zanet mocovych cest mocoveho mechyre byliny bylinky babske rady caje tinktury obklady koupeleK močovým cestám patří ledviny s ledvinovou pánvičkou, močovod, močový měchýř a močová trubice. Vše slouží ke shromažďování a vyloučení moči z těla. Častým onemocněním je zánět močových cest. Projevuje se častým nutkáním na močení, přitom moč skoro vůbec neodchází, objevuje se pálení močové trubice, zvýšené teploty atd. Dále močové cesty zatěžuje tvorba kaménků, které vyvolávají většinou prudké kolikové bolesti v oblasti ledvin a močových cest. Kaménky mohou podráždit sliznici, způsobí i krvácení, kdy se objeví krev v moči, a vznikne zánět.


Účinky rostliny:

Domácí léčba nemocí močových cest, režimová opatření a doporučení

  • Přizpůsobte oděv počasí. V chladném a sychravém čase nezkoušejte, co vaše tělo vydrží, a nevystavujte ho prochladnutí. Nesedávejte na studená místa. Nohy a záda v oblasti kříže chraňte teplým oděvem. Vyhýbejte se potravinám se zvýšeným obsahem bílkovin, hlavně masu a kravskému mléku.
  • Nadbytek cukrů vytváří předpoklad pro vznik vápenatých kamenů. Proto snižte příjem rafinovaného cukru a sladkostí. 
  • Zvyšte příjem potravin, které obsahují hodně vlákniny. Ta brání vylučování vápníku. Jsou to například celozrnné obiloviny, zelenina, ovoce, otruby atd.
  • Sedavé zaměstnání a málo pohybu zhoršuje vylučování moči a nepříznivě ovlivňuje látkovou výměnu. Snažte se denně o přiměřenou fyzickou aktivitu, alespoň krátkou procházku. 
  • Neoddalujte močení. Při nutkání je důležité se vyprázdnit. Tyto pocity u vás tělo nevyvolává zbytečně. Jakékoli zdržování, zadržování nepotřebných látek způsobuje problém a zatěžuje organismus. 
  • V sezóně konzumujte jahody, které jsou léčebným domácím prostředkem proti slabosti ledvin a močového měchýře. Větší léčebné účinky mají lesní jahody. Snězte jich denně 100-200 g.
  • Dýňová semena zvyšují potřebné močení: 3x denně pořádně rozžvýkejte a spolkněte 10 až 15 semen.
  • U zánětů močových cest nezapomínejte na hygienu, správný směr utírání po stolici
  • Máte-li zánět močových cest a máte partnera, musíte se přeléčit oba, jinak Vás opakovaně reinfikuje (partner - muž - nemusí mít žádné příznaky zánětu močových cest a přesto je může chronicky mít!)

 

Bylinné čaje

Zánět močových cest:

  • Smíchejte 50 g listu borůvky černé, 25 g medvědice lékařské, 15 g natě řebříčku obecného a 10 g listu jitrocele kopinatého: 2 čajové lžičky směsi přelijte 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2x či 3x denně.
  • Připravte směs 50 g omanu pravého, 50 g mateřídoušky úzkolisté, 25 g medvědice lékařské, 25 g zlatobýlu obecného, 25 g natě průtržníku lysého a 25 g vřesu obecného: 2 čajové lžičky přelijte 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně.
  • Smíchejte 30 g medvědice lékařské, 30 g natě meduňky lékařské, 20 g natě tymiánu obecného a 20 g kořene kozlíku lékařského: 1 lžíci směsi povařte 3 minuty ve 200 ml vody. Pijte 2x až 3x denně. 
  • Smíchejte 20 g listu medvědice lékařské, 20 g listu břízy bělokoré, 20 g natě řebříčku obecného a 10 g kořene puškvorce obecného: 1 vrchovatou čajovou lžičku směsi přelijte 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 1x či 2x denně. 
  • Na zánět močového měchýře se osvědčila směs 15 g listů břízy bělokoré, 15 g řepíku lékařského i s květy, 15 g řebříčku obecného i s květy, 20 g rdesna ptačího a 20 g listu medvědice lékařské (listy rozmělněte): 2 lžíce směsi přelijete 0,5 l vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Popíjejte po doušcích během dne.
  • Na zánět močové trubice se hodí směs 20 g listu medvědice lékařské (předem listy rozdrťte), 20 g řebříčku obecného, 20 g listu bazalky pravé a 20 g květu brusinky obecné: 1-2 čajové lžičky směsi přelijte 200 ml vroucí vody, 5 minut vyluhujte, výluh povařte, pak ještě 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2x denně, ráno a večer. Při zánětu močových cest pijte odvar z listů brusinky obecné: 3 čajové lžičky čerstvých nařezaných listů brusinky namočte do 0,5 l studené vody, nechte 30 minut vyluhovat, pak přiveďte k varu, krátce povařte a ihned sceďte. Pijte 2 šálky teplého čaje denně.
  • Protizánětlivý účinek mají i plody brusinky obecné. Nejprve je usušte a potom rozdrťte na prášek. Užívejte na špičku kulatého nože 3x denně po jídle.
  • Starým lidovým lékem - hlavně v zimě - je křen, který účinně působí na bakteriální infekce močového měchýře: 1 lžíci nastrouhaného kořene křenu přelijte sklenicí horkého mléka, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte po doušcích 1x denně. Křen přidávejte do salátů a běžných jídel.

 

Tinktury na nemoci močových cest

  • Velmi účinná je tinktura z lichořeřišnice větší a česneku medvědího. Můžete používat obě tinktury dohromady. Koupíte je v obchodě s bylinkami nebo si je můžete vyrobit doma podle návodu zde ve webu. 
  • Domácí tinktura z lichořeřišnice větší: semena lichořeřišnice rozdrťte, dejte do výšky jedné pětiny láhve, zalijte 85% alkoholem a nechte na teplém místě 14 dnů macerovat. Potom přefiltrujte. Užívejte 7 kapek do vlažné vody před jídlem 3x denně. Tinktura z lichořeřišnice působí jako přírodní antibiotikum pro močové cesty.
  • Při silném zánětu močových cest můžete přidat 5 kapek tinktury z řebříčku obecného pro větší účinnost (vyrábí se z natě řebříčku stejně jako u lichořeřišnice).
  • Prochlazení močového měchýře a obtížné močení: Smíchejte 25 g kořene kozlíku lékařského, 25 g natě celíku zlatobýlu, 20 g natě rozrazilu lékařského, 15 g listu břízy bělokoré, 10 g natě přesličky rolní, 5 g natě mochny husí a 5 g natě lnice květelu: 2 čajové lžičky směsi přelijte 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte, sceďte. Pijte 2x denně.
  • Močopudně a na posilování močového měchýře působí příznivě vřes obecný: 2 čajové lžičky vřesových květů nebo listů přelijte 200 ml vroucí vody, 5 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 1-3 šálky denně. Pokud při pití tohoto čaje pocítíte tlak a bolest vpravo pod žebry, čaj vysaďte. Vřesový čaj může zvyšovat zatížení jater.
  • Močové kaménky a písek: Nakrájejte nadrobno 2 lžíce kukuřičných vlasů, dejte je do 400 ml vroucí vody, vařte 3 minuty a sceďte. Pijte 3x denně 150 ml před
  • jídlem.
  • Přelijte 3 čajové lžičky listů medvědice lékařské 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte během dne po malých doušcích. List medvědice před zalitím rozdrťte na hrubé kousky, aby se v dostatečné míře uvolnily účinné látky. Při dlouhodobém užívání medvědice se může dostavit zácpa.
  • Smíchejte 20 g listu a kořene pampelišky (smetanky lékařské), 10 g listů břízy bělokoré a 10 g zlatobýlu obecného: 2 vrchovaté čajové lžičky směsi přelijte 0,5 l vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2x až 3x denně.
  • Čaj z listů brusinky obecné při močových a ledvinových kamenech: 2 lžíce listů brusinek přelijte 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně. 
  • Čerstvá šťáva z kvetoucího rozrazilu lékařského se užívá jako vhodná prevence proti ledvinovým a močovým kamenům. Vždy ráno nalačno užívejte 2 čajové lžičky šťávy z rozrazilu. Zamíchejte ji do mléka nebo čaje.

 

Koupele

  • Koupele nohou jsou velmi účinné při zánětech močového měchýře a pro pacienty trpící slabostí močového měchýře. Připravte si 100 g senných květů (nebo 50 g přesličky rolní), přelijte 0,5 l vroucí vody, 10 minut vyluhujte, sceďte. Vaničku na koupání nebo kbelík naplňte teplou vodou a léčebným nálevem. Nohy dejte do vody a přilévejte stále horkou vodou, co snesete. Pak držte nohy v lázni 3 minuty, nakonec je ponořte na 10 vteřin do studené vody a řádně osušte. Tuto lázeň nesmí používat těhotné ženy.
  • Přesličková koupel je vynikajícím podpůrným domát ím léčebným prostředkem při problémech s močovým měchýřem: 100 g přesličky rolní dejte do 2 1 teplé vody, 1 hodinu vyluhujte, p.ik privedtc k varu, 15 minut vařte, sceďte a přidejte do koupele. Ta by měla mít okolo 38 °C, koupel by měla trvat 10-15 minut. Po koupeli si ještě lehněte a pořádně se na 1 hodinu zabalte. Můžete si také dát teplý obklad termoforem nebo polštářkem s třešňovými peckami. Postel je možné předem vyhřát.

 

Obklady

  • Při prochladnutí močového měchýře s křečovitými bolestmi je výborným léčebným prostředkem obklad z napařené přesličky rolní: 2 vrchovaté hrsti přesličky dejte do síta a to zavěste nad hrnec s vroucí vodou. Když je nať horká a měkká, zabalte ji do lněného ručníku, přiložte na postižené místo a ještě se pořádně teple zabalte. Nechte působit více hodin nebo přes celou noc.
  • Suché teplo je při bolestech v oblasti močového měchýře již dlouho známým a osvědčeným prostředkem. Pomáhá totiž uvolnit křečovitě stažené svalstvo. Polštářek naplněný třešňovými peckami zahřejte v troubě na 50-70 °C, a pokud to pacient snese, přiložte ho takto horký na postižené místo. Několikrát vyměňte.
  • Osvědčeným prostředkem je ohřívací láhev termofor, kterou naplníte horkou vodou. Láhev zabalte do ručníku a přiložte na postižené místo.