Drnavec lékařský účinky co léčí použití užívání využitíDrnavec lékařský (latinsky Parietaria officinalis) je součástí rodu přibližně s 10 druhy. Je to vytrvalá rostlina charakteru plevele, vysoká od 30 do 40 centimetrů, se vzpřímeným a rozvětveným stonkem a se zašpičatělými listy zářivě zelené barvy na horní straně a s matnými chloupky na spodní straně. Květy zelené barvy, které se objevují od června do září, jsou seskupené v kulovitých květenstvích na bázi listů.


Účinky rostliny:

Název drnavec souvisí s faktem, že tato rostlina se vyskytuje nejvíce u zřícenin, na rumištích a u živých plotů, zatímco za název skleněná bylina vděčí svému využití při čištění skla, dna lahví a sklenic.

  • Čeleď: kopřivovité
  • Kde roste: u starých zdi, na skalách anebo podél živých plotů na suché půdě, do výšky 700 m nad mořem.
  • Co sbíráme: červenec-srpen (nať).

Sběr

Vhodnější je používat ho v čerstvém stavu, protože sušením ztrácí určité účinné vlastnosti.

Účinky

Protizánědivé, močopudné, čistící, uvolňující, osvěžující, podporující vylučování žluče.

Vnitřní užití

Jako šťáva, zápar anebo odvar při léčbě zánětu močového měchýře a podráždění močového aparátu.

Zevní použití

Obklady s koncentrovaným záparem anebo zábaly z rostliny na trhlinky v oblasti konečníku a při hemoroidech. Zábaly z odvaru se nanášejí na mírné popáleniny na pokožce.

Využití v kuchyni

Jako potravina se používá celá rostlina, sebraná ještě před kvetením. V jiných obdobích se využívají pouze nejjemnější koncové výhonky. Uvařenou v dostatečném množství vody ji lze konzumovat jako zeleninu anebo v nádivkách, omeletách a polévkách.

Zajímavost

Pyl této rostliny spolu s pylem břízy jsou hlavními činiteli při vzniku dětských alergií.
Nedoporučuje se užívat ho osobám, které trpí na alergie.