bylinky a velikonoceBylinky nalézají široké uplatnění nejen v naší kuchyni, ale jejich sílu lze využít i v mnoha dalších oblastech života. Jsou voňavé, léčivé a některé mají pro lidské zdraví nesporné benefity. Jejich zařazením do jídelníčku zvýšíme pestrost naší stravy, a to nikdy není na škodu. 


Účinky rostliny:

Bylinky v gastronomii

Využití bylinek při přípravě pokrmů je zřejmě to vůbec první, co každého napadne. A je to zcela pochopitelné. Vždyť při vaření se s bylinkami setkávají i ti, kteří se o jejich léčivou moc jinak vůbec nezajímají. Bazalka, oregano nebo majoránka – to a mnoho dalšího má ve své přihrádce s kořením téměř každý. 

Bylinková nádivka

Mezi tradiční velikonoční recepty patří vedle beránka a mazance ve spoustě rodin i velikonoční nádivka. Přestože na ni má obvykle každý svůj vlastní recept, který se v dané domácnosti dědí z generace na generaci, není důvod čas od času nevyzkoušet něco netradičního. Tato nádivka je navíc i docela lehká, a proto se jí nemusí bát ani lidé, kteří si hlídají svou váhu.

Co budete potřebovat?

  • 500 g kvalitní šunky nebo uzeného masa
  • 2 vajíčka
  • 150 g pečiva
  • 1 cibule
  • 50 ml mléka
  • sůl
  • pepř
  • bylinky podle chuti

Postup přípravy

Samotný postup přípravy je velice snadný. Nejprve nakrájejte pečivo na kostičky. Můžete sáhnout po klasické bílé housce nebo zvolit nějakou kvalitnější celozrnnou variantu

Následně nasypte nakrájené kostičky do větší mísy a zalijte připraveným mlékem. I zde můžete vybírat podle svých preferencí. Nízkotučné mléko sice nevytvoří tak krémovou chuť nádivky, nezasáhne vám ale tolik do kalorického příjmu. Na druhou stranu mléka použijete na jednu porci jen velmi malé množství, a proto jsou tyto obavy téměř bezpředmětné.

Na kostičky nakrájejte i šunku případně uzené maso, přisypte do mísy s pečivem a přidejte vajíčka. Vše důkladně míchejte, dokud se nevytvoří stejnoměrná hmota.

Postupně do těsta přijde i sůl, pepř, najemno nasekaná cibule, a to vůbec nejdůležitější. Bylinky! Mnoho lidí používá kopřivy a není důvod je vynechávat, nicméně přidejte také hrst nasekané petržele a pažitky. Pokud milujete jiné bylinky, klidně sáhněte i po nich. Vaší fantazii se meze nekladou. 

Všechno v misce dobře propracujte a až se ingredience dobře promíchají, vyklopte směs na pekáček vyložený pečícím papírem. Pečte ji přibližně půl hodiny, dokud nebude na povrchu zlatavá. Podávat ji můžete samostatně nebo jako přílohu.

Velikonoční nádivka sice není nijak finančně náročná, velké množství šunky nebo uzeného masa může být ale i tak poměrně zásadní zásek do vaší peněženky. Vyplatí se proto prolistovat si nový leták Tesco s velikonoční tématikou a nakoupit potřebné suroviny s předstihem. Většina z nich vydrží v lednici poměrně dlouho, případně je můžete bez starostí uchovávat v mrazáku.

Barvení vajíček

Skutečnost, že bylinky nalézají své uplatnění v kuchyni je všem známá, ale co jejich další využití? Zkuste si s nimi pomoci při barvení vajíček.

Budete potřebovat jen hrnec, slupky od červené cibule nebo vhodnou barvu na vajíčka, bylinky a obyčejný obvaz, který koupíte za pár korun v každé lékárně. Samotný postup je velice jednoduchý, efektní a při použití vlastních bylinek i levný.

Připravte si dostatečné množství vajíček. Ideální jsou ta s bílou skořápkou, aby technika barvení co nejlépe vynikla. Všechna důkladně omyjte.

Připravte si bylinky – nejlépe vypadá rozmarýn, petržel, meduňka nebo máta. Zkrátka ty s výraznějšími listy. Naopak se vyvarujte těch, které mají lístečky drobounké a nevýrazné. 

Obvaz nastříhejte přibližně na třiceticentimetrové díly a každý rovně položte na stůl. Na prostředních cca 10 centimetrů narovnejte vedle sebe bylinky, položte na ně vajíčko a pomocí volných konců obvazem pečlivě přivažte bylinky k vajíčku tak, aby překrývaly jeho povrch.

Jakmile budete mít vajíčka nachystaná, vložte je do připraveného cibulového odvaru. Ten si nachystáte tak, že do většího hrnce nasypete cibulové slupky, přidáte asi 2 lžíce octa a vaříte po dobu minimálně 30 minut. Poté scedíte, abyste slupky odstranili. 

V cibulovém odvaru vařte vajíčka přibližně patnáct minut. Po uplynutí této doby vajíčka vyjměte, nechte okapat a vyjměte z fáče. Na slupce by se měly objevit reliéfy ve tvaru použitých bylinek.

Dejte si pozor! Některé bylinky totiž barví, a proto se pro tuto techniku příliš nehodí. Kromě bylinek navíc můžete využít i kvetoucí rostlinky jako sedmikrásky nebo fialky. Barvu lze vytvořit i z jiných surovin. Zkuste například žlutou cibuli, kurkumu nebo kopřivy.