Cedronela kanárská účinky na zdraví co léčí použití užívání využitíCedronela kanárská (latinksky Cedronella canariensis, Cedronella triphylla) se anglicky jmenuje "balzám z Gileadu "; Gilead je pohoří v Palestině a takové jméno vyvolává přímo biblické představy plné aromatických vůni. Pravý gileadský balzám se získává z keře Commiphora opobalsamum, rostoucího v tamních pouštích. Takový balzám dala královna ze Sáby darem Šalamounovi. Cedronela voní zcela obdobně. Jde o vúni označovanou jako "mužnou", dodávající pravou hloubku parfémům. Aby nesnází s gileadským balzámem nebylo dost, bylo jeho jméno přeneseno i na americký balzámový topol (Populus bnlsnmifera). Cedronela je choulostivý poloopadavý keř, výška je 100-120 cm. 


Účinky rostliny:

Botanický popis a vůně

  • Charakteristika - cedronela je choulostivý poloopadavý keř, výška je 100-120 cm. Čeleď hluchavkovité.
  • Květ - zřetelně dvoupyské, růžové květy pozdního léta nebo časného podzimu.
  • Stonek - štětinatá, na průřezu čtyřhranná, žebrovaná lodyha, zelená, s červenavým nádechem u báze listů. Druhým rokem dřevnatí.
  • List - trojčetný, šložený (terminální liístek největší), na okraji zubatý, zašpičatělý, zelený se světlejší spodní stranou. Aromatické s vůní pižma, citronu a kafru.

 

Co sbíráme

Listy se trhají před rozkvětem nebo na podzim, před průklestem. Lity se suší, pupeny se dávají do lihu na tinkturu - výroba podle postupu na www.UcinkyTinktur.cz
Pupeny
je nutné v lihu narušit, aby se uvolnily účinné látky (silice, pryskyřice, ad.).
Stonek - vizte výše.

 

Účinky na zdraví

Listy a pupeny se pokládají za stimulující a posilující antiseptický prostředk a látku usnadňující odkašlávání.
Při vnitřním použití pomáhají údajn ěléčit brochnitidu, kašel, laryngitidu. Při zevním použít v krémech mohou umírnit artritické bolesti, hojit žezné rány a podlitiny (hematomy, modřiny).
Pupeny obsahují deriváty kyseliny salicylové - mírně tlumí bolest.

Stonek - pryskyřice, která je málokdy k dostání v čistém stavu, platívala v minulosti za téměř zázračný prostředek.

 

Moderní studie

Moderní studie věnující se cedronele a jejím účinkům jsou v angličtině zde.

 

Listy pro vůni

Výtažek nebo alkoholový macerát s jinými vonnými ingrediencemi má pižmovou vůni. Sušené listy se používají v kořenných nebo dřevitých směsí potpourri.

 

Pěstování

  • Poloha - plné slunce
  • Půda - propustná, hlinitá
  • Rozmnožování - výsev na jaře (semenáče se podobají kopřivám!). Stonkové řízky na začátku podzimu.
  • Pěstování - vyjednotit nebo sadit na vzdálenost 15 cm.
  • Cedronela je skvělou skleníkovou rostlinou, ale má-li dorůst do normální velikosti, musí mít nádobu alespoň o prúměru 25 cm nebo větší.