Bez černý (latinsky sambucus nigra) - tcerny-bez-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivaniento všudypřítomný a všeobecně známý keř, někdy až strom, zkrášluje své okolí i dvakrát do roka: nejprve na jaře, když v máji rozkvete intenzivně vonícími plochými vrcholíky žlutobílých květů, potom znovu na podzim, když jeho lístky začínají žloutnout, opadávat a odhalovat bohaté střapce sytě černých plodů, ohýbajících útlé větvičky dolů k zemi. Jen plody označujeme jako BEZINKY


Účinky bezu černého na lidské zdraví:

Mé video o bezu černém - co sbíráme, zpracování, co vyrábíme, účinky na zdraví a pověsti:

 

Kdyby lidé věděli, jaký je to požehnaný keřík, nikdo by nikdy neuřezal ani větvičku bezu, neboť každá jeho část má výborné léčebné uplatnění - kořen, list, květ i plod. Jak je bez dvakrát krásný, má i dva hlavní způsoby použití. Celé květní talíře sbírejte hned na počátku kvetení, když jsou prostřední květy ještě uzavřené.

 

Jaké části bezu černého sbíráme a jaké mají účinky na zdraví

KVĚT

Vnitřně: Čaj z květu je prvotřídním lékem na všechny choroby z prochladnutí (nachlazení). Vyvolává pocení (diaforetický účinek), ničí hnilobné bakterie, ředí hleny a pomáhá tak vykašlávat hleny ze zahleněných průdušek. Má i močopudné účinky a mírně projímá, čímž uvolňuje zácpu. Vnitřně také pomáhá pokud máte zánět očí nebo spálu.

Zevně: Při vnějším použití je droga výbornou přísadou inhalačních směsí proti rýmě a zánětu průdušek, ale i proti bolestem hlavy, obličeje, zubů a uší, osvědčila se též na obklady při křečových žilách. Uplatňuje se také v kosmetické oblasti (pleť, oční víčka).
Mast z květů je mj. vhodná na léčbu: opařeniny, popáleniny, omrzliny.

PLODY (BEZINKY)

Hlavní význam plodů bezu spočívá v tom, že tiší bolesti nervového původu. Pomáhají při zánětech nervů (neuritidě a nerugalii), například trojklaného nervu, sedacího nervu (ischias) a při výhřezu meziobratlové ploténky páteře.
Při všech těchto bolestech doporučuji na utlumení třikrát denně nálev z bezových plodů, odvaru nebo sirupu, který můžeme ředit vodou. Pokud bolesti tišíte tabletkami, obvykle se nám potíže vrátí, ale po léčbě bezovými plody máme většinou od choroby pokoj.
Bobulky bezu můžeme je jíst i syrové, ale jen ve zcela minimálním množství, protože projímají, jsou močopudné a vyvolávají pocení.
Tepelně zpracované bezinky naopak léčí průjem a břišní koliky.
Málokdo ví, že mají plody bezu černého mimořádně příznivý vliv u zánětu průdušek (bronchitidy) se zahleněním.

LIST

Málokdo ví, že z bezu černého lze použít i listy.

Zevně: Dobrým doplňkem léčby je masírování bolavých míst olejovým macerátem z listů černého bezu. Nadrťte si bezové listí a dejte do podprsenky, je vynikající na cysty a bulky prsou. Je možné vyrobit i mast, která pomáhá při: krevní výrony, omrzliny, jizvy, pohmožděniny.

Vnitřně: podpořit činnost ledvin, otékají vám nohy nebo se cítíte unavení. Nálev ("čaj") z listů má močopudné, protiprůjmové a potopudné účinky. Ulehčuje vykašlávání (ředí hlen). Tlumí krvácení a má příznivý účinek na cévy (hemoroidy, modřiny, křečové žíly, petechie ad.).

VĚTVE

Bílá dřeň se využívá se pro léčbu popálenin a odřenin.
Zelenou část větví můžete využít na výrobu zvláčňující masti.
Vnitřní část kůry působí projímavě, močopudně a může vyvolat zvracení (emetikum). Zevně vhodná na zánět kloubů (artritidu).
Homeopatické dávkování má údajně příznivý vliv na astmatické potíže.

KOŘEN

Odvar z kořene se využívá na srdeční selhávání.

 

Bezinky aneb kuličky bezu černého - obsahují jedovatý sambunigrin, ale ...

Bobule černého bezu označujeme jako BEZINKY

Sambunigrin je zásadním kyanogenním B-glukosidem bezu černého. Kromě sambunigrinu se v bezu nachází ještě v malém množství metasubstituované
sloučeniny beta-holokalin a beta-zierin. Sambunigrin se nachází ve všech částech rostliny, zejména v nezralých plodech a v listech. U dozrávajících plodů se jeho obsah snižujea v období úplné zralosti plodu není pozorován. Šťávy vyráběné z nezralých plodů bezu obsahují malé koncentrace sambunigrinu, tudíž se nejedná o zdravotní riziko při kozumaci, nicméně nemusí být akceptovány po senzorické stránce kvůli hořkosti. Tepelným účinkem (velmi krátký var resp. jen uvedení bobulek ve vodě k varu) při kulinárním či technologickém zpracování nebo usušením se kyanogenní glykosidy degadují.
Kyanogenní glykosidy nejsou samy o sobě toxické. Toxický je jejich rozkladný produkt kyanovodík.

Usušené nebo velmi krátce převařené zralé bobulky černého bezu (tj. bezinky) tedy nejsou jedovaté. Pozorně je přeberte, zelené nezralé bobulky odstraňte, ponechte jen úplně černé a zdravé.

 

Tinktura z listů

Univerzální postup výroby tinktury je uveden ve videu www.WebinarTinktury.cz
Tinkturu používejte při kloubních potížích, otocích nohou, svalových bolestech.

 

List jako obklad

Když se poraníte – natlučete si koleno, praštíte se do ramene, atd.. použijte na první pomoc místo tabletky proti bolesti bezové listí. Je ale účinné i na cysty a bulky v prsou (lokálně). Nakrájejte listy na drobno a přiložte jako obklad na několik hodin. Listy můžete i rozmixovat na kašičku. Už několikrát jsem měl možnost to vyzkoušet, a je opravdu překvapivé, jak rychlé a skvělé účinky bezové listí má. Spíš vám přeji, ať tento způsob nemusíte zkoušet…

 

Odvar z bezových listů

Listy povařte asi 10 – 20 minut a po scezení popíjejte příjemně teplý. Odvar použijte, když potřebujete podpořit činnost ledvin, otékají vám nohy nebo se cítíte unavení.

 

RŮZNÉ RECEPTY Z BEZU ČERNÉHO:

 

Jak se bezu černému jinak říká - alternativní názvy:

baza ☼ bazičky ☼ bez domácí ☼ bez psí ☼ bez smradlavý ☼ beza ☼ bezinka ☼ bezinky ☼ bezová duše ☼ bezoví ☼ bezový květ ☼ bílý bez ☼ bílý květ ☼ blivánky ☼ bzí ☼ bzina ☼ bzinčí ☼ bzinky ☼ černá bezinka ☼ černá bzinka ☼ černý bez ☼ čertův strom ☼ dryáda ☼ ellhorn ☼ habzina ☼ habžina ☼ hulák ☼ hular ☼ hural ☼ chabza ☼ chabzda ☼ chabzdě ☼ chebdový květ ☼ chebst ☼ chebz ☼ chebzí ☼ chebzík ☼ chebzinky ☼ chebzový květ ☼ chebži ☼ kalina ☼ kašička ☼ keř čarodějný ☼ kobzina ☼ kobzinky ☼ kosmatice ☼ kozíček ☼ kozičky ☼ kozinky ☼ Lady Elder ☼ píšťalkový strom ☼ psí bez ☼ psí víno ☼ psounský bez ☼ pukač ☼ rostlinná apatyka ☼ smradinka ☼ smradinky ☼ smradlavej bez ☼ smradlavý bez ☼ smradlavka ☼ strážní strom ☼ strom velké Bohyně ☼ strom víl ☼ zebzový květ