suseni-a-skladovani-bylin-bylinek-postup-navod-informaceExistuje několik různých způsobů sušení bylinek - na sušící síti, papíře, v sušičce ad.. Také musíme dbát na skladování a konzervaci bylinek, aby nám třeba nezačaly v zimě plesnivět. Jak na to?  Kde bylinky sušit? Kde je uchovat? V čem je uchovat? Jak nám pomáhá sušíší síť? Jak poznám, že jsou už bylinky opravdu usušené a že je můžu uskladnit? Můžu bylinky oplachovat před sušením? Můžu bylinky sbírat v dešti?


Účinky rostliny:

Je lepší užívat čerstvou nebo sušenou bylinku?

Je-li to možné, užíváme byliny vždy čerstvé a to buď že bylinu přímo konzujeme (např. meduňka, ženšen pětilistý apod.), čímž zajistíme maximální zužitkování léčivých látek a nebo z čerstvé byliny uděláme výluh - čaj (výhodou je, že si čaj můžeme dochutit medem).
Sušené byliny používáme jen v době, kdy je není možné zajistit čerstvé (většinou v zimě).

► Velké množství bylinek je možné přímo konzumovat. Jejich seznam najdete zde.

► Rostliny a byliny vhodné do salátů najdete zde.

 

Sušení bylinek - pravidla abysme se vyhli plísni, roztočům a zničení účinných látek

Sušení bylinek patří k základním dovednostem bylinkáře. Proto je třeba znát jeho správné zásady. Sušení bylinek může vaši práci vylepšit, ale také znehodnotit. Svazečky usušených bylin budou ve vaší kuchyni vypadat báječně a navíc místnost i provoní, ale je to nevhodný způsob pro uskladnění bylin a takto uskladněné byliny jsou jen dekorací a neměly by se užívat (prach, roztoče, plíseň z měnící se vlhkosti v kuchyni).

Před sušením odstraníme trávu, nežádoucí listy a větvičky, hmyz, larvy a zámotky larev, které najdeme většinou na spodní straně listů.

Některé byliny sušením získají aroma. To platí například pro dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj či majoránku. Jiné, jako např. meduňka, máta nebo bazalka o vůni spíše přijdou.

  • Bylinky nikdy nesušíme na přímém slunci (kromě divizonvých květů), ale na tmavém, suchém, teplém a dobře větraném místě. Dobré jsou například několikapatrová závěsná sušící síť (jak vypadá sušící síť v praxi s bylinkami se můžete podívat na fotografii zde). Pokud byste sušili byliny na přímém slunci, paprsky byste znehodnotili celou řadu léčivých látek v bylinách.
  • Můžeme je také ve velmi tenké vrstvě rozložit na čistý bílý papír (např. balicí), ale nikdy ne na noviny.
  • U některých bylin počítejte se ztrátou barvy, která se ale většinou během přípravy opět vrátí.
  • Teplota v místě, kde se bylinky suší, by měla být maximálně 30–45 °C.
  • Místnost na sušení - velmi vhodné jsou vzdušné průjezdy, dále suché teplé půdy apod. Nikdy nesušíme v kuchyni a koupelně kvůli vysoké relativní vlhkosti vzduchu.
  • Pozor, v kuchyni zavěšené svazečky bylin raději nesušte, je tu na ně příliš vlhko a v místě úvazu skoro vždy dochází k plísni.
    Do kuchyně si jako dekoraci či zásobárnu chutných a zdravých přísad do jídla zavěste předem dobře usušené bylinky (které jste usušili po jedné vedle sebe a pak dali do svazku). Byliny brzy spotřebujete. Pokud visí dlouho, jsou plné prachu, roztočů a v místě úvazu také plísní (díky měnící se vlhkosti v kuchyni).

 

TIP: Nemáme-li k dispozici sítě, použijeme bedýnky nebo přepravky. Na dno položíme papír, utěrku nebo kousek plátýnka. Sklizený materiál rozprostřeme v tenké vrstvě. Masitější části sušeného květu nebo listu občas obrátíme, abychom předešli zahřívání. Opět je lepší nespěchat a sušit v zastíněném, ale vzdušném prostoru.

  • Čím rychleji bylinky usušíme, tím budou voňavější. Tma zase zabraňuje ztrátě barvy a chuti. Sucho a proudění vzduchu sušení urychlují a zabraňují plesnivění bylin.
  • Bylinky se před sušením nesmějí oplachovat, protože by se tím vytvořily podmínky pro napadení houbou.
  • Prachu a případného hmyzu uvnitř svazečku se zbavíme dobrým protřepáním.
  • Sušení se dá urychlit pravidelným ručním obracení bylinek ("načechrání"). Pokud máme aromatičtější bylinky (např. libeček), sušíme je raději odděleně.
  • Jak poznat, že je bylina už úplně usušená? Bylinky jsou doopravdy usušené, jestliže se stonky začnou lámat, protože jsou křehké, listy pokroucené a všechno na omak šustí.

 

TIP: Kontrolu dostatečného usušení můžeme provést tak, že malou část drogy uzavřeme do igelitového sáčku. Pokud se do několika hodin sáček zevnitř neorosí, droga je usušena.

Kořeny je třeba sušit při teplotě asi 50–60°C. Nejlépe a nejrychleji uschnou v troubě. Musíme je pravidelně obracet, dokud nejsou křehké a nelámou se.

 

Skladování bylinek

  • Nedoporučujeme plátěné pytlíky. Bylinku neuchráníte před vlhkostí a ztratíte hodně aromatických látek. Při skladování v plátěném pytlíku a při zvýšení relativní vlhkosti okolního vzduchu bylinky mohou velmi snadno začít plesnivět a snadno se do nich dostanou roztoče. 
  • V čem bylinky uskladnit? Bylinky bychom měli skladovat odděleně podle jednotlivých druhů. Můžete použít plechové krabice, nádoby z tmavého skla či plastové potravinářské krabice, které lze důkladně uzavřít a chránit tak před výkyvy vlhosti, což je mimořádně důležité.
  • Nádoby či krabice s bylinkami je třeba popsat, aby nedošlo k záměně. Některé bylinky vydrží až dva roky, ale pokud skladujete například květ, spotřebujte ho do jednoho roku. Bylinky neskladujte na světle, dejte je třeba do spíže. Na každou nádobu s bylinkami napíšeme název bylinky a rok, kdy jsme ji uskladnili - např. KOPŘIVA 2018. Hodně bylinek se dá poplést, takže pokud teď přesně víte jak sušená bylina voní a vypadá, za čtvrt roku tomu tak být nemusí. Mně se to trřeba stalo u kopřivy a meduňky. Po nějaké době je od sebe nerozeznáte - vypadají a voní podobně.
  • A hlavně – nezapomeňte své léčivé poklady využívat na čaj i přidávat do vašich kuchařských výtvorů! :)