Děhel čínský andělika čínská účinky zdraví co léčí užívání využití dávkování kořen pěstováníDěhel čínský, latinsky Angelica sinensis - druh je zmiňován v díle "Recepty na 52 nemocí" z 3.-2. století př. n. l., podle něhož je vhodný k léčbě některých kožních onemocnění. Slavný Šen-nung ji doporučoval na "neplodnost v ženách", při špatném průtoku čchi, ale také k léčbě kašle. Patří mezi nejvýznamnější léčivé rostliny tradiční čínské medicíny, používané na ženské nemoci, proto se také často označuje jako "ženšen pro ženy".


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • ženské nemoci - např. neplodnost, sterilita, infertilita u ženy - "ženský ženšen"
  • kašel
  • porucha menstruace, menstruačního cyklu, nepravidelné měsíčky, zástava menstruace, příliš silná menstruace, příliš slabá menstruace, bolestivé měsíčky
  • anémie, chudokrevnost
  • tlak krve - snižuje
  • kvasinkové infekce pochvy
  • hladina cholesterolu v krevním séru - snižuje ji
  • hladina krevního cukru glukózy v krevném séru - snižuje ji
  • rekonvalescence po nemocích a po zraněních s krvácením
  • regulace funkcí dělohy - fytoestrogeny
  • imunita, obranyschopnost - imunostimulační vliv přes aktivaci B-lymfoytů, T-lymfocytů, vliv na interferon
  • rakovina - prevence, protinádorový účinek
  • játra - ochranná funkce, hepatoprotektivní účinek
  • hepatitida, žloutenka, zánět jater
  • cirhóza jater
  • zánět - protizánětlivý účinek
  • detoxikace - detoxikační účinky
  • nemoci kůže - dermatóza, ekzém, vitiligo
  • vypadávání vlasů, alopecie, plešatost - reguluje výpad vlasů

Botanický popis a rozšíření

Děhel čínský, Angelica sinensis (syn. A. polym orpha), je dvouletá vonná bylina s hnědými masitými kořeny, patřící do čeledi miříkovitých, Apiaceae. Stonek je nepatrně rýhovaný, listy dlouze pochvaté, čepel spodních listů trojitě, horních často jednoduše zpeřená. Mnohokvěté okolíky jsou paprskující, květy drobné, bílé až narůžovělé).

Plod je křídlatá dvounažka. Kromě tohoto druhu se v tradiční čínské medicíně využívají ještě dva další: Děhel dahurský, Angelica dahurica, který roste v hustých porostech v Japonsku, severovýchodní Číně, v Koreji a ve východní Sibiři; často se i pěstuje, např. v Japonsku. Děhel sbíhavý, Angelica decursiva, roste v Číně a Vietnamu. Má květy bílé až fialové.

Kořeny se používají ke snižování tělesné teploty, odstraňování hlenu, léčení kašle a astmatu. Děhel čínský roste v listnatých lesích mezi keři v severní a západní Číně, ale také v Koreji a Japonsku. V Číně, Vietnamu a dalších zemích se pěstuje jako významná léčivá rostlina.

 

Obsahové látky

Drogou je kořen (Angelicae sinensis radix), ve kterém se nachází fenolická kyselina ferulová, butylidenftalid, lakton ligustilid a je ho dimer angelicin. V silici jsou terpeny pinen, limonen, myrcen, ß-farnesen, verbenon a copaen, dále steroidy ß-sitosterol a stigmasterol aj. Obsahuje však i glukózu, fruktózu a polysacharidy, bílkoviny, z mastných kyselin stearovou, palmitovou a olejovou, dále biotin, adenin, cholin, safrol, skopoletin aj. Dále jsou přítomny kyseliny askorbová, listová a pantothenová, provitamin A, vitaminy B1, B2, B12 a E, z minerálních látek vápník, hořčík, draslík, železo a mangan, ze stopových prvků zinek, měď, kobalt, chrom, hliník a selen.

 

Léčebné účinky

Tradiční medicína: Z hlediska tradiční čínské medicíny poskytuje rostlina (dang gui) drogu s povahou teplou, chuti sladké a palčivé s vazbou k dráze jater, sleziny a srdce. Tonizuje a vyživuje krev, reguluje menstruaci, zvlhčuje střeva, tonizuje játra a omezuje bolest. Užívá se při poruchách menstruace, bolestech hlavy, závratích, zácpě, krvavé dyzenterii a abscesech. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky, snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Moderní medicína: Rostlina je považována za krevní tonikum, a to mimo jiné také díky vyššímu obsahu kobaltu, který je nezbytný pro krvetvorbu. Léčí anemii, užívá se při ztrátách krve, po zraněních a v rekonvalescenci. Zlepšuje krevní oběh, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu i cukru v krvi.

Rostlina má dále regulační účinek na funkci dělohy, a to mimo jiné díky fytoestrogenům, které upravují menstruaci a pomáhají kontrolovat poševní kvasinkové infekce. Osvědčuje se rovněž při nepravidelné, příliš silné, bolestivé a jinak abnormální menstruaci, ale i menopauze.

Byla prokázána rovněž imunostimulační aktivita, a to stimulací tvorby a aktivity bílých krvinek, jako jsou B-lymfocyty a T-lymfocyty, ale i zvyšováním tvorby interferonu a rovněž leukocytu. Tyto vlastnosti vysvětlují její protirakovinné i hepatoprotektivní účinky.
Má tonifikační účinky, slouží k léčbě žloutenky a cirhózy, zvyšuje imunitu, stimuluje fagocytózu a podporuje tvorbu interferonu. Má protizánětlivé i detoxikační schopnosti a baktericidní účinek, např. vůči Staphylococcus aureus nebo Escherichia coli.

Užívá se při rozličných dermatózách, např. ekzémech, vitiligu, ale také při vypadávání vlasů.

 

Kontraindikace

Rostlina se nemá užívat v těhotenství, v případech průjmu, nadýmání a tlaku v žaludku. Nekombinujte ji v žádném případě s puškvorcem obecným (Acorus calamus), zázvorem obecným (Zingiber officinale) a mořskými řasami.

 

Způsoby užití

Denní dávka je 6-15 g suché byliny, která se připravuje ve formě odvaru a podává 2krát denně na lačno ráno a před spaním. Jinou možností je tinktura, která se užívá při bronchitidě a nadýmání, a to 3krát denně po 2-3 ml.

 

Pěstování a zpracování děhelu

Pěstuje se ze semen, která však špatně klíčí a velmi rychle klíčivost ztrácejí. Je možno provést přímý výsev do volné půdy v polovině dubna. Rostliny je však vhodnější předpěstovat a v průběhu května vysázet do sponu 60 x 60 cm. Kořeny se sklízejí již první rok na podzim, neboť v následujícím roce rostlina kvete a hyne. Po omytí se kořeny rozřežou, suší se při teplotě do 45 °C a uchovávají v suchu a temnu.

 


Související pojmy:

čaj ► odvar ► výluh ► kořen ► zpracování ► pěstování ► extrakt ► tinktura ► ženšen pro ženy ► tablety ► přípravky ► čaj ► tinktura ► výška