bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Vápník v bylinách bylinkách rostlináchJe obecně známo, že vápník hraje důležitou roli při růstu silných kostí a zdravých zubů a je rovněž nezbytný pro zdravé fungování nervové soustavy. Optimální množství vápníku v krvi pomáhá předcházet nervozitě, podrážděnosti, svalovým křečím, hyperaktivitě a nespavosti. Naštěstí se vápník hojně vyskytuje v naší stravě a můžeme ho ve snadno stravitelné formě najít například v mořských řasách, jogurtu i dalších zakysaných mléčných výrobcích a ve většině druhů tmavě zelené listové zeleniny (špenátu, mangoldu, brokolici, listech, tuřínu, kapustě, listech červené řepy a petrželi).

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (4 hlasů)

byliny bylinky vitaminy minerály obsažene v rostlinach hořčík zinek selenPokud nám chybí nějaký vitamín nebo minerál, jsme zvyklí, že jdeme do lékárny a tam si poslušně kupíme příslušnou tabletku nebo kapsli, která chybějící element v našem těle doplní. Mnohdy je to ale zbytečné, protože rostliny mají v sobě přirozeně vitamíny a minerály, které nám jsou zdarma připraveny dát. Jaké vitamíny a minerály obsahuje máta, petržel, česnek, rozmarýn, tymián, bazalka, šalvěj, koriandr, pažitka, rukola (roketa), vavřín (bobkový list), kopr, majoránka, dobromysl (oregano), meduňka, fenykl, estragon (pelyněk kozalec), prvosenka bezlodyžná, mák vlčí a mák setý, zimolez, kakost, lichořeřišnice, kosatec, levandule, violka (fialka), povijnice, prvosenka (petrklíč), orchidej, kopretina bílá, proskurník, leknín, měsíček, zlatobýl (obecný nebo kanadský), ibišek (proskurník), myrta, kopretina stračkolistá, balzamína, brutnák, hořec, rozrazil, čekanka, zeměžluč, hadinec, len, hlaváček, pampeliška, heřmánek, jetel, řimbaba obecná, kopřiva, šťovík, vilín, pupalka, lopuch, tužebník, ostropestřec, kozlík, břečťan, jaterník, játrovka a plicník se dozvíte z tabulky.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (4 hlasů)

rutin v bylinach rostlinach a potravinach ucinky na lidske zdravi proc potrebujeme rutinRutin patří mezi vitamíny, které se řadí pod souhrnné pojmenování vitamín P. Do této skupiny patří asi 20 000 látek, které náleží mezi flavonoidy nebo bioflavonoidy. V přírodě slouží jako barviva a jsou to sekundární rostlinné metabolity. Vitamín P je nám prospěšný protože funguje jako antioxidant, ale také zajišťuje propustnost cév.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (4 hlasů)

Vitamíny B komplex účinky zdraví děti rostliny byliny obsahujíKomplex vitamínů skupiny B je tvořen jedenácti vitamíny. Všechny jsou na sobě vzájemně závislé a jsou nezbytné pro duševní zdraví, vyrovnanou nervovou soustavu a dobře fungující metabolismus. Symptomy duševních problémů nebo poruch, například podrážděnost, nervozita, panické záchvaty, přehnané obavy, deprese či sebevražedné sklony, často značí nedostatek vitamínů skupiny B

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (4 hlasů)

Přírodní antioxidanty rostliny byliny účinky zdraví rakovina nemoci srdce stárnutí

Antioxidanty jsou chemické látky, které si naše tělo vytváří, aby udrželo na uzdě volné radikály - atomy či skupiny atomů s jedním nebo více nespárovanými elektrony. Tuto svou činnost vykonávají tím, že obíhají v celém našem těle a neutralizují nespárované elektrony, na které narazí, v důsledku čehož se tyto elektrony stávají neaktivní. Jestliže si však naše tělo nedokáže vytvářet dostatek antioxidantů.

  • likvidace volných radikálů
  • prevence nemocí srdce
  • prevence rakoviny
  • zpomalení stárnutí
  • posílení imunity, obranyschopnosti -  imunita, pozitivní vliv na imunitu organismu (tím pádem prevence rakoviny)
  • snížení následků stresu
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (4 hlasů)

Psyllium je vláknina obsažená zejména v ovoci, zelenině, luštěninách dále celozrnných výrobcích. Velké množství je ho obaženo v semenech jitrocele vejčitého (plantago ovata). Psyllium řeší problémy jako je zácpa, obezita nebo hemoroidy. 

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (4 hlasů)

Inulin je potravinová vláknina, jejíž konzumace přináší řadu zdravotních výhod. Není prakticky trávícími enzymy člověka hydrolyzovatelný, a proto prochází beze zeměn žaludkem i tenkým střevem. Až v tlustém střevě je mikrobiálně fermentován a napomáhá pomnožení užitečných střevních bakterií rodu Bifidus.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (4 hlasů)

Vláknina je nestravitelná součást polysacharidů (zejména celulózy, ligninu a pektinu), která ovlivňuje činnost střeva vstřebávání některých látek, např. tuků, nebo léků. Vlákninu můžeme rozdělit do dvou skupin, a to na vlákninu rozpustnou a nerozpustnou ve vodě. Rozpustná vláknina má mnoho účinků, které působí příznivě na lidské zdraví. 

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (4 hlasů)

Skvalen - jaterní oleje obsahují mnoho tzv. nezrnýdelnitelného zbytku, zejména cholesterolu. Vyskytují se v něm i nenasycené uhlovodíky, k nimž patří zejména skvalen, řazený k isoprenoidům. Je prekurzorem v syntéze steroidů a důležitých antioxidačních látek, jako je koenzym Q 10. Tato látka se v přírodě vyskytuje nejen vzácně, ale také v malém množství. 

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Resveratrol - jde o polyfenolickou sloučeninu, jejíž molekula nápadně připomíná molekulu pohlavního hormonu estrogenu. Zatímco však estrogen rakovinný proces urychluje, resveratrol jej naopak zpomaluje. Jinak jde o přirozeně vytvořenou sloučeninu plnící funkci tzv. fungicidu, látky likvidující houbové infekce zanesené na rostliny. 

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Oleuropein byl izolován jako hořčina v roce 1960 z plodů olivovníku evropského (Olea europaea) a později definován jako secoiridoid, jehož množství v 1l panenského oleje je 2-10 mg. Zároveň se zjistilo, že je obsažen také v listech této rostliny, ale i v dalších rostlinách čeledi olivovníkovitých, Oleaceae, např. v jasanech (Fraxinus) nebo šeřících (Syringa). 

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Koenzym Q 10 je látka, která v našich buňkách transformuje bílkoviný, tu'ky a sacharidy na energii. Avšak asi od 20. roku věku schopnost jater produkovat tuto látku klesá. Pokud se jeho hladina sníží o 25 %, dochází k oslabení našeho zdraví, při snížení o dalších 50% to již znamená vážné onemocnění, případně i smrt. Je velmi podobný vitaminům, syntetizuje se především v játrech (zhruba dvě třetiny), ale omezené množství se získává z potravy. 

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Kapsaicin - především plody papriky křovištní, Capsicum frutescens (obr. 64), známé jako chilli či kayenský pepř, obsahují 0,04-1,5 % alkaloidů ostré chuti. Jejich rozhodující složku (asi 70 %) tvoří kapsaicin (capsaicin). Látku poprvé izoloval z pálivých paprik v roce 1816 P. A. Buchtholz, první syntetická forma pochází z roku 1930. Jde o rostlinný alkaloid C18H27NO3,zodpovědný především za pálivou chuť papriky. Přitom pocit pálení způsobuje tím, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Z dalších látek rostlinného původu působí výrazně proti nádorovému bujení chalkony. Z chemického hlediska jde o tzv. otevřené deriváty flavonů. Řadu z nich nacházíme i v říši rostlinné, kde mají význam jako prekurzory flavonoidů v metabolismu některých druhů. Aktivní protinádorový účinek má především xanthohumol. Kromě toho ničí patogenní viry, bakterie i houby, ale také živočišné parazity. 

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Glukany jsou přírodní polysacharidy, které aktivují buňky zajišťující obranyschopnost organismu, tj. mikrofágy a makrofágy, leukocyty a T-Iymfocyty. Přitom makrofág je buňka schopná pohlcování a zničení (fagocytózy) cizorodého materiálu včetně mikroorganismů. Plní i další důležité úkoly při řízení imunity.