jak spravne uklizet s domacim mazlickemDomácí mazlíčci mají prokazatelně pozitivní vliv na mentální i fyzické zdraví. Nutí nás k určitému pohybu (především pejsci) a jejich společnost je velmi prospěšná i pro děti. Odvrácenou stranou života se zvířátkem je úklid. Jak na to?


Účinky rostliny:

Osušky na tlapičky, přehozy na gauč a postel

Pokud už s pejskem žijete nějaký čas, určitě vám nemusíme připomínat, že byste v předsíni vždy měli mít osušku nebo ručník a po procházce mu utřít tlapy (a kolikrát i chlupy) než se celý zabahněný rozeběhne dál do bytu. Tlapičky je vhodné otírat i pokud zrovna neprší, aby se do vašeho interiéru nepřenášel zbytečně venkovní prach a nepořádek.

Šikovným pomocníkem je také přehoz na gauč a postel, který reguluje množství chlupů, slin, obsahu žaludku i dalších nečistot na místech našeho odpočinku.

Časté větrání nejen jako prevence alergií

Ať už máte doma zvířata nebo ne, větrání minimálně dvakrát denně je předpokladem zdravé a spokojené domácnosti. V nevětraných bytech se udržují plísně, ale i další škodliviny, které mají negativní vliv nejen na naši náladu, ale také zdraví. A s přítomností chlupáčů to samozřejmě platí rovnou několikanásobně.

Máte doma kočku? Nezapomeňte, že byste v okně měli mít sítě. I tu nejchytřejší kočičiku může nalákat chutně vypadající sýkorka, nebo naopak polekat hlasité štěknutí psa a z okna bez sítě snadno vyskočí nebo dokonce vypadne.

Pokud máte pocit, že větrání nestačí, vyplatí se přemýšlet i o čističce vzduchu, která množství chlupů i jiných nepříjemností v domácím vzduchu eliminuje.

Čistého a zdravého vzduchu v domácnosti dosáhnete pomocí vhodných květin

Chcete mít v domácnosti i s mazlíčkem za všech okolností příjemný a čistý vzduch? Ještě lepší než čistička vzduchu jsou pokojové rostliny. Pro čištění vzduchu je ideální rostlinkou aloe vera, která pročiští nejen vzduch, ale můžete ji používat i při ošetřování různých ranek. K tomu se jedná o rostlinku, která je velmi vhodná i pro začátečníky.

Vzduch v domácnosti pročistí také lopatkovec, fíkus nebo Filodendron.

Kvalitní vysavač vám ušetří spoustu nervů

Pokud doma máte obzvlášť chlupatého chlupáče, bez každodenního vysávání se prostě neobejdete, ani kdybyste se na hlavu stavěli. Možná snad jen v případě, že vám nevadí, když se po obýváku potulují chuchvalce prachu a chlupů, které v leckom vzbudí představu starého dobrého amerického westernu.

Vysávání nikoho nebaví a pokud máte pořád vysavač po rodičích, není divu, že je pro vás tato domácí činnost ještě o chlup větším utrpením než by bylo nutné.

Moderní vysavače umí ušetřit spoustu práce i nervů. Kvalitní tyčový vysavač vydrží vysávat bez nabití i několik hodin. Nemusíte se mořit se zamotaným kabelem, ani vytahováním těžkého krámu z komory a jeho opětovného uklízení.

Další, ještě o kus pokročilejší možností, jsou samozřejmě vysavače robotické, které můžete pustit pomocí aplikace když jste v práci, na procházce nebo třeba s kamarádkou na kávě.