Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V KVĚTNU ZDE

Bylinná mazání se vyrábí vyluhováním byliny v lihu (případně Alpě) a slouží obvykle k mazání kloubů, svalů, křečových žil atd. Postup je jednoduchý. Bylinu rozemeleme nebo nastrouháme (kostival, kaštan), vložíme do zábrusky nebo zavařovačkya zalijeme alkoholem. Byliny by mělo být asi do půl až tří čtvrtin láhve. Zbytek se dolije alkoholem. Láhev se uzavře, dobře protřepe a nechá se v tmě a chladu. Bylina se za občasného protřepávání luhuje alespoň 14 dní (kostival nechávám vyluhovat i celý rok). Pak se přefiltruje přes plátno (kostival pouze přes froté prostěradlo) a nalije do lahví. Takto připravené mazání vydrží celé roky. Lze jej posílit přidáním éterického oleje. Mazání lze vzájemně kombinovat. Slouží výhradně k vnější aplikaci.

Bylinná vína - někdy se léčivé rostliny nechávají vyluhovat - macerovat za studena - ve vínu. Do litru kvalitního suchého či polosuchého vína se nasype asi 70-100 gramů sušené byliny. Láhev se uzavře, nechá stát v temnu a občas se protřepe. Po 10 dnech se scedí a slije. Obvyklé dávkování je 2-3 x 0,5 dl denně. Víno se uchovává v chladu a temnu. Dobře známý je i tzv. svařák, tedy víno, ve kterém se povaří určité koření nebo bylinky. Toto víno je určeno k okamžité spotřebě. Na skleničku vína sedává tolik sušených bylin, kolik uchopíme mezi tři prsty.

Domácí tinktury mohou být nenahraditelnou pomocí v situacích, kdy je nám zle. Jejich předností je velká stálost a koncentrace aktivních léčivých látek a rovněž pohodlné užívání. tinktury se dají uchovávat podomácku, ale je nutno s nimi zacházet opatrně, protože mají silnější účinky než nálevy nebo odvary. Pomáhají odstranit obtíže nebo slouží jako doplněk léčebné kúry. Vždy je užíváme v malých dávkách a dávkování přísně dodržujeme. 

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Na výrobu tinktury využijte vodku. Líh z lékárny je extrémně drahý (až 200 Kč/100 ml), vodka je pro tento účel dostačující. 

Tinktura je vlastně bylinka vyluhovaná v čistém lihu. Nejlepší je tinkturu připravovat z čerstvých bylin. Byliny musejí být čisté. Doporučuji bylinky na drobno nastříhat nebo pomlet. Pak se vloží do sklenice (nejlépe zábruska z tmavého skla) a přelijí se lihem o koncentraci nejméně 40 stupňů. Na litr lihu se doporučuje asi 250 gramů čerstvých bylin. Sušených bylin se dává asi poloviční množství. Bylinky se nechají luhovat nejméně 10 dnů (vůbec nevadí ani mnohem delší doba). Občas sklenici pořádně protřepeme. Po celou dobu chráníme obsah před světlem. Není na škodu dát přes noc sklenici na radiátor o teplotě asi 40 stupňů. Po uplynutí minimálně 10 dnů obsah přefiltrujeme a takto získanou tinkturu přelijeme do tmavé láhve, hermeticky uzavřeme a skladujeme ve tmě a chladu. Obvyklé dávkování udává 3x denně 30 kapek, případně 3x denně 1 kávová lžička. Obecně vzato jsou tinktury účinnější než čaje, neboť některé obsahové látky léčivek se nevyloučí do vody, jiné se zničí varem. Tinktura je tedy ideální pro intenzivní bylinnou léčbu. I zde platí, že mnoho výrobků na trhu jsou šmejdy. Nekupovat žádnou tinkturu s obsahem alkoholu
menším než 40 %! I ty tinktury, které mají doporučené dávkování po pár kapkách, jsou podezřelé. (Zde je třeba dodat, že existují např. silice éterické oleje, které jsou skutečně účinné již ve velmi malém množství. Stejně tak existují výrobky, kde líh je pouze konzervant, nikoliv prostředek k vyluhování účinných látek) Kvýrobě tinktur je ideální líh o koncentraci 50 až 60 %. Příliš vysoká koncentrace je též na škodu, poněvadž bylinku "spálí".

 

Lihovodný roztok - v bylinářství se též užívá tzv. lihovodný roztok,v což je vlastně tinktura nalitá do čaje (obvykle 1 kávová lžička na šálek čaje). Tím se účinek bylinek umocňuje. Dobrým příkladem je tinktura lichořeřišnice, která se přidává do urologických či gynekologických čajů, nebo šalvěj, která se dává do čajů proti nachlazení a bolení v krku. Lihovodný roztok se obecně používá proti zánětům. Odstranění lihu z tinktur je velice snadná záležitost. Někteří lidé nechtějí tinktury užívat, neboť jim z nějakého důvodu vadí líh. Líh se odpařuje již při teplotě zhruba 78 "C. Jinými slovy, když nalijeme lžičku tinktury do vody nebo čaje, který má kolem 90 "C, prakticky všechen líh se odpaří a všechny účinné látky z tinktury přejdou do vody. Tímto způsobem je možné tinkturami léčit i malé děti od jednoho roku. 

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

kameny   sirup   účinky   kvasinky   horečka   vlas   končetina   zelenina   chladné   kojenec   bylina   chřipka   nemoc   sušení   trávicí   list   minut   žaludek   plísně   teplé   účinek   kontraindikace   kloub   zrak   nachlazení   zácpa   stonek   ruka   osteoporóza   strom   obsahuje   průjem   zdraví   Janča   Zentrich   zlomenin   pěstování   chřipka   střev   revma   Moučka   alergie   olej   stvol   vliv   inhalace   koupel   dna   hlavy   játra   houba   abytyše Hildegarda   slezina   neht   kořen   menstruační   plíseň   studené   bolest   rostlina   noha   kapsaicin   dásně   žlučník   migrén   šlacha   pijeme   Mattioli   Podhorná   písek   užití   nálev   mateřské   mrtvice   vitamin   vývar   arteriskleróza   bylinka   zpracování   zánět   zelina   výroba   pálení   hemoroid   katar   srdce   tlak   choroba   artróza   indikace   Galenos   slezina   kůra   Zentrich   sliznice   Treben   zalijeme   prášek   použití   slinivka   zápal   čaj   Janča   kornatění   nať   kůže   ovoce   premenstruační   Avicena   epilepsie   brnění   kontraindikace   děti   Paracelsus   Váňa   květ   hemeroid   krk   nohy   akné   kolika   návod   vřed   jaterní   mensturace   pupen   ledvin   angína   recept   postup   krvácení   játra   řídnutí kostí   sběr   roztroušená   keř   bylinná směs   víno   babské rady   antibiotik   rýma   komplikace   močopudný   metabolismus   obsažené   opar   viry   astma   tinktura   horké   nežádoucí   hlas   fermentace   sval   ateroskleróza   stonek   využití   štítná   vitamín   odvar   fytoterapie  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin