky a žravé slimáky mít pod dohledem. Jakmile se venku ochladí, měli byste nádoby s rostlinám i přenést dovnitř na co nejsvětlejší teplé místo. V tomto případě je zahřívaný okenní parapet v místnosti opravdu ideální. Nadále bazalku dobře zalévejte a dbejte na to, abyste násady květů včas odstřihly (květy jsou rovněž jedlé). Při pozorné péči a podle toho, jak je rostlinka velká, můžete díky několika květináčům vylepšovat jídla bazalkou po celý rok, neboť bazalka náleží k oněm vzácným a ceněným bylinkám, které bez problémů v místnosti na okenním parapetu skutečně vydrží. Rovněž bazalky v květináčcích ze supermarketu přežívají kupodivu dlouho.

 

Konzervace bazalky a kulinářské využití v kuchyni

Nejlepší je sklízet bazalku těsně před je jích upotřebením. I když v obchodech dostanete i sušenou bazalku, je jí použití jako koření se stěží vyplatí, protože chuť sušených listů ani zdaleka nepřipomíná charakteristickou vůni čerstvé bylinky.
Kdo by přece jen chtěl konzervovat bazalkové listy, měl by je nasekat nadrobno, nadávkovat do vhodných nádob a uložit do mrazničky. Ztratí sice při tomto postupu svou krásnou barvu, chuť si však uchovají.
Další způsob konzervace nabízí bylinková pasta nebo pesto - nadrobno nasekané bazalkové listy smíchané s olejem, solí a dalším kořením. Bazalka se rovněž hodí do ochucovadel složených z oleje a octa. 

Podoby bazalky jsou tak mnohotvárné, jako pokrmy, do kterých se používá. Je nepostradatelná pro asijskou kuchyni stejně jako pro středomořské pokrmy a nedostižitelné těsto genovese nebo rajčata s mozarellou. Bazalka je ideálním průvodcem řady těstovinových pokrmů a postará se také o příjemné dochucení sendvičů a toastů. Přesto nejlepší recepty s bazalkou pocházejí od Jamie Olivera. Anglický mistr kuchař vymyslel jeden kuřecí pokrm, který se mi vždy podaří a v kombinaci kuřete, rajčat a velkého množství bazalky je přímo neporazitelný:

 


Kuře s rajčaty a bazalkou - recept:

Troubu předehřejeme na 180°. Porce kuřete osolíme, opepříme a vložíme do hrnce, aby ležely pěkně vedle sebe. Do mezer mezi porce dáme bazalku a rajčata. Posypeme česnekem a papričkou čili a všechno pokapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby, pečeme asi 1,5 hod. Po polovině této doby rajčata jednou promícháme. Ke konci pečení přidáme cizrnu. Kuře je hotové, když je kůže pěkně křupavá a maso se odděluje od kosti. Jako příloha se hodí brambory

Suroviny:

  • 1 kuře, rozporcované na 4-6 dílů
  • hodně čerstvé bazalky
  • čerstvá rajčata, podle velikosti rozpůlená nebo rozčtvrcená
  • 2-4 stroužky česneku, jemně nakrájené
  • 1 čerstvá červená paprička čili, semena odstranit a jemně posekat
  • olivový olej
  • 1 plechovka cizrny (400 g), nechat odkapat
  • sůl,
  • pepř

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

odvar   pálení   inhalace   vliv   hemeroid   viry   květ   vývar   astma   slinivka   zápal   zelina   trávicí   studené   koupel   ateroskleróza   štítná   játra   šlacha   kontraindikace   sirup   Zentrich   bylinka   arteriskleróza   návod   Váňa   metabolismus   keř   vitamin   angína   účinek   tinktura   slezina   mensturace   ovoce   srdce   kůže   játra   plísně   fytoterapie   indikace   žlučník   stonek   zácpa   kůra   chladné   střev   akné   fermentace   zlomenin   končetina   bolest   mateřské   slezina   rýma   minut   ledvin   průjem   prášek   plíseň   obsahuje   kvasinky   sliznice   děti   užití   Moučka   sušení   pěstování   sběr   zrak   víno   zánět   hemoroid   krk   ruka   kameny   zalijeme   Zentrich   vřed   katar   choroba   Podhorná   kloub   chřipka   opar   revma   dásně   krvácení   tlak   komplikace   kořen   nachlazení   zdraví   kontraindikace   využití   účinky   bylinná směs   nemoc   písek   recept   stvol   kapsaicin   brnění   jaterní   nežádoucí   dna   sval   zpracování   Janča   žaludek   nálev   horečka   artróza   teplé   nať   abytyše Hildegarda   rostlina   obsažené   vlas   chřipka   neht   mrtvice   kolika   premenstruační   epilepsie   strom   řídnutí kostí   vitamín   hlavy   stonek   Galenos   kornatění   hlas   horké   migrén   roztroušená   olej   noha   kojenec   alergie   použití   list   menstruační   Mattioli   osteoporóza   močopudný   antibiotik   výroba   Treben   bylina   babské rady   Janča   postup   pijeme   pupen   Avicena   čaj   nohy   Paracelsus   houba   zelenina  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)