nespavost bylinky dreamly sladke snyJak nechat ovečky rozplynout a ponořit se do příjemného spánku? Klíčem je uklidnění těla i mysli. Obraťte se k přírodě a v ní hledejte léčitele, který vás zbaví nespavosti. V lučním kvítí najdete mocné bylinky, jež vás ukonejší ani se nenadějete. I prostředí, ve kterém usínáte má však důležitou roli. Pojďme se na to všechno podívat, ať už brzy spíte jako Šípková Růženka.


Účinky rostliny:

Spánek jako blahodárná součást našich životů

Dobrého spánku není nikdy dost. Tělo ani tak nepotřebuje jíst jako spát. Právě ve spánku se regeneruje a čerpá novou energii a při jeho nedostatku dochází k poruchám imunity a zvyšuje se riziko vzniku nejrůznějších chorob. Bez něj se totiž lidský organismus nedokáže dostatečně bránit a léčit uštědřené rány, ať už fyzického nebo psychického rázu. Nedostatek spánku je tichý zabiják našeho těla.

Pro zdravý spánek však neexistuje přesná formule. Každý jsme jiný, a proto někomu stačí jen 4 hodiny, kdežto někdo potřebuje spát až 12 hodin denně, aby se cítil zase jako rybička. Je důležité nejprve poznat sám sebe a své potřeby a až pak řešit nespavost. Ta totiž může pramenit i z toho, že jsme naopak přespaní.

Kde usínáte? I prostředí může způsobovat nespavost

Problémy se spánkem mohou pramenit nejen ze stresu, nepravidelného spánkového režimu či nedostatku pohybu během dne, ale také ze špatného prostředí pro usínání. Co je potřeba zajistit, abys se vám dobře spalo?

  • Čerstvý vzduch jako základ – dostatek kyslíku a příjemného chladného vzduchu osvěží vaše smysly. (Vyvarujte se velkého množství živých rostlin v ložnici, protože odčerpávají kyslík.)
  • Kvalitní matrace a rošt – tělu se může špatně usínat i v důsledku nedostatečného pohodlí (když je matrace či rošt moc měkký nebo naopak tvrdý).
  • Ticho a klid – vypněte rádio a televizi a uložte se ke spánku tam, kde nedoléhá žádný hluk z venku ani od sousedů.
  • Příjemná teplota – vždy se hůře spí, když je vám horko nebo se klepete zimou. Oblečte se přesně tak, abyste se cítili dobře. To stejné platí i o hřejivosti vaší přikrývky.
  • Ve tmě se spí nejlépe – s tmou je spojený klid. Váš mozek i oči jsou tak naučené, a proto pokud vám do okna svítí pouliční lampa, skryjte ji za žaluziemi a v pokoji vypněte vše, co svítí. Jen tak se s lehkostí ponoříte do říše snů.

Abyste se naladili na uklidňující prostředí, ve kterém budete usínat, před spaním meditujte, relaxujte, vyhýbejte se stresovým situacím a myslete jen na příjemné věci. Inspirovat se můžete také 10 tipy, jak bojovat s nespavostí.

Jaké bylinky jsou na spaní nejlepší?

Příroda je mocná čarodějka a váš spánek dokáže podpořit spoustou bylinek. Výborná je třezalka tečkovaná, levandule lékařská, hluchavka bílá, ale také obecně známý heřmánek pravý nebo léčebný chmel obecný. My jsme si oblíbili ještě čtyři jiné bylinky – kozlík lékařský, meduňku lékařskou, mučenku pletní a šafrán setý. Jaké mají tyto bylinky účinky a jak působí na rychlé usnutí a dobré spaní?

kozlik maly 768x576Kozlík lékařský

Snad nejoblíbenější a lékaři nejdoporučovanější bylinka na spaní. Kozlík lékařský neboli také baldrián, čertikus, odolen nebo kočičí kořen příznivě působí na organismus při nervozitě a stresu, zažívacích potížích i svalových křečích. Tělo tzv. hodí do pohody díky několika účinným látkám, které obsahuje. Jsou jimi kyselina valerová, alkaloidy, flavonoidy a třísloviny. Právě ony dovedou v mozku zvýšit hladinu GABA kyseliny a díky ní nastolit psychický klid potřebný pro usnutí.

medunka maly 768x512Meduňka lékařská

Když se řekne „uklidnění“ a „spánek“ ve spojení s bylinkami, většině lidí se vybaví meduňka lékařská. A je to tak správně. Právě meduňka je totiž další velice účinná bylinka na spaní. Její kouzlo tkví v tom, že uvolňuje napětí, navozuje lepší náladu a napomáhá odblokovat stres. Rovněž zajišťuje dobré zažívání a výborně si také vede v boji proti herpesvirům, které stojí za vznikem oparů. Všechny tyto schopnosti mají na svědomí účinné látky v podobě 0,1 % silic, 4 % tříslovin a kyseliny hydroxytriterpenové.

mucenka maly 768x512Mučenka pletní

Pokud nemůžete spát, protože pociťujete úzkost a nervové napětí, srdce vám buší jako splašené a jste podráždění, pak vás zklidní mučenka pletní. Jedná se o krásnou bylinku s velkými květy, která zlepšuje kvalitu spánku. A uplatní se nejen při pití bylinného čaje nebo v podobě tablet. Z plodů mučenky se vyrábí i lahodný džem.

safran maly 768x599Šafrán setý

Šafrán setý je přírodní antidepresivum, které potlačuje nervozitu a podrážděnost. Při používání šafránu se budete probouzet odpočatí a plní energie. Účinky šafránu nepřichází hned. Začínají se projevovat zhruba až po 14 dnech jeho užívání. Avšak po této době bude usínání příjemnější a příjemnější a celková kvalita spánku vzroste.

 

Různá podoba bylinek na spaní

Bylinky na podporu spánku se asi nejčastěji užívají v sušené podobě, kdy se z nich udělá odvar a jako teplý čaj se pravidelně pijí. Sílu tohoto nápoje podporuje právě skutečnost, že je teplý. Díky tomu vás příjemně uklidní a zahřeje. A jak je známo, právě když se cítíte hezky v teple, velmi dobře se vám usíná a spí. Ne nadarmo nám ve škole říkali, ať si sundáme ten svetr, jinak nám to nebude myslet a bude se nám chtít spát. Jenže! Po popíjení čaje jste sice příjemně uklidnění, ale v noci vás může budit potřeba dojít si na toaletu (a čím víc se chcete uklidnit, tím víc čaje vypijete). Takže se vlastně opět nevyspíte.

Čaj je ale také docela nepraktický, obzvláště ten bylinkový, sypaný. Vyžaduje totiž speciální uchovávání – měl by se skladovat na chladném a tmavém místě, nikdy ne na přímém slunci ani ve vlhku. Aby správně účinkoval, musí být čerstvě uvařený, ne z předešlého dne. Z toho pohledu je i na dovolených a pracovních cestách spíše na obtíž. V těchto situacích, ale i pro běžné každodenní užívání se skvěle hodí tablety/kapsle, které v sobě obsahují všechny potřebné bylinky na spaní.

Příkladem je přírodní doplněk stravy Dreamly. Jeho kapsle jsou ideální kombinací bylinek pro lepší usínání a klidný, hluboký spánek. V malé lahvičce Dreamly se však skrývá mnohem více. Vedle bylinek na spaní se v jeho kapslích nachází i L-tryptofan, esenciální aminokyselina podporující tvorbu serotoninu, který napomáhá k lepšímu usínání, Vitamin B6 a Vitamin B3 (Niacin). Vitaminy jsou výborné pro vyrovnání psychického stavu a k posílení imunitního systému.

nespavost bylinky dreamly sladke sny velky

Bylinky lze ale použít ještě jinak. Když si do postele umístíte polštář z bylinek, jejich účinky na vás budou pozvolna působit během celé noci. Dalšími variantami jsou pak koncentrované tinktury a bylinné masti.

Nedostatek spánku působí negativně nejen na vás samotné, ale i na vaše okolí. Tím, že jste nevyspaní a podráždění, totiž trpí vztahy v rodině, výkonnost v práci, dostavujete se nechutenství i snížené libido. Vyspěte se a užívejte si život plnými doušky. Bylinky na spaní, vhodné prostředí a omezení negativních vlivů vám k tomu pomohou.

Další užitečné tipy na usnutí najdete v článcích na blogu Dreamly.