Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
Nacházíte se na bylinkové poradně bylináře MUDr. Zbyňka Mlčocha.
 

Jitrocelový sirup za studena - musí být v lednici?

1 odpověď
(stránka otevřena 1588x)

Dotaz:

Dobrý den.
Děláte jitrocelový sirup za studena? Musí být uložen v lednici nebo cukr je konzervant a bez převaření můžeme skladovat mimo lednici?
Děkuji za odpovědi.
MUDr. Zbyněk Mlčoch

Odpověď na dotaz:

Dobrý den.
Je-li v podstatě jakýkoliv (nejen jitrocelový) sirup vyroben správně a koncentrace cukru je dostačující, platí Vámi uvedené - tzn. že není nutné, aby sirup byl v lednici. Je možné jej uchovat v nějaké spižírně apod.
Postup výroby různých sirupů vyráběných zastudena (jitrocel, pampeliška, sedmikráska, smrk, rýmovník ad.) je zde:
https://www.bylinkyprovsechny.cz/vyhledavani?searchword=za%20studena&ordering=oldest&searchphrase=exact&limit=100
O kvašení a plísni na bylinkových sirupech je zajímavý článek zde:
https://www.bylinkyprovsechny.cz/zpracovani/sirup-kvetovy/1530-plisen-pri-vyrobe-bylinkoveho-sirupu-a-kvaseni-prevence-jak-se-tomu-vyhnout
Děkuji za Váš dotaz a důvěru.