jak si zaridit okrasnou zahraduPokud uvažujete o založení okrasné rostliny, možná se ptáte, co všechno je třeba zohlednit. Zaměřit byste se měli na nejen na vybavení a potřebné materiály, ale také na prostředí a podmínky. Dobře zvážit byste pochopitelně měli i výběr rostlin a finanční stránku. 


Účinky rostliny:

Zařízení okrasné zahrady nebývá jednoduché

Jak už napovídá sám její název, u okrasné zahrady hraje prim vizuální stránka. Neslouží totiž k pěstování užitkových plodin, ale především k reprezentaci a rekreaci. Její založení tedy proto nemusí být jednoduché, protože každý prvek by měl mít svůj smysl a korespondovat s ostatními. Pokud tedy uvažujete o tom, že si založíte okrasnou zahradu, nejprve si vše důkladně naplánujte, což se týká i finanční stránky. V prvním kroku byste si totiž měli pořídit vhodné vybavení…

Vybavení pro přípravu okrasné zahrady 

Při zařizovaní okrasné zahrady samozřejmě budete potřebovat „klasické“ vybavení pro zahrádkáře. Jenže vzhledem k tomu, že je nezbytná pravidelná údržba, která může být dosti náročná, což platí např. pro centrální trávník, může být vhodným řešením robotická sekačka. Jde o plně automatický stroj, který udržuje porost vaší zahrady samostatně, tedy takřka bez vaší asistence. Kvalitnější stroje navíc nabízejí široké možnosti pokročilého programování a ovládání. Na druhou stranu se tato zařízení obecně hodí především na rovné trávníky, na nichž není větší množství překážek.

Zohledněte místní prostředí a podmínky

Pokud chcete zakládat okrasnou zahradu, měli byste zohlednit prostředí a podmínky, neboť by měla plně zapadat do prostoru. Roli tedy může hrát typ stavby, u které se bude vyskytovat. Přeci jen zahrada u starší chaty bude zřejmě vypadat jinak než u moderní novostavby. Zohlednit byste měli rovněž klimatické podmínky (především světelné a větrné), orientaci a sklon pozemku, ale třeba také skutečnost, zda chováte domácí zvířata, což se musí při plánování rovněž projevit.  

Připravte si materiál na záhony

Ještě než přistoupíte k nákupu rostlin, měli byste si připravit materiál. Co máme na mysli? Připravenu byste měli mít nejen kvalitní půdu, ale také potřebné vybavení. Rozhodně by vám neměla chybět netkaná textilie a kůra, která je vhodný mulčem (organickým pokryvem půdy). V různých specializovaných obchodech jako např. na Zafido-eshop.cz si navíc můžete pořídit i různé okrasné kameny, tedy valouny, valounky i drtě, které mohou dodat zahradě další zajímavý estetický prvek. 

Jaké zvolit rostliny na okrasnou zahradu?

Jestliže už máte okrasnou zahradu v základu naplánovanou a po ruce je připravené i vybavení a materiály, ujasněte si, jaké zde budete pěstovat rostliny. Při výběru byste měli primárně počítat nejen se vzhledem, ale také s výškou v dospělosti. Samozřejmě že se vysoké rostliny stanou vizuální dominantou zahrady, která zaujme na první pohled. Roli ovšem hrají všechny prvky, tedy i nejmenší rostlinky, jež mají půdokryvnou funkci. Každopádně byste při nákupu měli sáhnout po okrasných keřích, travinách, keříčcích, stromech nebo kvetoucích rostlinách, jejichž barvy vám budou dělat radost.  

Několik tipů na závěr 

Okrasná zahrada je pýchou svého majitele. Pokud chcete, aby vám přes určité starosti dělala pouze radost, máme pro vás na závěr ještě několik tipů, které se vám při zařizování mohou hodit.

  • Při výběru rostlina pamatujte na skutečnost, že většině vyhovuje slunné stanoviště. Na zastíněná místa tedy vybírejte pouze druhy, kterým to nebude bránit v růstu. Sem lze zvolit např. rostliny rostoucí v pralesích, na něž dopadá méně světla, a to třeba fíkusy.
  • V blízkosti jezírka vysaďte rostliny, které přirozeně rostou v mokřadech. Doporučit vám kupříkladu můžeme ibišek bahenní, což je okrasná a zároveň medonosná květina. 
  • S variabilitou rostlin to nepřehánějte, protože každá z nich může vyžadovat odlišnou péči. Zvolte tedy spíše několik nosných druhů, jež doplňte o další rostliny. 
  • Na okrasnou zahradu můžete umístit i rostliny v květináčích. Pokud se pro ně rozhodnete, pamatujte, že i samotné nádoby by měly být vizuálně zajímavé. Zaměřte se tedy na dekorativní květináče, které mohou být např. z kameniny. 
  • Před založením okrasné zahrady si určete maximální cenu, kterou jste ochotni zaplatit a tu se pokuste nepřekročit. Tím eliminujete riziko, že vám dojdou peníze, anebo utratíte mnohem víc, než jste původně předpokládali.
  • Kromě výše zmíněného jezírka se může stát esteticky zajímavým prvkem okrasné zahrady rovněž zahradní domek anebo bazén. Musejí však zapadat do celkového konceptu. 
  • Mohlo by se zdát, že základní barvou zahrady musí být zelená. Ačkoli to tak většinou bývá, není to nutně samozřejmost. Okrasná zahrada tedy může mít různé barvy a převládat může např. červená.