Mletí drceného kořene hořce a lékořice na jemný prášek - postup
1 odpověď
(stránka otevřena 488x)
Dotaz:
Dobrý den,
poptávám u Vás namletí drceného kořene Hořce a kořene Lékořice na jemný prášek. Potřebuji 300 g Hořce a 400 g Lékořice. Mám drcený kořen, který jsem schopna dodat k Vám na pomletí. Potřebovala bych vědět termín a cenu. Případně pokud máte vlastní suroviny, nechala bych to pomlet z těch Vašich.
Předem děkuji za Vaši odpověď, Kateřina Vejrychová
poptávám u Vás namletí drceného kořene Hořce a kořene Lékořice na jemný prášek. Potřebuji 300 g Hořce a 400 g Lékořice. Mám drcený kořen, který jsem schopna dodat k Vám na pomletí. Potřebovala bych vědět termín a cenu. Případně pokud máte vlastní suroviny, nechala bych to pomlet z těch Vašich.
Předem děkuji za Vaši odpověď, Kateřina Vejrychová
MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověď na dotaz:
Dobrý den.
Bohužel s namletím kořene na prášek nemám zkušenost. Jde o poměrně složitý postup, kdy se musí kořen správně usušit, aby nedostal plíseň a pak strojem, který je k tomu určený kořen napráškovat. V praxi toto nikdy nedělám. Důvodem je mj. ta skutečnost, že sušením kořen oxiduje, snižuje se jeho účinnost. Já osobně kořeny krátím na menší díly (různými nástroji, často keramickými) a pak tyto menší dílky (podélné řízky, kolečka) dávám do lihu, kde bylinnou drogu (kořen) nechávám macerovat po dobu 3 týdnů a více.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.
Bohužel s namletím kořene na prášek nemám zkušenost. Jde o poměrně složitý postup, kdy se musí kořen správně usušit, aby nedostal plíseň a pak strojem, který je k tomu určený kořen napráškovat. V praxi toto nikdy nedělám. Důvodem je mj. ta skutečnost, že sušením kořen oxiduje, snižuje se jeho účinnost. Já osobně kořeny krátím na menší díly (různými nástroji, často keramickými) a pak tyto menší dílky (podélné řízky, kolečka) dávám do lihu, kde bylinnou drogu (kořen) nechávám macerovat po dobu 3 týdnů a více.
Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.