Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVENCI ZDE

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkový likér je dobrý a díky šípkům je doslova nabitý vitamíny, takže se skvěle hodí k podpoření imunity v chladných obdobích. Díky hřebíčku můžeme likér použít také ke zmírnění bolesti v krku při chřipce nebo při bolestech zubů, protože hřebíček má mírně znecitlivující účinky. Šípky je potřeba natrhat dokud jsou ještě tvrdé, aby v nich zůstalo co nejvíce vitamínů.

Můžeme je vypeckovat (což je hrozně titěrná práce), ale stačí je pouze rozmačkat (třeba v lisu na česnek nebo v hmoždíři) a naložit i se semínky. K vypeckování lze použít nůžky (k podélnému rozpůlení) a konec malé lžičky (k vydlabání). Cukr se musí svařit s vodou, aby se nám likér nezakalil. Likér je dobrý hned, ale ještě lepší je, když jej necháme 6 měsíců uležet.

 

Šípkový likér - recept, postup, návod: 

1. Šípky vydlabeme nebo rozdrtíme, zalijeme vodkou tak, aby byly ponořené a necháme na světlém místě macerovat nejméně 14 dní (vodka se musí zbarvit lehce dočervena). Pro ochucení můžeme ještě přidat hřebíčky, skořici a kousek vanilkového lusku.
Nenechávejte macerovat déle než 1 měsíc, macerát by pak mohl získat mírně nahořklou chuť, což nemusí být příjemné. 
Pokud směs zhoustne do kašovité podoby, přilijeme alkohol, aby byla hustota asi jako řídká krupičná kaše.

2. Jakmile vodka dostatečně zčervená, přefiltrujeme vodku ve více fázích - pečlivě vymačkat celý macerát přes starou kuchyňskou utěrku, dále přes jemňoučké sítko a nakonec přes kávový filtr (jakmile se filtr ucpe, použijte další filtr).

Šípky můžeme použít ještě na jedno macerování (macerát bude slabší a možná bude třeba macerovat šípky déle). Dvojité macrování nedělávám. 

  • Filtrování přes kávový filtr je nutností, jinak by v likéru mohly být malinké bodlinky z vnitřku šípků.
  • Filtrování přes filtr trvá velmi dlouho, je nutné být trpěliví a nechat překapávat klidně i přes noc. 

3. Z cukru a vody uvaříme sirup (cukr svaříme s vodou, dokud se nerozpustí), necháme vychladnout a smícháme s macerátem. Množství cukru zvolíme podle množství macerátu, který se může u různých druhů šípků lišit (asi 2 lžíce cukru na 150 ml macerátu). Pokud nebude mít likér příjemnou chuť a nebude lahodný, je nutné dát do něj více svařeného cukru. 

4. Likér je dobré nechat alespoň 6 měsíců uležet, aby dozrál.

 

Šípkový likér - suroviny, ingredience:

  • 2 hrsti šípků (cca 160 g)
  • cca 300 ml vodky (šípky musí být ponořené)
  • 4 hřebíčky
  • 4 malé zlomky skořice
  • 4 lžíce cukru + 4 lžíce vody na každých 300ml macerátu (slité vodky ze šípků) - pokud nemáte rádi silně alkoholový likér, můžete dát více vody!

 

sipkovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredience

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

ledvin   plíseň   kůže   výroba   komplikace   vlas   játra   pijeme   kapsaicin   premenstruační   tinktura   kůra   horečka   písek   dna   vývar   zelenina   pálení   abytyše Hildegarda   Mattioli   osteoporóza   hemoroid   roztroušená   chřipka   pupen   kořen   ovoce   choroba   nať   žlučník   viry   studené   použití   slezina   víno   trávicí   dásně   stvol   šlacha   bolest   vitamín   stonek   využití   Zentrich   nežádoucí   končetina   střev   nemoc   návod   zrak   účinek   plísně   list   neht   epilepsie   alergie   kameny   vřed   rýma   srdce   zpracování   hlavy   vitamin   Moučka   Avicena   štítná   čaj   fytoterapie   kolika   astma   játra   sušení   sirup   indikace   bylinka   kontraindikace   ruka   revma   Janča   Váňa   bylinná směs   angína   slinivka   akné   zlomenin   fermentace   zápal   babské rady   menstruační   zánět   mensturace   antibiotik   postup   brnění   mateřské   děti   zalijeme   hemeroid   kloub   chladné   sběr   močopudný   zelina   jaterní   obsažené   Janča   keř   nohy   mrtvice   Podhorná   minut   artróza   tlak   krvácení   kojenec   bylina   slezina   krk   horké   Paracelsus   katar   recept   Zentrich   řídnutí kostí   užití   koupel   chřipka   žaludek   květ   kvasinky   zdraví   metabolismus   arteriskleróza   odvar   migrén   opar   stonek   teplé   Treben   účinky   strom   obsahuje   noha   Galenos   olej   nálev   vliv   inhalace   hlas   pěstování   houba   zácpa   kornatění   ateroskleróza   kontraindikace   sval   Materia medica   nachlazení   sliznice   průjem   prášek   rostlina  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online