Jak pěstovat libeček postup návod substrát zálivka světlo hnojení přezimování zazimováníLibeček (latinsky Lavisticum officinale) je mohutná, vytrvalá bylina se silným dužnatým oddenkem. Lodyha je rýhovaná a je až 2 m vysoká. Květy žluté barvy jsou seskupeny do okolíků. Plody jsou žlutohnědé nažky. Celá rostlina svou silně aromatickou vůní připomíná celer. Kvete v červenci až srpnu. Patří do čeledi mrkvovitých (Daucaceae).


Účinky rostliny:

Účinky na zdraví: jaké účinky má libeček na zdraví se dozvíte zde.

Vzhled: Na hranatých lodyhách rostou silné členěné (lichozpeřené) listy. Pěstujete-l i ho venku. je trsnatý a dosahuje
výšky 1,50 m. Na jaře jsou výhony zbarvené do červena. Od července rozkvétají na koncích stonků žlutozelená květenství.

Chuť: Silně kořenná, chutná trochu po celeru.

Použití: Listy a stonky do polévek, na ragú a saláty - také do salámových a masových sa látů. Užívejte po troškách.
chuť libečku je dominantní. Muže se používat vařený i syrový.

Pěstování: Víceletá rostlina. Semena klíčí jen za té podmínky, že jsou z loňského podzimu a i potom jen vzklíčivost pouze 40 %. A protože jedna rostlina stačí pro jednu rodinu, je lepší si kupovat předpěstované mladé rostliny.
Pokud přesto chcete rostlinu pěstovat ze semen, platí, že přímý výsev semen provádíme na podzim v září až říjnu do řádků vzdálených 60 cm. Můžeme také vysévat po 4-5 semenech do hnízd na vzdálenost 45 cm, do hloubky 3 cm. Semeno libečku klíčí velmi pomalu, a proto se doporučuje na místo vpíchnout značku (např. klacek). Po vzejití se v hnízdech nechávají jen nejsilnější rostliny.

Substrát: 1/3 zahradní půdy (substrátu), 2/3 kompostu.
Lze říci, že na půdu není libeček nijak zvlášť náročný. Vyhovuje mu půda vlhčí, ale ne přemokřená! Měla by být zlehčená hlubokým zkypřením.
Nesnáší těžké neprodyšné jílovité půdy. Není vhodný čerstvý hnůj.

Umístění: Do hlubokých velkých nádob na balkon a terasu. Na zahradě pro vysoké nároky na živiny je výhodou umístit na záhon s trvalkami.
Co se týče nadmořské výšky, zvládá i pozice do 800 m.n.m.

Světlo: Slunečné místo nebo lépe polostín.

Teplo: Není citlivý na chlad. můžete ho zasít ven na chráněné místo už v dubnu.

Zálivka: Zalévejte vydatně, za horkého počasí denně.

Hnojení: Nemáte-li k dispozici žádný kompost, dejte jako zásobní hnojivo do substrátu hrst organického hnojiva (rohovinu). Každé 4 týdny hnojte kopřivovou jíchou s přídavkem nati kostivalu. Rostliny květináči přesazujte každý rok do nového substrátu.

Sklizeň: Čerstvé listy od května do listopadu resp. do doby, než začnou žloutnout.
Sbírá se i kořen. Pokud rostlinu pěstujeme pro kořen, zastříháváme ji, aby nešla do květu. Kořen se sbírá září-řííjen 2. roku života rostliny.

Rozmnožování: Mladé rostliny libečku se na jaře v druhém roce života rozdělí.

Zazimování, přezimování: V zimě se stonky odstřihnou. Venku libeček přezimuje bez problému. Rostlin v květi náči přezimují stejně jako rostliny v přenosných nadobách v chladné místnost, libeček potřebuje zimní období klidu. Již v březnu ho postavte
opět na světlo a prandelně ho zalévejte, tak budete moci brzy sklízet první listy.

Uchování: Libeček se suší, zmrazuje nebo nasoluje.
Dobře usušená droga (tj. rostlina) se musí při ohýbání s praskotem lámat. Je snadno vlhnoucí, bývá často napadána hmyzem a musí se chránit před světlem.
Ideální je tedy sušenou nať dát do sklenic omnia a ty dát někde do spižírny do tmy. Po odebrání části drogy ze sklenice ji okamžitě uzavíráme, nenecháváme otevřenou v zapařené kuchyni apod.

Pozor: Těhotné ženy nesmějí libeček užívat.