MTM tour, termály PODHÁJSKA - ubytování u koupaliště, zájezdy autobusem i vlastní dopravou
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkové víno - recept: Nasbírané šípky dobře operte (stopky i okvětí nemusíte ořezávat) a zalijte horkou vodou, v níž jste rozpustili cukr. Nechte nálev vyluhovat, a teprve až voda vychladne, přidejte do něj kyselinu citronovou a kvasinky. Tekuté do něj můžete rovnou nalít, sušené si musíte připravit asi dva či tři dny předem (do čisté skleničky o objemu dva decilitry nalijte konzervačních látek prostý ovocný mošt nebo šťávu a přimíchejte sušené kvasinky, které se rozmnoží).

Ke kvašení použijte nádobu, která je asi o třetinu větší, než kolik je šípků. Jakmile klesne alespoň polovina šípků ke dnu, je to znamení, že víno je vykvašené. Počítejte asi se třemi dny kvašení. Nálev lze zkvašovat ještě podruhé a potřetí, v tom případě ale přidejte kromě cukru ještě dva gramy živné soli.
Víno stočte do níže postavených lahví hadičkou. Ta, aby nenasákla kal ze dna, nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale asi tři centimetry nad ním. Sklenice plňte až nahoru, aby byla vínem smáčená také zátka. Vsuňte ji volně nebo použijte jen vatové špunty, protože víno bude ještě dokvašovat.
Usadí-li se u dna ještě kal, znovu víno přetočte nebo vyčistěte taninem a želatinou (obojí pořídíte v prodejně vinařských potřeb). Na deset litrů vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny.
Želatinu rozpusťte v teplé vodě a v jiné nádobě rozpusťte tanin. Po důkladném promíchání přidejte do vína nejdříve tanin a dobře zamíchejte. Poté vlijte i želatinu a opět promíchejte.
Po vyčištění víno znovu přetočte. Až když je zcela čisté, láhve pevně zazátkujte a uložte naležato, aby zátka byla neustále smáčená vínem.
Zátky, které použijete, musí být čisté (nejlépe nové), málo pórovité a dlouhé. Předtím, než s nimi budete pracovat, je několik hodin namáčejte ve vodě o teplotě sedmdesát stupňů.
Z této vody potom vyjměte jednu zátku za druhou, vsuňte do zátkovačky a potom zarazte do hrdla láhve. Uložené láhve by měly být uskladněny v místnosti o teplotě do čtrnácti stupňů.

 

Šípkové víno - suroviny, ingredience:

  • 1,7 kg čerstvých šípků (případně lze místo nich použít i šípky sušené, a to v množství 70 dkg, ale vhodnější jsou čerstvě natrhané plody, které v sobě mají větší množství vitaminu C)
  • 90 dkg cukru
  • 5 g kyseliny citronové
  • 4,5 l převařené vody
  • kvasinky Malaga nebo Champagne

Z tohoto množství ingrediencí získáte pět litrů lahodného nápoje.

 

 

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredience

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

Galenos   nemoc   játra   prášek   Janča   bolest   stvol   choroba   metabolismus   květ   obsažené   Zentrich   žaludek   výroba   Podhorná   ateroskleróza   pijeme   fytoterapie   bylinná směs   nálev   mensturace   rýma   děti   pálení   kůže   střev   průjem   močopudný   dna   angína   zpracování   kameny   abytyše Hildegarda   komplikace   keř   užití   olej   písek   kontraindikace   menstruační   alergie   sirup   osteoporóza   plísně   vliv   ruka   sušení   kornatění   premenstruační   obsahuje   tinktura   mrtvice   sliznice   bylinka   využití   zlomenin   sběr   zácpa   slezina   indikace   zelina   opar   řídnutí kostí   Avicena   kořen   chladné   astma   dásně   štítná   katar   kůra   šlacha   koupel   slinivka   teplé   vývar   chřipka   použití   pěstování   epilepsie   Paracelsus   recept   noha   zánět   Moučka   Treben   hlavy   minut   kojenec   pupen   inhalace   kapsaicin   fermentace   bylina   artróza   zdraví   strom   vitamin   zelenina   zrak   návod   migrén   revma   krk   zalijeme   tlak   víno   viry   slezina   účinek   žlučník   horečka   sval   ovoce   Mattioli   kloub   hemeroid   vlas   houba   vitamín   nachlazení   ledvin   účinky   antibiotik   mateřské   Váňa   arteriskleróza   odvar   kvasinky   babské rady   rostlina   vřed   krvácení   neht   stonek   játra   hlas   postup   srdce   roztroušená   akné   končetina   Janča   plíseň   nať   zápal   nohy   Zentrich   list   kolika   trávicí   stonek   kontraindikace   brnění   nežádoucí   jaterní   hemoroid   studené   čaj   chřipka   horké  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)