denivka plava ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani recepty Denivky (Hemerocallis) jsou vytrvalé květiny z čeledi asfodelovité (Aspohodelaceae). Jsou velmi podobné liliím, ovšem na rozdíl, od lilií je tato květina jedlá. V asijské ale i francouzské a orientální kuchyni se běžně konzumují uzavřené i rozvité květy denivek, ale i mladé lístky a hlízy. Uzavřené květy uvařené v páře se považují za delikatesu, mají jemnou chuť, která se dá přirovnat mladému hrášku bez moučné chuti.


Účinky denivky na zdraví:

Další využití květů je podušení s ostatními surovinami. Hodí se také do různých asijských směsí, nebo se podušenými květy zdobí na talíři plátky masa. Denivky jsou i častá surovina v asijských polévkách. Květy denivek se nejen tepelně upravují, ale velice chutné jsou také syrové. Často se plní rozličnými náplněmi. Mladé lístky se nasekané přidávají do salátů. I mladé drobné hlízy se konzumují buď syrové, chutí pak připomínající ořechy, starší mohutnější hlízy se pak většinou povaří 10 minut ve vodě, také mají zajímavou chuť.

Denivek je více druhů, nejčastěji se vyskytuje na českých zahrádkách denivka plavá – Hemerocallis fulva.

Denivky na stvolu nesou desítky květů a kvetou pomalu celé léto. Možná i vy máte tuto zajímavou květinu na své zahrádce a o její jedlosti jste neměli ani potuchy. Opravdu stojí za vyzkoušení, právě nyní je čas květu denivek.

 

Co sbíráme?

Květy a poupata. Jedlé jsou i i mladé listy, poupata a hlízy.
Starší listy už nejsou pro sběr vhodné (jsou tužší).

 

Účinky na zdraví

Tato rostlina záhonů na zahrádkách má i léčivé účinky, obsahuje karotenoidy, řadu vitaminů, především C. Denivka pomáhá při zavodnění organismu, je rovněž vhodná při detoxikačních kúrách. Má protizánětlivé účinky, dá se užívat i při virózách. Podporuje ledviny a lymfatický systém.

 

Zpracování, formy užívání.

Formou užití je studený macerát z květů, poupat, mladých jarních listů nebo odvar z hlíz. Doporučuji však denivku užívat nejlépe tak, že ji občas sníte syrovou – květy, poupata, mladé listy. V této formě vám bude pomáhat zcela přirozeně.

 


3 RECEPTY S DENIVKOVÝM KVĚTEM

Kuřecí kousky s denivkou a houbami

Ingredience:

400-500 g kuřecího masa (stehenní, prsní, řízky)
10 g sušených hub
20 ks poupat denivky plavé
2 ks jarní cibule s natí
1 ks červená masitá paprika
1 lžíce sojové omáčky
1 lžíce solamylu (škrobové moučky)
1/2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  nasekaný čerstvý koriandr
  špetka chill
  olej
  sůl


Postup:

  1. Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, smícháme se škrobovou moučkou, sojovou omáčkou, necháme, alespoň 1 hodinu odležet v chladu
  2. Na oleji v pánvi opečeme kousky kuřecího masa, přidáme předem namočené houby, nakrájenou papriku, jarní cibulku, ochutíme zázvorem, chilli, dusíme do měkka
  3. Nakonec přidáme poupata denivky, dusíme ještě 1-2 minuty
  4. Na závěr dochutíme podle chuti, solí, případně sojovou omáčkou.

Doporučení:

Podáváme například se širokými čínskými nudlemi, které rozložíme na talíř, poklademe směsí, ozdobíme nasekaným koriandrem a natí jarní cibulky.

 

Denivkový salát podle Lindy Mahelové

Květy denivky smíchejte s listy jitrocele, polníčku, pampelišky nebo natě ptačince.

  • natrhejte zelené listy
  • přidejte květy denivky
  • připravte zálivku z pomerančové šťávy (půlky pomeranče) a lžičky medu

Vše promíchejte a pochutnejte si na hezky barevném a chutném salátu. Lahodná chuť denivky vynikne i v kombinaci s pelyňkem estragonem a jarní cibulkou.

 

Květy denivek vařené v páře

Ingredience:

50 ks květů nebo poupat denivky plavé
1 ks nasekaný česnek
  máslo
  voda
  sůl
  hrnec s pařáčkem a poklicí


Postup:

  1. Do vyššího hrnce nalijeme 2-3 cm vody, vložíme pařák, na který naskládáme květy, přikryjeme pokličkou, od doby varu vaříme v páře květy 2 minuty
  2. Uvařené květy naskládáme na talíře, přelijeme rozpuštěným máslem, osolíme, kdo má rád ostřejší pokrmy, může přidat nasekaný česnek.

Doporučení:

Vhodná příloha je rýže.