bylina licidlo jedle americke ucinky vliv na zdravi cloveka uzivani pouzitiLíčidlo jedlé (phytolacca esculenta) je rostlina se řadící se do čeledi líčidlovité. Svůj původ má v jihovýchodní Asii, kde má zejména podobu dřevnatého keře, ale dnes se již velice úspěšně šíří po celé Evropě. V České republice se vyskytuje přibližně od 30.let minulého století. A často je pěstována i na zahradách, jako velmi výrazný solitér i mezi ostatním porostem.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • ekzémy
  • pročištění lymfatického systému 
  • žlázová horečka
  • revma, revmatoidní artritida
  • zácpa - projímadlo, projímavé účinky
  • kašel - tlumí kašel
  • zahlenění - pomáhá vykašlávat hlen
  • močopudný účinek
  • protizánětlivý účinek (antiseptický účinek)
  • protibakteriální účinek (antibakteriální účinek)

Dříve jako velká vzácnost, dnes díky jednoduchému množení výrazněji, i když stále se jedná o poněkud exotickou krásku.

Líčidlo jedlé má svůj původ má v jihovýchodní Asii, kde má zejména podobu dřevnatého keře, ale dnes se již velice úspěšně šíří po celé Evropě. V České republice se vyskytuje přibližně od 30. let minulého století. A často je pěstována i na zahradách, jako velmi výrazný solitér i mezi ostatním porostem.

Dříve jako velká vzácnost, dnes díky jednoduchému množení výrazněji, i když stále se jedná o poněkud exotickou krásku.Tato klidně i dva metry vysoká rostlina se řadí k trvalkám. Její listy bývají kolem 15 cm dlouhé.

V zemi tvoří velice mohutný avšak snadno přesaditelný hlavní kořen, na který poté navazují tenčí vedlejší kořeny, ze kterých vyrůstají každý rok lodyhy.

 

Pěstování líčidla na vaší zahradě

Asi se budete divit, ale líčidlo patří mezi jedny z nejméně náročných trvalek. Není náročné na půdní podmínky, zálivku ani slunečné poměry (snese přímé slunce i polostín). Stačí si tedy na jaře od nějakého pěstitele přinést odkopek, nebo koupit mladou rostlinu v zahradnictví.

Rozmnožování semeny z plodů je také možné, ale poněkud zdlouhavé. Právě to je důvod, proč se doporučuje rozmnožování dělením kořenového balu. Ostatně to vzrostlejší rostliny velmi dobře snáší, stejně jako přesazování. Proč ho tedy nezkusit pěstovat jako nádobovou rostlinu? Stačí vybrat dostatečně velký květináč a myslet na pravidelnou zálivku a přihnojování.

Ani zimní období nemusí pěstitele trápit. Líčidlo nevymrzá ani v případě, že ho nepřikryjeme. Pokud jsme se ale rozhodli pro pěstování v nádobě, nejspolehlivější způsob, jak rostlinu uchovat, je přesadit ji do záhonu nebo zapustit do země celý květináč. Pokud tuto možnost nemáte, přestěhujte rostlinu do světlého sklepa, kde půda nepromrzne nebo obalte květináč dostatečně silnou izolací. Použít můžete polystyren, netkanou textilii a podobně.


Je líčidlo jedlé opravdu jedlé?

Celá rostlina obsahuje saponiny (povrchově aktivní sekundární rostlinné metabolity), které jsou pro všechny savce nepoživatelné a v extrémních případech také smrtelně jedovaté. Obsah těchto saponinů je v této rostlině však velice nízký, takže otrava by hrozit neměla. Komu tyto saponiny však nevadí, jsou ptáci a plody tohoto líčidla jsou pro ně oblíbenou a také vyhledávanou pochoutkou. Více jedovatých saponinů má líčidlo americké - vizte dále.

 

Účinky, využití líčidla jedlého (nejen) pro léčebné účely

Plody této rostliny se občas používají na barvení různých likérů nebo i vín. Barvit se s nimi také mohou různé cukrovinky. Nebojte se výrazně barevné plody přidat pro vylepšení vzhledu domácích marmelád a džemů. Výrazný karmínový pigment obsažený v plodech barví ale nejen potraviny, ale samozřejmě také tkaniny.

Využívat se ale líčidlo může také ve farmacii, protože výtažky mají antiseptické, antibakteriální, protizánětlivé, dezinfekční a močopudné účinky.

Účinnými pomocníky také mohou být při vykašlávání hlenu, také dokáží tlumit kašel a mohou pomáhat s astmatem. Ve farmacii je však více upřednostňováno líčidlo americké a to zejména pro jeho vyšší obsah účinných látek.

Listy líčidla jedlého se také dají připravit velice podobně jako špenát. Vzhledem k tomu, že i listy také obsahují jedovaté saponiny, se doporučuje vařit dvakrát a voda z našeho prvního vaření by se měla vylít.

A jak je na tom líčidlo americké (Phytolacca americana)? Původ má tato rostlina na rozdíl od líčidla jedlého na východním pobřeží Spojených států a v Kanadě. Toto líčidlo patří k bylinám, které bylo četně používáno americkými indiány, a později byl také opravdu dokázán jeho příznivý účinek. Indiáni ho nejčastěji plody a semena žvýkali a používali ho proti artritidě anebo jako velice drastické projímadlo.

Zajímavé je, že vždy přesně znali dávku, kterou si mohou dát, protože pokud se s líčidlem americkým předávkujete, hrozí vám otravaLíčidlo americké totiž obsahuje mnohem větší koncentraci saponinů, než líčidlo jedlé. Ptactvo je ale vůči saponinovým jedům opět imunní a ochotně plody konzumuje a trusem roznáší. Může se tedy stát, že se vám líčidlo na zahradě objeví bez vašeho přičinění.

 

Líčidlo jedlé a americké - rozdíl

Jak rozpoznat líčidlo jedlé a americké? Obě rostliny si jsou hodně podobné. Velmi dobrým identifikačním znakem i pro botaniky začátečníky a běžného zahrádkáře je, že u líčidla amerického jsou květenství převislá. Pokud tedy rostlina, kterou máte na zahradě, nese hrozny vzpřímeně, jedná se o líčidlo jedlé.

 

Vzhled líčidla amerického

Toto líčidlo patří opět mezi trvalky a v kvalitní půdě roste do výšky až 1,5 metrů. Pokud rostlina kvete, její květy mají bílou barvu, poté co rostlina odkvete, jsou její plody nejdříve zelené barvy, ale postupně se změní do černo-fialové.

 

Dnešní využití líčidla amerického

Dnes se zpracovávají hlavně sušené kořeny, které mají mnoho blahodárných účinků. Mohou sloužit, jako výborný lék například proti revmatu, revmatické artritidě a také jsou výbornými pomocníky při léčení žlázové horečky nebo na pročištění lymfatické soustavy. Jestliže trpíte na různé ekzémy, schopnost líčidla amerického také jistě oceníte.

Vzhledem k celkem vysokému obsahu jedovatých saponinů se jakákoliv část této rostliny musí konzumovat pod lékařským dohledem, takže se rozhodně nepouštějte do žádných domácích experimentů!