Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V KVĚTNU ZDE

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkový likér je dobrý a díky šípkům je doslova nabitý vitamíny, takže se skvěle hodí k podpoření imunity v chladných obdobích. Díky hřebíčku můžeme likér použít také ke zmírnění bolesti v krku při chřipce nebo při bolestech zubů, protože hřebíček má mírně znecitlivující účinky. Šípky je potřeba natrhat dokud jsou ještě tvrdé, aby v nich zůstalo co nejvíce vitamínů.

Můžeme je vypeckovat (což je hrozně titěrná práce), ale stačí je pouze rozmačkat (třeba v lisu na česnek nebo v hmoždíři) a naložit i se semínky. K vypeckování lze použít nůžky (k podélnému rozpůlení) a konec malé lžičky (k vydlabání). Cukr se musí svařit s vodou, aby se nám likér nezakalil. Likér je dobrý hned, ale ještě lepší je, když jej necháme 6 měsíců uležet.

 

Šípkový likér - recept, postup, návod: 

1. Šípky vydlabeme nebo rozdrtíme, zalijeme vodkou tak, aby byly ponořené a necháme na světlém místě macerovat nejméně 14 dní (vodka se musí zbarvit lehce dočervena). Pro ochucení můžeme ještě přidat hřebíčky, skořici a kousek vanilkového lusku.
Nenechávejte macerovat déle než 1 měsíc, macerát by pak mohl získat mírně nahořklou chuť, což nemusí být příjemné. 
Pokud směs zhoustne do kašovité podoby, přilijeme alkohol, aby byla hustota asi jako řídká krupičná kaše.

2. Jakmile vodka dostatečně zčervená, přefiltrujeme vodku ve více fázích - pečlivě vymačkat celý macerát přes starou kuchyňskou utěrku, dále přes jemňoučké sítko a nakonec přes kávový filtr (jakmile se filtr ucpe, použijte další filtr).

Šípky můžeme použít ještě na jedno macerování (macerát bude slabší a možná bude třeba macerovat šípky déle). Dvojité macrování nedělávám. 

  • Filtrování přes kávový filtr je nutností, jinak by v likéru mohly být malinké bodlinky z vnitřku šípků.
  • Filtrování přes filtr trvá velmi dlouho, je nutné být trpěliví a nechat překapávat klidně i přes noc. 

3. Z cukru a vody uvaříme sirup (cukr svaříme s vodou, dokud se nerozpustí), necháme vychladnout a smícháme s macerátem. Množství cukru zvolíme podle množství macerátu, který se může u různých druhů šípků lišit (asi 2 lžíce cukru na 150 ml macerátu). Pokud nebude mít likér příjemnou chuť a nebude lahodný, je nutné dát do něj více svařeného cukru. 

4. Likér je dobré nechat alespoň 6 měsíců uležet, aby dozrál.

 

Šípkový likér - suroviny, ingredience:

  • 2 hrsti šípků (cca 160 g)
  • cca 300 ml vodky (šípky musí být ponořené)
  • 4 hřebíčky
  • 4 malé zlomky skořice
  • 4 lžíce cukru + 4 lžíce vody na každých 300ml macerátu (slité vodky ze šípků) - pokud nemáte rádi silně alkoholový likér, můžete dát více vody!

 

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredience

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

revma   opar   vitamin   pálení   kůže   krk   Treben   vitamín   bylinná směs   zápal   sušení   pupen   zlomenin   kapsaicin   zrak   návod   Avicena   komplikace   postup   Paracelsus   chladné   účinky   sirup   obsažené   zelina   dásně   hemoroid   migrén   hemeroid   horké   list   strom   Janča   rýma   vřed   sliznice   střev   arteriskleróza   kůra   nežádoucí   roztroušená   krvácení   písek   plísně   ovoce   stvol   studené   kameny   olej   fermentace   žlučník   ruka   nať   rostlina   metabolismus   zelenina   minut   játra   vývar   použití   pěstování   kloub   užití   viry   jaterní   vlas   výroba   žaludek   prášek   účinek   bylinka   řídnutí kostí   stonek   kojenec   pijeme   sběr   zácpa   zánět   Zentrich   děti   epilepsie   stonek   tlak   játra   babské rady   brnění   menstruační   neht   trávicí   kolika   keř   horečka   vliv   Váňa   fytoterapie   čaj   houba   choroba   odvar   tinktura   Moučka   plíseň   močopudný   mensturace   ledvin   angína   dna   Mattioli   šlacha   nachlazení   kořen   astma   bolest   slinivka   zalijeme   alergie   štítná   nemoc   slezina   artróza   premenstruační   kvasinky   slezina   hlas   Podhorná   zpracování   srdce   akné   kontraindikace   kontraindikace   využití   indikace   kornatění   teplé   mateřské   ateroskleróza   inhalace   chřipka   mrtvice   hlavy   víno   obsahuje   bylina   sval   průjem   katar   Janča   osteoporóza   noha   recept   zdraví   Zentrich   antibiotik   chřipka   nálev   koupel   abytyše Hildegarda   nohy   končetina   květ   Galenos  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin