Jak pěstovat bobkový list ze semen nebo řízkovánímVavřín, bobkový list (latinsky Laurus nobilis) je keř nebo malý stromek s dřevnatějícími větvemi a kožovitými, podlouhlými, stále zelenými listy. Starší rostliny kvetou v květnu. Květy jsou malé, bílé a voňavé. Má černé plody. Ty se jako koření nepoužívají.


Účinky rostliny:

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Rostlina vyžaduje hnojení. Pokud není hnojena, brzo vyčerpá zeminu ve které čerpá živiny a stagnuje (neroste, netvoří nové listy).

Chuť: Velmi kořenná, čerstvé listy jsou trochu hořké.

Použiti: Listy do polévek, k rybím a masovým pokrmům, bramborám, marinádám k divočině. Vhodný je i k nakládání okurek a kyselého zelí. Léčivé účinky bobkového listu zde.

Pěstování: Semena vavřínu saďte 2 až 3 cm hluboko do půdy. Rostlině se daří na slunečném místě, s teplotou mezi 21° až 28° C. Klíčení semen trvá obvykle 6 týdnů.

Substrát: 1/2 zahradní půdy, 1/2 kompostu.

Umístění: jako přenosnou rostlinu na balkon a terasu, mladé rostliny ponechte v zimě v nepříliš vytopeném pokoji.

Světlo: V létě potřebuje světlo, ale ne slunce po celý den.

Teplo: Krátkodobě snesou mrazy do -10 °C.

Zálivka: Dvakrát týdně. Jakmile uschnou listy, rostlina zahyne. V zimě zaléváme minimálně 1xměsíc. V suchém létě nutné zalévat denně a kropit rozprašovačem!

Sklizeň: Průběžně se sklízejí čerstvé listy. Staré rostliny mnohdy kvetou.

Rozmnožování: Vavřín se rozmnožuje řízkováním. Řízky zdlouhavě koření a pomalu rostou. Ze začátku se listy nesklízejí, rostlina je potřebuje k fotosyntéze. Je-li keř dost velký, může se tvarovat do pyramidy nebo zapěstovat korunka na vysoké noze.

Výhody řízkování: Poměrně rychle, snadno a levně získáme velké množství rostlin. Můžeme takto využít i odpad z prořezávek. Namnožené rostliny mají rychlejší start, než semenáčky.
Zachováme vlastnosti kultivarů, protože vytváříme klon, kopii dané rostliny. (Pozor však na to, že si sebou ponese i případné choroby. )

rizkovani bobkoveho listu vavrinuJak postupovat při řízkování vavřínu?

  • Vybereme zdravý letorost, který na bázi již dřevnatí. U dřevin bývají vhodnější vodorovné výhony s uzlinami (místo, odkud vyrůstají listy či postranní větvičky) blíže sebe.
  • 10-15 cm dlouhý řízek ostrými zahradnickými nůžkami ostřihneme pod uzlinou.
  • Odstraníme všechny listy, ponecháme pouze dva horní. Pokud se jedná o velké listy, můžeme je ještě o polovinu zmenšit. V době zakořeňování rostlině pomůže, když odpařuje méně vody.
  • Na spodní straně řízku odřízneme proužek kůry přibližně 3 cm dlouhý, což podpoří tvorbu kořínků.
  • Květináčky vysoké alespoň 10 cm (dle délky řízku) naplníme lehkým substrátem – kromě již namíchaných substrátů pro řízkování můžeme, zvláště pokud z ekologických důvodů nepoužíváme rašelinu, namíchat vlastní – z listovky, písku, kompostu. K vylehčení poslouží i perlit nebo kokosová vlákna.
  • Řízky zapícháme do předem vyhloubených důlků a substrát kolem nich upěchujeme tak, aby držely rovně. Udržujeme ho vlhký.

 

Zima a přezimování, zazimování: Přezimuje ve světlé místnosti do 15°C a musí se každé 4 týdny zalít.

Zpracování: Listy sušte ve svazcích nebo jednotlivě. Když listy zhnědnou, ztrácejí aroma.

Jak na mšice? V létě ho opakovaně postřikujte ostrým proudem vody, abyste zapudili listové mšice. Při přezimování je rostlina napadnutelná puklicemi, proto ji pravidelně prohlížejte. Výskyt puklic snadno zjistíte.

Doporučení: Když keř na podzim tvarujete, odstřižené větévky svažte dohromady a usušte je ve stínu. Jako bylinková kytice vypadají v kuchyni velmi dekorativně.