ryma zanet nosohltanu byliny bylinky babske rady caje tinktury masti mazaniUrčitě každý zažil zánět nosohltanu - zánět dýchacích cest - jednoduše řečeno rýmu. Ucpaný nos, bolesti hlavy, zvýšená teplota, únava, slzení očí, nechutenství trvají většinou jen pár dnů, i když vás omezují ve vaší činnosti. Jak zánět čelních dutin, tak i zánět nosohltanu je problémem sliznic čili slinivky i oslabení imunitního systému. Když se onemocnění často vrací, zaměřte se v domácí léčbě na posílení funkce slinivky a posilte imunitní systém, toto onemocnění není závažné, ale není dobré ho podceňovat.


Účinky rostliny:

Domácí léčba rýmy, zánětu nosohltanu

  • Kapejte si do nosu olejové kapky, které jsou k dostání v lékárnách. Olej chráni a léčí nosní sliznice. 
  • Zvyšte příjem zinku. Hodně ho obsahují například dýňová a slunečnii ová semínka.
  • Při dlouhodobém pobytu nemocných lidí v místnosti se zvyšuje nasycenost vzduchu mikroorganismy. To vytváří ideální podmínky pro přenos nemocí vzdušnou cestou. Právě na řešení tohoto problému se může podílet aromaterapie. Do aromalampy nakapejte 2 či 3 kapky kvalitního éterického oleje - například citronu, jalovce, borovice lesní. Tímto hygienu kým opatřením se sníží množství virů ve vzduchu. Nepřehánějte počet kapek éterického oleje, to by mohlo vyvolat nežádoucí efekty - bolest hlavy, ztížené dýchání, vyšší rychlost tepu atd. Dýchací cesty posilujte častým pohybem na čerstvém vzduchu. V přirozeném prostředí lesa se nachází 5 mikrobů/m3 vzduchu, v městském bytě 20.000 mikrobů/m3 vzduchu. Záměrně se vyhýbejte místům s velkou migrací lidí, například supermarketům, kde je dokonce 9 milionů mikrobů/m3.
  • Pozor na závislost na nosních kapkách! (článek o závislosti zde)

 

Obecné rady a doporučení:

Pokud jde o prostou rýmu či nachlazení, proplachujeme nos mírně osoleným odvarem z přesličky, zpravidla po předchozím krátkém napařování nad vařícím se heřmánkem a drcenými jalovčinkami. Při těžké rýmě se osvědčilo vkapávat do nosu několikrát denně asi po 5 kapkách čerstvé šťávy z aloe do každé nosní dírky.

Při ztíženém dýchání u chronické rýmy s hojnou sekrecí lze vkapávat do nosu odvar ze směsi 3 dílů lisu ostružiníku, 2 dílu listů podbělu a 1 dílu dubové kůry - asi po 10 kapkách do každé nosní dírky. Přidáme ně kolikaminutové inhalace nad vařící se směsí stejných díll't listů maliníku, květu heřmánku a květu měsíčku.

Při náběhu na rýmu, např. při promočení během silného deště apod., má dobrou preventivní působnost léčebné šňupání, kdy několikrát denně šňupeme do každé nosní dírky množství jemně mletých bylin, na velikost asi půl hrášku. Vhodná je např. směs 3 dílů listů máty, 2 dílů oddenku puškvorce a 1 dílu nepálivé červené papriky.

Při zánětu dutin vstříkneme dosti prudce do nosu injekční stříkačkou bez jehly (v mírném záklonu) 5 ml směsi ze 2 objemových dílů silného přesličkového odvaru a 1 dílu lékárenského glycerínu do každé nosní dírky.

Pak se předkloníme a necháme tekutinu z dutin zvolna vytékat. Děláme pouze jednou denně, po několik dní za sebou.

Při silné rýmě, chřipce a nachlazením poměrně výrazně umí pomoci bohatýrské kýchání. Dříve býval v lékárnách k dostání práškovaný kořen kýchavice bílé (Veratrum album L.) - který se za tím účelem šňupal do každé nosní dírky množství asi jako půl hrachové kuličky. Reakcí bylo asi 15 mohutných kýchnutí (podle osobní nátury méně nebo více) a onemocnění rychle odcházelo.

Na lék se postupně zapomnělo - a je to škoda, protože jde o velice účinný prostředek a imunostimulátor.

Kýchavice je (při vnitřním užití) jedovatá - proto se neprodává a v přírodě je chráněná, proto si kořen ani neml'.Zeme vyrýt. Ne vždycky jsou staré, zapomenuté postupy málo účinné, ne vždy jsou jejich moderní náhražky lepší.

 

Bylinné čaje

  • Zázvorový kořen silně prohřívá, odhleňuje a má protizánětlivé účinky. Připravte si čaj: půl čajové lžičky sušeného zázvoru, špetku pepře, 3 hřebíčky a zelený čaj přelijte 250 ml vroucí vody. Vyluhujte 10 minut. Pijte po doušcích. Po dvou až třech doušcích pocítíte úžasné vnitřní teplo, které se bude rozlévat po celém těle. Pořádně se vypotíte.
  • Prášek ze šalvějových listů má stejný účinek jako čaj, uvolňuje hleny při zánětu dýchacích cest. Rozpusťte ho ve vodě a vypijte nebo jej přidávejte do pokrmů (hlavně u malých dětí, které odmítají bylinné čaje). Při dýchacích potížích koná dobré služby divizna velkokvětá: 10-15 g květů divizny vařte asi 10 minut v 0,5 l vody, 10 minut vyluhujte, sceďte. Pijte 3x denně šálek.

 

Tinktury

  • Rakytník řešetlákový velmi dobře pomáhá v léčení zánětů sliznic. Kupte si tinkturu nebo sirup v obchodě s bylinami a užívejte ho alespoň měsíc.
  • Užívejte třapatku nachovou (echinaceu), která je k dostání ve formě tinktury v každé lékárně. Tato bylina stimuluje imunitní systém a zvyšuje odolnost vůči infekcím.
  • Tinktury z česneku medvědího a z klanoprašky čínské (schizandry) jsou protizánětlivé. Tinktury lze i kombinovat. Zakoupíte je v obchodě s bylinami.

 

Inhalace

 

Mazání

  • Mladé jedlové šištice naložte na několik dnů do lihu a získaným extraktem natírejte hrudník a záda mezi lopatkami. Klasické mazání našich babiček je i Alpa nebo obyčejná slivovice, která prokrví postiženou oblast a pomůže k uvolnění. Můžete do Alpy a slivovice navíc také naložit jedlové šišky.

 

Mast

  • Teple si zavažte krk. Můžete jej namazat jalovcovou mastí a převázat teplou látkou. Jalovcová mast: 1 sklenici plodů jalovce obecného mírně rozmačkejte a dejte do 200 ml rozpuštěného sádla, které zahřívejte do varu, pak stáhněte z ohně a nechte odpočívat do druhého dne. Pak opět sádlo rozpusťte a přeceďte přes plátno. Uchovávejte v tmavých skleničkách s uzávěrem, v chladnu.