bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Silenkové rizoto reccept postup návod příprava suroviny ingredienceRizoto se silenkou nadmutou - recept: Poupata silenky, v severoitalském kraji Brianza, kde hojně roste, zvané verzitt, jsou vynikající a dodávají rizotu starosvčt. skou, prostou a přírodní chuť. Poupata omyjte a nakrájejte na proužky. V rendlíku rozpusťte máslo a orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Když zezlátne, přidejte rýži a 3 minuty opékejte. Přilijte vývar či stejné množství vody a vařte 15 minut. Až bude rýže téměř měkká, přisypte poupata silenky. Ta se přidávají na poslední chvíli, jsou totiž velmi křehká a hned hotová. Poupata silenky mají jemnou, delikátní chuť, kterou před podáváním umocníte štědrou dávkou strouhaného parmezánu a špetkou soli.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chřestové rizoto recept postup návod příprava suroviny ingredienceChřestové rizoto - recept, postup, návod, příprava: Chřest očistěte, odstraňte dřevnaté části, omyjte v dostatečném množství vody a slijte. Odkrojte špičky. Oloupejte cibuli, nakrájejte a nechte zavadnout na polovině másla a 3 lžících olteje. Přidejte stonky chřestu, přičemž špičky dejte stranou, opečte, pak zvyšte příkon tepla, přidejte rýži a několik minut restujte za stálého míchání.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)
pohankova dobrota s hlivou ustricnou a cervenou repou recept postup navod suroviny ingredienceMilí bylinkáři, 1.2.2019 jsem vařil mimořádně zdravou dobrotu a přítelkyně říkala, že už dlouho nic tak dobrého nejedla (dokonce i její 7leté dítě to jedlo :D), takže jsem se rozhodl, že by byla škoda, kdyby toto jídlo upadlo v zapomnění a dávám k dispozici recept. Vařil jsem to podle své fantazie, takže ani vy se receptem neřiďte doslova a dávejte do jídla, co vám chutná:

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Lískové mléko recept postup návod příprava suroviny ingredienceLískové mléko - recept, postup, výroba, příprava: Namočené oříšky (100 g) propláchneme a vsypeme do mixéru. Přidáme 1200 ml vody a chvíli naplno mixujeme. Mléko přecedíme přes plátýnko a skladujeme v lednici. Nejlepší je ho spotřebovat ještě ten den. Do druhého dne většinou mléka nevydrží. To, co vám z lískového mléka zbyde, nevyhazujte. Nechte oříškovou směs volně proschnout na slunci, doma nebo v sušičce a dostanete lískovou mouku, která v dezertech chutná výborně!

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Akátový sirup recept postup návod příprava suroviny ingredienceAkátový sirup - recept: Otrhejte bílé kvítky od stopky, ze které vyrůstají. Všechny nasypejte do hrnce dost velkého, aby se vám do něj v pohodě vešly i poté, co je zalijete uvedeným množstvím vody. Přidejte i nakrájený (a předtím pečlivě omytý a horkou vodou třikrát spařený citron) a případně trošku kyseliny citronové, která zde funguje jako konzervant (je možno nahradit troškou alkoholu) a měla by vám zajistit, že sirup vydrží až do zimy. Vše společně krátce svařte – několik málo minut. Poté odložte na chladné tmavé místo a nechejte jeden nebo dva dny v chladu (do 10°C) louhovat (v teple by mohlo začít kvasit).

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mandlové mléko - recept, postup, návod: mandle rozdrťte. Smíchejte s vodou a nechejte přes noc uležet. Můžete použít teplou vodu, ale ne vařící: v tomto případě nechejte odležet 1 hodinu. Váš jazýček nebo vaše možnosti rozhodnou, kterou verzi zvolit. Přecedte. Mléko lze uchovávat 3 dny v ledničce. Zbytek mandlí poslouží k zahuštění omáčky nebo polévky. Můžete ho rovněž přidat do zapékané zeleniny nebo samozřejmě do cukroví.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Kdoulový likér, kdouloňový likér - recept: slupky vložte do skleněné nádoby, zalijte koňakem a přidejte skořici a žlutou část citronové kůru (bílá část by způsobila hořkost). Nechejte macerovat přinejmenším 3 měísce a pak takto získaný kdoulový likér přeceďte. Na 750 ml kdoulového likéru zahřejte 300 ml vody a pomalu v ní rozpusťte med. Nechejte vychladnout a smíchejte s koňakem. 

  • bolest břicha
  • křeče břicha
  • průjem
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Kromě šeříkových kvítků budete potřebovat cukr krupicový nebo moučkový a bílky. Připravte si tác na odkládání hotových kvítků a posypte ho cukrem. V misce prošlehejte bílky, aby byly tekutější. Na každý kvítek naneste štětečkem bílek, případně květy v bílku namáčejte a nechte je lehce okapat. Obalte v cukru a odložte na tác stopkou nahoru. Poté odložte na suché místo, kde necháte květy asi čtyři dny vyschnout.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Trvanlivou vzpomínkou na jaro bude cukr s vůní šeříkových květů. Do čisté a suché sklenice dávejte vrstvy cukru krupice a drobných květů šeříku. Ponechte několik dní na tmavém a chladnějším místě, občas protřepte, aby se cukr promíchal. Květy vyberte, cukr nechte krátce proschnout a uzavřete do sklenice. Cukr připravený z šeříkových květů se hodí do sladkých pokrmů, k přípravě krémů, dezertů i nápojů.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Pronikavá sladká vůně šeříkového sirupu je doslova omamná. Můžete si jej připravit z květů, které je však jeden po druhým potřeba důkladně obrat a vytřídit. Potřebovat jich budete jeden hrnek, jeden hrnek cukru (nejlépe třtinového), jeden hrnek vody a šťávu z poloviny citronu. Květy otrhejte, oklepejte a očistěte od případného hmyzu. Když je necháte chvíli ležet na kuchyňské lince, broučci po chvíli sami vylezou.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Dietní brusinkový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience: 1 kg brusinek, 100 g cukru. Kdo chce může též kořenit jako v tomto receptu (2 plátky citrónové kůry, 1 plátek skořice, šťáva z 1 citrónu nebo 2 lžičky kyseliny citronové, plátek badyánu a pár drcených hřebíčků). Brusinky prosypeme cukrem a zahříváme, až pustí šťávu.

  • nemoci a záněty močových cest
  • nemoci žaludku, žaludeční vředy, Helicobacter pyroli
  • nemoci srdce a cév
  • nízký HDL cholesterol
  • chřipka
  • viróza
  • antioxidační účinky 
  • prevence rakoviny plic
  • prevence rakoviny střev
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Brusinky v cukru - suroviny: Na 1 kg brusinek 3/8 litru vody, 400 g pískového cukru, 2 plátky citrónové kůry, 1 plátek skořice, šťáva z 1 citrónu nebo 2 lžičky kyseliny citronové. Kdo chce může přidat plátek badyánu a pár drcených hřebíčků.

  • nemoci a záněty močových cest
  • nemoci žaludku, žaludeční vředy, Helicobacter pyroli
  • nemoci srdce a cév
  • nízký HDL cholesterol
  • chřipka
  • viróza
  • antioxidační účinky 
  • prevence rakoviny plic
  • prevence rakoviny střev
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Do džbánku vložíme maliny, 1 lžičku cukru a hrst lístků meduňky. Zalijeme studenou vodou, promícháme a dáme vychladit do lednice. Před podáváním můžeme přihodit pár kostek ledu.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

2 sáčky kvalitního bílého čaje, několik lístků máty a stévie zalijeme 1 l horké vody o teplotě do 100 °C a necháme louhovat 3 minuty. Čaj necháme vychladit a mezitím nakrájíme 2 meruňky na menší kousky.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

2 sáčky zeleného čaje zalijeme 1 l horké vody a necháme asi 2 až 3 minuty louhovat. 1 citron omyjeme a vymačkáme z něj šťávu, kterou přimícháme do vychladlého čaje. Nakonec smícháme s 2 lžícemi třtinového cukru a několika lístky čerstvé máty a necháme vychladit.