jak pestovat cesnek medvedi z cibulek nebo seminek doma na zahradce balkone postup navod co ma rad a co nePěstování medvědího česneku je snadné a nenáročné, lze ho množit jak semeny, tak cibulkami. Výsadba je nejvhodnější v období od května do listopadu. Cibulky i semena je třeba sázet po více kusech (5-10 ks) u sebe. Medvědí česnek má rád stinná a vlhká místa na severní straně. Nejlepší místo je polostinné, v blízkosti opadavých keřů a stromů. Při sadbě cibulek je třeba kořeny zarovnat na délku kolem 3-4 cm. Cibulky sázíme cca 5 cm pod povrch zeminy, tj. tak aby nad vrcholem cibulky bylo asi 5cm zeminy. Semínka vysejte do hloubky asi 1 cm do země.


Účinky rostliny:

Chcete-li si česnek vypěstovat ze semínek, výsev proveďte nejlépe na podzim (září až listopad). Pokud semínka vyséváme v jinou dobu, je nutné semena vložit do substrátu a na jeden měsíc uložit do ledničky (aby proběhla tzv. studená stratifikace). Poté doporučujeme výsev provádět při teplotě kolem 12 stupňů. Až se objeví první klíčky, je možné rostlinu přemístit do teplejší místnosti. Klíčení trvá cca. 4 týdny.

Medvědí česnek lze úspěšně pěstovat i v květináči na balkóně a to jako venkovní rostlinu. Nezapomeňte, že medvědí česnek je třeba častěji zalévat, protože má velmi rád vlhkou půdu.

 

Pěstování medvědího česneku ze semínek a cibulek a množení - postup, návod v bodech:

  • vhodné místo: sever, polostín, vlhko
  • vhodná půda: písčitohlinitá až jílovitá, můžeme s rašelinovým substrátem, mírně kyselá, humusitá!
  • čas výsadby u cibulek: květen – listopad
  • čas výsadby ze semen: září – listopad
  • jak sázet cibulky: 5-10 ks u sebe, 5 cm do povrch, trsy cca 20 cm od sebe
  • jak sázet semínka: více kusů u sebe, 1 cm pod povrch
  • jak udržovat: zalévat (udržovat vlhké), nepřihnojovat (stačí humusitá půda)
  • množení: vyrytím shluku rostlin i s balem následné rozdělení a přesazení

 

ÚČINKY ČESNEKU MEDVĚDÍHO NA LIDSKÉ ZDRAVÍ JSOU UVEDENÉ ZDE.


Video Zbyňka Mlčocha o česneku medvědím (účinky, pěstování, kde roste, sběr, zpracování, uchování a záměna s konvalinkou):

Jak pěstovat doma na zahradě česnek medvědí ze semínek nebo cibulek se dozvíte zde.