Chlebový kvas - 30 dkg černého žitného chleba zalijeme 4 l vroucí vody a necháme vychladnout. Do chladného roztoku přidáme 20-30 dkg cukru, 0,5 dkg droždí rozmíchaného ve vodě, trochu rozinek nebo citronovou šťávu a necháme 24 hodiny stát. Pak scedíme, slijeme do lahví a uložíme na 3 dny do chladu.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

líný trávicí trakt

činnost žaludku

činnost střev

alergie

revma, revmatismus, revmatoidní artritida

neurózy

migrény

chudokrevnost, anémie, blednička

lupénka

kožní nemoci

Cenné léčivé vlastnosti chlebového kvasu jsou dány - kromě obsahu kyseliny mléčné - také velkým množstvím vitaminů skupiny B a vitaminu E. Ze zkuše ností lidové medicíny vyplývá, že pravidelné piti kvasu léčí ochablosti trávicího traktu a příznivě ovlivňuje činnost žaludku a střev. Ukazuje se, že kvas pomáhá rovněž při léčbě alergií, revmatismu, neuróz, migrén, chudokrevnosti, kožních chorob a dokonce i lupénky.