absces dutina vyplnena hnisem byliny bylinky babske rady obkladyNazýváme tak nahromadění hnisu na ohraničeném místě (v dutině) nějaké tkáně. Dříve se absces nazýval také hlíza či vřed. Abscesy mohou nabýt velkých rozměrů a mohou se vyskytovat kdekoli v lidském těle. Abscesy vnitřních orgánů se léčí chirurgickým otevřením a vyčištěním. Rovněž těžké podkožní vředy musí být podrobeny chirurgickému zásahu, aby nenastala otrava krve.


Účinky rostliny:

Abscesy podkožní („hnisání") prasknou obyčejně samy. Aby se hnisání urychlilo, přikládají se teplé kašovité obklady pro „uzrání" a „změkčení" abscesu.

 

Domácí léčba abscesu

  • Časté zánětlivé abscesy hlásí, že tělo si krevní cestou zavleklo do různých míst hnisavé zárodky (nejčastěji stafylokoky či streptokoky). Nejde jenom o to, úspěšně se zbavit hnisající rány, ale vždy doporučuji nemocnému posilovat organismus a vyčistit krevní řečiště. Nejdůležitější je dieta a zlepšení látkové výměny: omezit masitou stravu, zvýšit příjem syrové zeleniny a ovoce, a hlavně konzumovat kysané zelí. Dále je důležité i otužování. Často navštěvujte parní saunu, která zlepší látkovou výměnu a zprostí tělo škodlivých látek.
  • Čerstvá šťáva z rozrazilu potočního se používá vnitřně jako pročišťující prostředek při jarních kúrách, proti různým vyrážkám a kožním abscesům. Užívá se 100 g šťávy denně, nejlépe ráno na lačný žaludek.

 

Obklady na absces

  • Obklady z vařené cibule kuchyňské, která má velice silné protizánětlivé a uklidňující účinky, jsou velmi účinné u kožního abscesu. Menší cibuli ponořte do vody a vařte 20 minut. Uvařenou cibuli rozmačkejte na čisté (přežehlené) plátno a přiložte na hnisající místo. Obklady vyměňujete po 4-5 hodinách. Nakonec místo omyjte čajem z heřmánku.
  • Ze slané vody: pokud vředy nebo jakékoli záněty svědí, pomáhají obklady namočené ve slané vodě, které zmírňují svědění. 5 čajových lžiček soli rozpusťte v 1 l studené převařené vody, navlhčete v roztoku atu a přiložte na postižené místo, převažte plátnem nebo obvazem. Jakmile obklad oschne, znovu ho přelijte roztokem. Můžete postižené místo i mírně třít.
  • Ze lněného semínka: odedávna se velice osvědčují obklady se lněným semínkem. Rozemelte lněná semena (například v kávovém mlýnku), přidejte trochu vody a svařte na kaši, kterou vložíte do plátěného pytlíku a přiložíte na postižené místo. Obklad po vychladnutí vyměňte.
  • Obklady z bramborové kaše déle drží teplo a jsou v každé kuchyni po ruce. Uvařte celé brambory ve slupce. Uvařené oloupejte, rozmačkejte, zabalte do plátna a velmi teplý obklad přiložte na zanícené místo na 1 hodinu.
  • Z popence obecného: teplé obklady namočené v popencovém odvaru přikládejte na vředy a těžce se hojící rány. 1 hrst popence obecného vhoďte do 300 ml vroucí vody, vařte 5 minut, 10 minut vyluhujte a sceďte.