Orlíček účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníOrlíček obecný (latinsky Auilegia vulgaris) je u nás rozšířený v listnatých lesích subalpinského pásma. Orlíček je až 80 cm vysoká, vytrvalá bylina s přimou, málo větvenou lodyhou. Přizemní listy jsou dlouze řapíkaté, 2x trojčetné, směrem nahoru jsou lístky menší, jednodušší a přisedlé. Květy jsou jednotlivé, převislé, dlouze stopkaté. 5 kališních lístků je korunovitě (modrofialově) zbarveno. Korunní lístky jsou protaženy v dlouhou, dovnitř zakřivenou ostruhu, která obsahuje nektar. Kvete od května do července. Plodem je měchýřek.


Účinky orlíčku na zdraví:


Co se dříve sbíralo

Nať orlíčku.


Použití

Nať orlíčku se dřive používala v lidovém léčitelství zevně na ekzémy, vnitřně při žlučníkových potížích, což se již nedoporučuje. Dnes se v terapii nepoužívá.

 

Vlastnosti

Dříve využíván jako cholagogum.


Jaké látky obsahuje?

Hlavní účinná látka není přesně známa. Obsahuje malé množství kyanogenního glykosidu, ale ten není v plné míře nositelem toxických účinků.

 

Pěstování

Orlíček zpravidla vyséváme na jaře a na podzim pak vzrostlé sazenice vysadíme na záhony na vzdálenost asi 50 cm. Pokvetou na jaře a v létě. Z raných výsevů kvetou rostliny již prvním rokem, pozdější vyseté vykvetou až napřesrok, ale o to bohatěji. Životnost rostlin je nejvýše pět let.


Poznámka

Chráněná rostlina. Nadzemní část je jedovatá.