netykavka zlaznata ucinky co leci pouziti uzivani vyuziti pro zdraviNetýkavka žláznatá (impatiens glandulifera) patří do čeledi netýkavkovité. Je vysoká 50—200 cm. Kvete v červnu až říjnu. Je to jednoletá bylina. Lodyha načervenalá, přímá, většinou nevětvená, lysá. Listy vstřícné, nahoře často přeslenité, úzce kopinaté, řapíkaté, většinou ostře pilovité, na okraji zubaté a na řapíku velký počet načervenalých žláz.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • bodnutí hmyzem, kousnutí hmyzem
  • popálení kopřivou
  • alergie kůže
  • plísně sliznic
  • plíseň nehtů (onychomykóza)
  • plíseň kůže
  • kvasinky na sliznicích (soor apod.)
  • kvasinkové infekce nehtů (onychomykóza)
  • kvasinkové infekce kůže
  • neklid, nervozita
  • kvasinky střev

Květy ostře růžové, 2,5-4 cm, s dlouhými stopkami, ve volných visících hroznech, s krátkou nazelenalou ostruhou. Plod dlouhý 3—5 cm, vřetenovitý, po dozrání puká a při dotyku vystřeluje semena.

 

Výskyt a rozšíření:

vlhká stanoviště, okraje rybníků, říček a řek.

 

Záměna:

netýkavka malokvětá (impatiens parviflord). Vysoká do 60 cm, listy střídavé, křídlatý řapík. Květy světle žluté, dlouhé jen do 1 cm, rovná ostruha. Plod dlouhý 1,5—2 cm. Bez léčivých účinků.

 

netykavka zlaznata ucinky co leci pouziti uzivani vyuziti pro zdravi 2Mistr světa ve vystřelování semen

Stěna zralé tobolky je tak napjatá, že se okamžitě rozskočí, když se tlakové poměry změní. Podnětem může být dokonce i vítr nebo dešťová kapka. Malá černá semena pak vystřelí až 7 metrů daleko.

 

Zdroj trpělivosti a klidu

Domovem této rostliny je Himálaj. Odtud byla v roce 1830 dovezena do Anglie a do roku 1945 dobyla celou Evropu. Netýkavka se cítí dobře u řek a potoků. Tam se hlavně kolem slunovratu šíří tak prudce, že dokáže zamořit celý potok a vytvořit hráz, takže voda přestane téct. 

Když si čerstvou bylinu rozemnete mezi dlaněmi, vytryskne z ní šťáva, která příjemně ochladí svědící bodnutí hmyzem. Nanáší se jako uklidňující balzám na puchýřky způsobené palčivými kopřivami nebo na postižené partie těla při jiných alergických reakcích.

 

Balzám z Himálaje

Tato bylina byla pojmenována kvůli vystřelujícím semenům Impatiens — netrpělivost. Také české označení mluví samo za sebe. Glandulifera znamená žláznatá. Její charakteristická vůně prozrazuje, že patří do čeledi netýkavkovitých. Podle původu se někdy označuje i jako himálajský balzám.

 

Tinktura z netýkavky

Tinktura z čerstvých květů slouží v Číně k léčbě plísňových onemocnění. Esence Bachových květů Impatiens vás obrní klidem a trpělivostí v zapeklitých situacích. Na procházce můžete mlsat semena netýkavky - chutí připomínají oříšky.

Tinktura na plísňová onemocnění - recept:

Nasbírejte si květy, volně jimi naplňte šroubovací sklenici a zalijte je 40% alkoholem (pálenkou). Sklenici dobře uzavřete a nechejte stát při pokojové teplotě 3 týdny. Obsah každý den protřepejte a na závěr jej přefiltrujte. Když máte problémy s parazitickými kvasinkami ve střevě, užívejte 3x denně 10 kapek. Při kožní nebo nehtové plísni použijte tinkturu k obkladům.