Prha chlumní arnika horská účinky zdraví léčba léčí použití využití dávkování jedovatá pěstování nežádoucí účinkyPrha chlumní neboli arnika horská (latinsky Arnica montana) - v antických lékařských dílech hledáme arniku marně. Mnohé svědčí pro to, že zřejmě první zmínka je ve výše citované 44. kapitole díla Physica Hildegardy z Bingenu. Zcela jisté to však není, neboť abatyše nehovoří výslovně o arnice, nýbrž o »Wuntwurz« (kořen na rány). V této souvislosti však uvádí přesně indikace, kterým i se proslavila arnika: zevní poranění, vředy, skvrny a puchýře mezi kůží a svaly.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • naraženiny, zranění, tupé úrazy
  • krevní výrony, výron krve
  • zhmožděniny
  • vymknutí kloubu
  • odraženiny
  • zlomenina kosti - otok
  • bodnutí hmyzem
  • lokální protizánětlivý účinek
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • bolesti nervů - neurgalgie
  • chronická žilní insuficience
  • zánět úst - výplachy
  • zánět krku - výplachy, koktání
  • neužíváme vnitřně!!!

Jménem se arnika objevuje teprve v 15. století, a sice v lidových spisech jako prostředek na vyvolání potratu. Autoři prvních tišlěných bylinářů v 16. století — Bock, Brunfels i Fuchs, tři lékaři, označovaní za otce botaniky — ovšem o této rostlině nepojednávají, jelikož ji nenalezli u svých antických vzorů. Okolnost, že se arnice jako jediný věnoval Pietro Andrea Matthioli, osobní lékař císaře Maximiliána II., ve svém proslulém bylináři (vzniklém r. 1554 v Praze), má původ v omylu: vztáhl totiž popisy, které u Dioskurida nalezl k žabníku jitrocelovému, chybně na arniku. Tím se i vysvětluje, proč tradiční použití žabníku (průjem, žaludeční a střevní potíže, otravy) až do 20. století platila za typická pro arniku. Lidová medicína však měla pro arniku taková použití, jaká známe dnes: při pohmožděninách, krevních výronech a zánětlivých kožních změnách.

 

Původ a pěstování arniky, prhy

Prha chlumní patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Dříve bývala tato rostlina velmi rozšířena v evropských středohořích. Jelikož, jak referuje Goethe v 19. století, byla
v obrovských množstvích sbírána pro lékárny a hrozilo její vyhynutí, byla vyhlášena za chráněnou. U nás roste hlavně na západě Čech, na horských loukách a lesních světlinách. Teprve před několika lety se podařilo pěstování arniky se slušnými výnosy. Alternativně byla (a je) pro farmaceutické účely pěstována severoamerická prha léčivá (Arnica chamissonis), která má podobnou kombinaci účinných látek.

 

Používané části a obsahové látky

Na území ČR by rostlina neměla být sbírána, je chráněna zákonem. Vypěstujte si ji ze semínek, která koupíte na internetu.

V léčitelství se používají převážně květy, vzácněji i kořen. Rostlina vykazuje komplexní směs obsahových látek, silně proměnlivou podle původu. Jsou to především hořčiny (seskviterpenlaktony), flavonoidy a silice. Tomu odpovídá i velké spektrum účinnosti: květy arniky působí protizánětlivě a proti choroboplodným zárodkům, antirevmaticky
a proti bolestem nervů.

 

Účinky na zdraví člověka

Vědecky uznávané je zevní užití květů arniky při ošetřování následků zranění a úrazů, jako jsou výrony krve, odraženiny, zhmožděniny a vymknutí. Kromě toho se používají při otocích zlomenin, revmatických svalových a kloubních potížích a chronické žilní insuficienci a dále při zánětech sliznic v ústech a krku a k ošetřování bodnutí hmyzem.

 

Aplikační forma a dávkování

Výtažky z arnikových květů se zpracovávají většinou na masti a používají se zevně. Obklady s arnikovou tinkturou nebo nálevem působí tišivě při revmatických bolestech a tupých
poraněních.

Při zánětech v ústech a krku se používá ke kloktání tinktura v ředění 1:10 (nepolykáme). K obkladům se tinktura zředí převařenou vodou (1 čajová lžička na asi 100 ml vody), obklad se přikládá volně na dvě hodiny (mění se po dvaceti minutách) dvakrát až třikrát denně.

Vnitřní užití, například ve formě čaje, bez dohledu lékaře se nedoporučuje, jelikož arnika obsahuje jedovaté látky. Dráždí ledviny a vyvolává tachykardii.

 

Kontraindikace aneb kdy by se arnika neměla používat?

Arnika se nesmí užívat při alergii na hvězdnicovité rostliny.

 

Nežádoucí vedlejší účinky arniky

Při delší aplikaci na poraněné kůži často vznikají puchýřky a může docházet k otokům.

 

Arnikový obklad

Při tupých poraněních, jako jsou naraženiny, přelijeme 4 čajové lžičky arnikového květu 1 šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat a scedíme. Vychladlým nálevem napojíme lněné plátno, které přiložím e na bolavé místo a necháme působit alespoň 2 hodiny.

 


Související pojmy:

mast ► rudník ► homeopatika ► montana ► 9ch ► 15ch ► rostlina ► účinky ► použití ► využití ► pěstování ► prodej ► tinktura ► čaj ► kde sehnat ► kde objednat ► obklad