Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

V roce 1922 zjistili vědci Evans a Bishop, že krysy potřebují pro své úspěšné rozmnožování látku obsaženou v tucích obilních klíčků a olejnatých semenech rostlin. Pokud tato látka v potravě chyběla, nebyla zvířata schopná se normálně rozmnožovat. Nejprve ji nazvali "faktor X", později ji zařadili mezi vitaminy a označili písmenem E. 

Až do roku 1936 pracoval Evans na identifikaci této látky a zjistil, že jde o dvě velmi podobné sloučeniny. Nazval je tokoferol,
což v řečtině znamená "přinášející narození", a rozdělil na alfa a beta. Později se objevily další tokoferoly, včetně příbuzných účinných látkek, a všechny tyto sloučeniny tvoří dohromady vitamin E. Podává se hlavně při neplodnosti, u nervových a svalových nemocích, jako prevence aterosklerózy a rakoviny. Vitamin E (tokoferol) je rozpustný v tucích. Má významné antioxidační účinky (až 3krát silnější než vitamin C) a podílí se mimo jiné také na stabilitě buněčné membrány. Zabraňuje předčasnému stárnutí a zpomaluje rozvoj degenerativních změn, které se stárnutím souvisejí. Je obsažen v řadě potravin, např. v máslu, drůbežích vnitřnostech, mléce, vejcích nebo oleji, proto je v praxi jeho nedostatek vzácný. Pokud jde o rostliny, vyskytuje se především v klíčcích, jádrech, semenech a ořeších; tedy částech, které jsou navíc velmi
bohaté na nenasycené mastné kyseliny, Dnes jsou také známé jako esenciální kyseliny. Velmi cenná je skutečnost, že potraviny bohaté na vitamin E obsahují i velké množství stopových prvků manganu a selenu, které se rovněž podílejí na podpoře imunitního systému.
Přitom alfa-tokoferol je daleko silnější, zatímco beta-tokoferol vykazuje jen asi poloviční účinnost. Je tedy velmi důležité, která účinná látka a v jakém množství je v daném produktu zastoupena. Denní potřeba byla u dospělého člověka stanovena na 12mg beta-tokoferolu.

Rostliny bohaté na vitamín E (sestupně):

olej z pšeničných klíčků, lněné semínko, olej ze semen bavlníku, slunečnicový olej, olej z vlašských ořechů, olej z kukuříčných klíčků, sojový olej, sezamový olej, mandle, arašídový olej, slunečnicová semena, olivový olej.

Obecně velmi malý obsah alfa-tokoferolu je v zelenině, i když mají vhodný podíl selenu a manganu. Množství od 2 do 6 mg na 100 g mají např. fenykl, kapusta, hrách, pár, špenát nebo chřest, ostatní druhy jej obsahují 1 mg a méně. Působí jako účinný antioxidant zabraňující poškození tkání a buněk těla. Pomáhá předcházet například rakovině, kornatění tepen a také Alzheimerově chorobě. Pokud jde o boj proti rakovině, je nejen silným antioxidantem, ale rovněž brání poškození buněčných membrán a navíc posiluje obranyschopnost organismu.

Zvýšené dávky tohoto vitaminu pomáhají diabetikům, neboť celkově zlepšují kardiovaskulární systém a brání poškození zraku. Příznivě působí na krevní stěnu, snižuje hladinu krevního tuku a nadměrnou srážlivost krve. Při jeho nedostatku dochází k poškozování červených krvinek a zhoršuje se buněčné dýchání.

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

bolest   obsahuje   ruka   kořen   horké   ledvin   brnění   hemoroid   nemoc   užití   chladné   odvar   stonek   Galenos   olej   vývar   neht   účinky   mrtvice   žaludek   vliv   kůra   babské rady   migrén   noha   zalijeme   pupen   rostlina   astma   Treben   keř   plísně   abytyše Hildegarda   kolika   zpracování   plíseň   zácpa   menstruační   choroba   zelina   revma   slinivka   děti   hemeroid   nežádoucí   žlučník   minut   slezina   slezina   antibiotik   průjem   zrak   Paracelsus   dna   Janča   sval   pěstování   kapsaicin   rýma   nohy   močopudný   kůže   prášek   mateřské   strom   zánět   horečka   kontraindikace   stvol   Avicena   postup   ateroskleróza   dásně   epilepsie   indikace   zápal   koupel   katar   nachlazení   vitamín   sirup   Váňa   končetina   mensturace   inhalace   květ   Zentrich   střev   účinek   list   akné   premenstruační   Janča   čaj   arteriskleróza   nať   Moučka   zlomenin   sušení   kojenec   srdce   řídnutí kostí   kloub   kvasinky   komplikace   jaterní   krvácení   játra   tinktura   opar   nálev   vlas   tlak   využití   bylina   zelenina   fermentace   kameny   krk   bylinná směs   návod   sběr   pálení   štítná   teplé   angína   sliznice   houba   viry   vitamin   použití   Podhorná   metabolismus   osteoporóza   fytoterapie   písek   zdraví   alergie   Zentrich   trávicí   chřipka   roztroušená   stonek   vřed   studené   výroba   ovoce   hlavy   artróza   šlacha   hlas   bylinka   kontraindikace   játra   pijeme   chřipka   Mattioli   recept   kornatění   obsažené   víno  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)