Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkový likér je dobrý a díky šípkům je doslova nabitý vitamíny, takže se skvěle hodí k podpoření imunity v chladných obdobích. Díky hřebíčku můžeme likér použít také ke zmírnění bolesti v krku při chřipce nebo při bolestech zubů, protože hřebíček má mírně znecitlivující účinky. Šípky je potřeba natrhat dokud jsou ještě tvrdé, aby v nich zůstalo co nejvíce vitamínů.

Můžeme je vypeckovat (což je hrozně titěrná práce), ale stačí je pouze rozmačkat (třeba v lisu na česnek nebo v hmoždíři) a naložit i se semínky. K vypeckování lze použít nůžky (k podélnému rozpůlení) a konec malé lžičky (k vydlabání). Cukr se musí svařit s vodou, aby se nám likér nezakalil. Likér je dobrý hned, ale ještě lepší je, když jej necháme 6 měsíců uležet.

 

Šípkový likér - recept, postup, návod: 

1. Šípky vydlabeme nebo rozdrtíme, zalijeme vodkou tak, aby byly ponořené a necháme na světlém místě macerovat nejméně 14 dní (vodka se musí zbarvit lehce dočervena). Pro ochucení můžeme ještě přidat hřebíčky, skořici a kousek vanilkového lusku.
Nenechávejte macerovat déle než 1 měsíc, macerát by pak mohl získat mírně nahořklou chuť, což nemusí být příjemné. 
Pokud směs zhoustne do kašovité podoby, přilijeme alkohol, aby byla hustota asi jako řídká krupičná kaše.

2. Jakmile vodka dostatečně zčervená, přefiltrujeme vodku ve více fázích - pečlivě vymačkat celý macerát přes starou kuchyňskou utěrku, dále přes jemňoučké sítko a nakonec přes kávový filtr (jakmile se filtr ucpe, použijte další filtr).

Šípky můžeme použít ještě na jedno macerování (macerát bude slabší a možná bude třeba macerovat šípky déle). Dvojité macrování nedělávám. 

  • Filtrování přes kávový filtr je nutností, jinak by v likéru mohly být malinké bodlinky z vnitřku šípků.
  • Filtrování přes filtr trvá velmi dlouho, je nutné být trpěliví a nechat překapávat klidně i přes noc. 

3. Z cukru a vody uvaříme sirup (cukr svaříme s vodou, dokud se nerozpustí), necháme vychladnout a smícháme s macerátem. Množství cukru zvolíme podle množství macerátu, který se může u různých druhů šípků lišit (asi 2 lžíce cukru na 150 ml macerátu). Pokud nebude mít likér příjemnou chuť a nebude lahodný, je nutné dát do něj více svařeného cukru. 

4. Likér je dobré nechat alespoň 6 měsíců uležet, aby dozrál.

 

Šípkový likér - suroviny, ingredience:

  • 2 hrsti šípků (cca 160 g)
  • cca 300 ml vodky (šípky musí být ponořené)
  • 4 hřebíčky
  • 4 malé zlomky skořice
  • 4 lžíce cukru + 4 lžíce vody na každých 300ml macerátu (slité vodky ze šípků) - pokud nemáte rádi silně alkoholový likér, můžete dát více vody!

 

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredience

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

slezina   hlas   indikace   kornatění   zpracování   srdce   játra   rýma   studené   zelenina   sval   epilepsie   choroba   vývar   fermentace   kameny   kloub   dna   řídnutí kostí   odvar   šlacha   Janča   Treben   metabolismus   nohy   sušení   kontraindikace   plíseň   čaj   průjem   teplé   migrén   končetina   hemeroid   bolest   játra   brnění   roztroušená   mateřské   Moučka   zdraví   obsahuje   Galenos   Zentrich   vliv   květ   sliznice   hlavy   kolika   nežádoucí   děti   chřipka   použití   chřipka   artróza   prášek   tinktura   inhalace   zalijeme   vlas   revma   list   močopudný   opar   zácpa   Paracelsus   Podhorná   horečka   jaterní   slinivka   recept   sirup   stonek   zelina   mrtvice   horké   zrak   komplikace   bylinná směs   pálení   návod   Váňa   kapsaicin   osteoporóza   výroba   víno   obsažené   minut   abytyše Hildegarda   mensturace   ateroskleróza   akné   pěstování   vitamin   menstruační   nať   účinek   Avicena   využití   trávicí   Zentrich   bylinka   užití   alergie   houba   kvasinky   ovoce   arteriskleróza   zápal   účinky   bylina   nálev   angína   chladné   premenstruační   olej   vitamín   ruka   vřed   žlučník   dásně   krk   plísně   štítná   hemoroid   sběr   strom   postup   zlomenin   nachlazení   žaludek   Janča   noha   antibiotik   zánět   rostlina   Mattioli   slezina   keř   kořen   kůže   nemoc   neht   tlak   pupen   koupel   viry   astma   kojenec   střev   kůra   fytoterapie   katar   stvol   písek   kontraindikace   krvácení   ledvin   pijeme   babské rady   stonek  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)