kosatec ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani prezimovaniKosatec německý a kosatec florentský (Iris germanica, Iris florentina) - květina právě tak královská jako lilie nebo růže. A k tomu jaké tvary, barvy a vůně! Výběr barev a vůní je nepřeberný. Skupina kosatců zahrnuje několik stovek druhů. Čeleď oddenkovitých je v našich zahradách nejběžnější. A existují také cibulnaté kosatce. Kosatce si můžeme jednoduše pořídit v květináčích v obchodech se zahrádkářskými potřebami či je získat výměnou od sousedů nebo na květinových trzích.


Účinky rostliny:

 

Pěstování a přezimování

Pěstování - aby kosatec krásně kvetl, musí být oddenky co 3 až 4 roky odděleny od mateřské rostliny. Pokud jsou na ní oddenky namačkány a překrývají ji, rostlina bude méně kvést. Oddenkovité kosatce milují slunce a jsou rády schovány před silným větrem. Dokonale jim vyhovuje dobře odvodněná půda, spíše suchá, či dokonce písčitá a lehce vápenitá.
Pozor, tyto majestátní květy velmi milují hlemýždi a slimáci. Nehledě na vysazení, kdy je až do zakořenění nezbytné zavlažovat, se většina kosatců spokojí s vodou z oblak.

Přezimování je u kosatců bezproblémové. Mají hluboko v zemi umístěné hlízy, které nepromrzají. Rostlina na jaře vyraší ze země a to v podobě do kopí tvarovaného pevného listu.

 

Kosatce do vaší zahrádky

Staré od růdy kosatců se bez jakékoli péče bujně množí okolo starých statků, prádelen a opuštěných budov. Suchý kout ve vaší zahradě může přijmout tyto kdysi tak používané květiny, které naplní vůní krásné červnové dny.

 

Francouzská cukrovinka Lajaunie s kosatcemÚčinky kosatce na zdraví

V dávných dobách byl kosatec užíván na mnoho způsobů. V současnosti jej používá pouze několik fytoterapeutů, protože oddenky v přirozeném čerstvém stavu mohou způsobit vážné střevní potíže a poruchy. V době, kdy ještě neexistovala zubní pasta ani zubní kartáček, byly oddenky kosatce využívány jako žvýkací hmota jak pro dospělé, tak i pro miminka.

V obchodech s přírodními produkty můžeme nalézt oddenky určené pro kojence. Usnadňují prořezávání zubů.

Kosatec florentský s bílými květy nebo kosatec bledý s nafialovělými květy a pestrobarevnými listy jsou pro své vlastnosti více proslulé než velkokvěté kosatce z našich zahrad.

 

Pověra

Aby byly kořeny kosatců, které měly provonět prášky na praní pěkně voňavé, tak je kdysi pradleny trhaly jen a jen v týdnu Zvěstování Panně Marii (začátek dubna).

Víte, že ...

Pod heraldickým názvem květ lilie se stal kosatec symbolem francouzského království: Chlodvíkovy liliové květy na zástavě francouzských králů jsou ve skutečnosti stylizované kresby žlutého kosatce z mokřin u Chatelleraultu, kde Chlodvík dosáhl vítězství.

 

Recepty s kosatcem

Tonizující pleťová voda na normální pleť nebo pleť se sklonem k maštění

  • 1 kousek suchého oddenku kosatce, 4 až 5 cm dlouhý
  • 300 ml pramenité nebo měkké vody

Vložte oddenek do studené vody. Přivedte ji k varu a 5 minut povařte. Přikryjte, stáhněte z ohně a nechejte louhovat až d o úplného vychladnutí.

Suchý kosatec nasaje vodu jako houba. Vylouhovaný oddenek musíte dobře vymačkat do vody, abyste získali 200ml tonika. Přecedťe a tuto pleťovou vodu vonící po fialkách, kterou lze uchovávat ledničce 4 až 5 dní, používejte denně.

Suchý bylinkový šampon z kořene kosatce

  • 3 polévkové lžíce sušeného oddenku kosatce nakrájeného na tenké plátky

Kosatec rozemelte na prášek. Posypte jím vlasy a rovnoměrně vetřete. Pak kosatcový prášek, který vstřebal nadbytečný kožní maz a nečistoty, pečlivě vykartáčujte.

Voňavé sáčky do skříně

Nasbírejte hlízy kosatce, omyjte je a očistěte. Ihned je nakrájejte na velmi tenké plátky: jakmile uschnou, už to nebude možné udělat!
Sušte je několik týdnů, pak je vložte nejlépe do papírových sáčků. Tyto kořeny je nutné opravdu dlouze sušit, a pokud je dáte do neprodyšně uzavřené nádoby, hrozí, že zplesniví.
Poslouží vám k provonění bylinkových sáčků a polštářů, lůžkovin a některých aromatických směsí.

Potpourri

Co je to potpourri? Směs sušených vonných rostlin a koření, která má za cíl vytvářet příjemné ovzduší v obytných prostorech.

  • 7 dílů prášku z kořenů kosatce,
  • 6 dílů růžových okvětních lístků,
  • 5 dílů listů muškátů vonného,
  • 5 dílů sušených květů levandule a majoránky,
  • 1 díl hřebíčku,
  • 1/2 dílu skořice, muškátového oříšku, nového koření a muškátového květu,
  • 4 díly pryskyřice benzoe v prášku,
  • 10 kapek geraniové silice,
  • 6 kapek santalové esence,
  • 8 kapek růžové esence (volitelné).

Všechny přísady smíchejte a nechejte je podobu 1 týdne v dobře uzavřené nádobě. Každý den protřepejte. Pak ji přendejte do hezké misky a těšte se z jejich vůně!

 

Tipy pro využití v kuchyni

Římané kosatcem ochucovali nápoje. Jeho užívání dokládá na začátku našeho letopočtu spisovatel o rolnictví Columella, který uvádí, že kořen kosatce dodá vínu vůni růže a fialky. Ve třetím tisíciletí je to stále platné: kosatec se používá při výrobě aperitivů, likérů a dalších alkoholických nápojů, jakým i je třeba Martini nebo holandský džin. Je také součástí francouzských cukrovinek Lajaunie (foto nahoře).

 


Související pojmy:

sibiřský ► nízký ► vodní ► pěstování ► různobarvý ► síťkovaný ► písečný ► prodej ► eshop ► prodejna ► bezlistý ► jak pěstovat ► přezimování ► zazimování ► bahenní ► na podzim ► kořen ► škůdci ► skalkový ► japonský ► trávolistý ► choroby nemoci ► množení ► rozmnožování ► zakrslý ► křížovka ► sázení ► výsadba ► kdy kvete ► přesazování ► bradatý ► louisiana ► černý ► strakatý ► housenky ► panasovany ► nároky ► péče ► fotografie foto ► kavkazský ► je kosatec jedovatý?