bezovy cukr recept postup navod priprava suroviny ingredienceBezinkový cukr, cukr s květy bezu černého - recept: vybírejte jen plně rozkvetlé květy a nevymývejte je (přišli byste o cenný pyl!!!). Odstraňte z bezu hmyz. Z květů otrhejte jen drobné kvítky bez stopeček (úplně dokonale se vám to asi nepovede, nějaké tam zůstanou, ale vůbec to nevadí). Polovinu květů rozmixujte (ideálně v sekáčku, ne tyčovým mixerem) s cukrem - vytvoří se lepivá hmota, ale ne tekutá.

 


Účinky rostliny:



Zbytek květů přimíchejte k rozmixované směsi a všechno rozprostřete na plech vyložený papírem na pečení. Plech vložte do trouby zahřáté na teplotu 60°C a sušte asi 1 a ½ hodiny. Potom troubu vypněte a vše v ní nechejte dojít. Cukr musí jemně zkaramelizovat a povrch zůstane křupavý. Vysušený a vychladlý můžete ještě jemně rozemnout (v případě větších hrudek). Skladujte ve sklenici uzavřené víčkem.

Můžeme přidávat po 1-2 lžičkách do zeleného čaje, do sklenice teplé vody s přidáním citronové šťávy, pro dospělé do grogu s plátkem citronu, nebo do svařeného vína - alkohol zvýrazňuje léčivé účinky černého bezu.

 

Bezinkový cukr, cukr s květy bezu černého - suroviny:

  • 200 g hnědého třtinového anebo kokosového cukru
  • 100 g očištěných bezových květů

 

Praktické rady a fotografie Zbyňka Mlčocha z výroby bezového cukru:

  • květy sbírejte co nejvíce u konce bez stopek (sběr trvá to déle, ale vyplatí se to)
  • zda dáte květ do mixéru nebo nasekáte nožem nechám na vás (já jsem použil nůž, rád se rostlin dotýkám :) )
  • směs při míchání mírně promačkejte rukama, aby se květ a cukr spojil a vytvořil mírně hrudkovitou směs (bez pomačkání se vám bude květ a cukr oddělovat)
  • na plechu směs naopak trošku "načechrejte" nějakými kleštěmi a hodně rozvrstvěte
  • při teplotě 40°C mi sušení směsi trvalo 60 minut (do té doby to bylo vlhké a hodně lepkavé, pak už se konzistence zahustila), mírně pootevřená dvířka (1 cm, dát do pootevřených dvířek vařečku, aby se nezavírala) pro rychlejší vysychání směsi
  • hotový bezový cukr dejte do uzavíratelné skleničky (je mírně lepkavý, zaprášil by se vám) nebo do cukřenky na kostkový cukr
  • poslední rada: nezapomeňte se podělit s blízkými, rodinou či sousedy ve smyslu sdílená radost, dvojnásobná radost ;)

 bezinkovy cukr cukr s kvety bezu cerneho recept postup navod priprava vyroba 2