Kurkuma kurkumovník účinky na zdraví léčba co léčí využití použití pěstováníKurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (latinsky curcuma longa). Má původ v jižní Asii a jejím největším vývozcem je Indie. Jako koření ji dnes dostaneme téměř v každém obchodě. Výrobky z kurkumy si můžeme koupit v obchodech se zdravou výživou. Má poměrně výrazné léčebné účinky na zdraví, ale protože ovlivňuje krevní srážlivost, neměli by ji užívat lidé, kteří berou léky na "ředění krve".


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • zánět - protizánětlivý účinek
  • prevence embolie a krevní sraženiny - potlačuje srážlivost krevních destiček
  • podpora hojení - stimuluje tvorbu kortizonu v nadledvinkách
  • imunita, obranyschopnost - podpora
  • prevence nemocí
  • rakovina - podpora léčby (dokáže potlačit časný vývoj rakovinných buněk a může i zastavit rozšiřování onemocnění)
  • prevence metastáz rakoviny
  • nemoci jater
  • zánět kloubu, artritida
  • nemoci srdce
  • kuřáctví, kouření tabáku - zmírnění následků kouření na lidské zdraví a lidský organismus
  • nemoci kůže a akné
  • regenerace sil po akutním vyčerpání z fyzické činnosti

Shrnutí:

  • Dostupnost: indické koření, v obchodech po celý rok (supermarkety, obchody s kořením).
  • Užívání: mletá forma kořene.
  • Kde pomáhá: imunita, játra, ad.

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Kurkumu by neměly užívat osoby, které berou léky na ředění krve (Warfarin) a které dlouhodobě užívají léky obsahující kyselinu acetylsalicilovou, tj. ASA (např. Anopyrin, Aspirin, Godasal, ad.). Rostlina totiž zesiluje jejich účinek.

 

Účinky na zdraví člověka:

Kurkuma je výrazně protizánětlivá, protože potlačuje srážlivost krevních destiček a tím tlumí proces zánětlivých faktorů. Rovněž stimuluje tvorbu kortizonu v nadledvinkách, čímž přímo podporuje hojivé procesy. Kromě léčivých účinků také kurkuma výrazně podporuje imunitu a působí jako prevence před vznikem různých nemocí. Má účinek proti únavě ve chvíli, kdy potřebujete být fit a nemůžete odpočívat.

Pomáhá při obnově poškozených jaterních funkcí, při artritidě (zánet kloubů), onemocněních srdce a jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny.
Bylo zjištěno, že kurkuma dokáže potlačit časný vývoj rakovinných buněk a může i zpomalit rozšiřování rakoviny.
Přestože je kurkuma tolik prospěšná, je namístě varovat osoby, které užívají léky na ředění krve. Ty by ji měly konzumovat pouze po poradě s lékařem.

 

Pro zdraví i pro krásu

V Indii se toto žluté koření používá dokonce v kosmetice. Ženy a dívky si tam oplachují tvář ve vodě s kurkumou. protože barvivo v ní obsažené zanechává na jejich pleti zlatavou zář a chrání ji před akné a jinými kožními neduhy. Ať už si nějaký preparát z kurkumy koupíme v lékárně, nebo si ho vyrobíme doma sami, určitě nebudeme litovat.

 

Kurkuma v kuchyni

Čerstvou, oloupanou, nebo nakrájenou kurkumu přidáváme do nakládané zeleniny a pikantních chuťovek. Sušená kurkuma nadrcená jako prášek se používá jako součást kari koření zároveň s kajenským pepřem, kmínem, koriandrem a pískavicí. Bylo totiž zjištěno, že její léčivé účinky se znásobí ve společnosti dalšího koření. Protože má silné barvicí účinky, používá se k dobarvování sýrů, omáček a rýže.

 

Nemáte rádi chuť toto koření v jídle? Dejte ho do mléka:

Pokud nemáte rádi chuť kurkumy v jídle, udělejte z ní tzv. ZLATÉ MLÉKO S MEDEM.

 

Elixír pro kuřáky

Máte-li pocit, že vaše plíce potřebují ozdravnou kúru, či jste kuřák, vyzkoušejte tento elixír:
do jedroho litru vody vsypeme 400 gramů cukru nebo medu a vaříme do rozpuštění. Po chvilce nasypeme dvě lžičky syrové kurkumy, kousek zázvoru na kolečka a 400 gramů pokrájené cibule. Vaříme, dokud se neodpaří polovina vody, a pak rozmixujeme. Uchováváme v ledničce a užíváme ráno a večer jednu polévkovou lžíci nalačno. Díky zázvoru má elixír i protizánětlivé účinky.

 

Pěstování a zazimování kurkumy - podmínky:

Kurkumovník se pěstuje podobně jako zázvor, přičemž nejmenší nároky na pěstování má Curcuma alismatifolia. Hlízu vysaďte do lehké písčitohlinité půdy, na dno nádoby nezapomeňte dát drenážní vrstvu. Květináč s rostlinou umístěte na světlé stanoviště, například na jižní či východní okno. Čím více světla rostlině dopřejete, tím lépe bude prospívat a kvést.

Podmínkou dobrého růstu je též dostatečná vzdušná vlhkost. Přes léto (prospívá mu, je-li horké a vlhké) můžete kurkumovník umístit na venkovní, mírně přistíněné stanoviště nebo do skleníku. Potřebuje vydatně zalévat a rosit, jednou za čtrnáct dní ho můžete přihnojit.

Kurkumovník je tzv. mobilní rostlina. Znamená to, že jakmile teploty vyklesají pod patnáct stupňů Celsia, přeneste rostlinu na teplejší stanoviště. V tuto dobu začínají listy vadnout a pomalu se zatahují. Rostlinu (hlízu) připravenou na zimu umístěte v chladné místnosti s teplotou okolo sedmi stupňů.

U hlíz přezimujících v zemině omezte zálivku na minimum, hlízy z ní vyndané nezavlažujte vůbec. V tomto stádiu přečkají zimu. Na přelomu března a dubna se začnou probouzet – právě tehdy je znovu vysaďte. Hlízy umístěné přes zimu v zemině přesaďte do nového substrátu. Zvyšte jim teplotu a pomalu je začněte zalévat.

Jak sklízet hlízy?

Pro kuchyňské účely se zpracovávají Curcuma longa a Curcuma rotundifolia, naopak Curcuma alismatifolia a další druhy se pěstují především pro své krásné květy. Nejvhodnější doba pro sklizeň hlíz kurkumovníku nastává po odkvětu, kdy se stonek začíná pomalu zatahovat.

Kurkumovník vyjměte z květináče a oklepejte zeminu. Je-li hlíza dostatečně velká, můžete ji rozdělit na dvě části – jedna poslouží ke konzumaci, druhá pro pěstování v dalším roce. Stejným způsobem se kurkumovník také rozmnožuje.

Sklizené oddenky kurkumovníku očistěte, zbavte kořenů a následně vařte. Právě vařením v oddenku vzniká žluté barvivo zvané kurkumin, jehož obsah v oddenku se pohybuje kolem tří desetin procenta. Po uvaření oddenky usušte a poté rozemelte na prášek. 


Související pojmy: 

jako lék ► kurkumin ► použití ► využití ► kde koupit ► kde objednat ► recepty ► prodej ► s medem ► s citronem ► latte ► zkušenosti ► zlaté mléko ► mletá ► čaj ► rostlina pěstování