valerianske kapky recept postup navod priprava surovinyZákladní bylinou pro valeriánské kapky je zde kozlík lékařský, který můžete najít ve vyšších, chladnějších oblastech nebo jej můžete pěstovat stejně jako já ve své zahradě. Z pěstované rostliny se používá oddenek s mnoha drobnými kořeny, který se vykopává druhým rokem právě v říjnu. Pokud kozlík nepoznáte a na zahradě nebo v okolí jej nemáte, můžete si sušený kořen koupit v bylinkárně. Často jej mají i v prodejnách se zdravou výživou.


Účinky rostliny:

Kozlík lékařský latinsky Valeriana officinalis naložená v lihu je známá také pod názvem ,, Valeriánské kapky'' . O léčivých účincích tohoto medikamentu psala svatá Hildegarda ve svých lékařských spisech již před tisíci lety a spousta lidí na ně nedá do dnes dopustit.

Tento bylinný prostředek se používá ke zklidnění při větším psychickém vypětí, úzkostných stavech a poruchách spánku. Japonci údajně přišli také na další využití této byliny. Zjistili, že látky obsažené v kořenech a oddénku kozlíku efektivně blokují šíření viru HIV v organismu.

Oproti běžným lékům na spaní nedochází při užívání Valeriánských kapek k ranní otupělosti. Jedná se pouze o přirozené navození spánku bez vedlejších účinků.

Valeriánské kapky neužívejte dlouhodobě, jinak si tělo navykne a prostředek nebude fungovat.

Dávkování: 1 čajová lžička 30 - 45 min. před spaním. Nedoporučuje se těhotným ženám. Po užití může docházet ke snížené sexuální aktivitě (dočasný stav).

 

valerianske kapky recept postup navod priprava suroviny 2Příprava Valeriánských kapek - suroviny: 

  • kořen (oddenek) kozlíku lékařského
  • meduňka lékařská
  • případně chmel nebo levandule
  • domácí pálenka nebo vodka

 

Valeriánské kapky - recept:

Na 0,5 l alkoholu používáme 5 lžic kozlíku, 2 lžíce sušené meduňky a 1 lžíci chmelu nebo sušených květů levandule. Uzavřeme do sklenice a nechám 4-8 týdnů macerovat při pokojové teplotě. Protřepte ideálně každý den. Pak slijte do tmavých skleniček.

Chuť kozlíkových kapek není příliš vábná proto doporučujeme užívat společně s trochou medu.

Krásné sny :-)