bylina houbove koreni zampionove koreni ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovaniHoubové koření, latinsky Rungia klosii. Patří do čeledi paznehtíkovité a pochází z Papuy Nové Guiney. Tamní lidé rostlinu používají do zeleninových salátů, dále jako špenát nebo rostlinu dávají na sendviče. Rostlinu dávají také do polévky a různých jídel. Rostlina není kaloricky bohatá, takže obezita při její dlouhodobé konzumaci určitě nehrozí.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • detoxikace ("čištění krve") pro vysoký obsah chlorofylu
  • podpora krvetvorby
  • kandidóza - kvasinková infekce v těle
  • konzumaci rostliny snesou lidé s alergií na houby, náhražka hub

Jaké látky obsahuje houbové (žampionové) koření:

vitamín C, beta karoten, vápník a železo. Má minimální obsah kalorií, takže po konzumaci rostliny neztoustnete. Je bohatá na rostlinné bílkoviny (3 %).

 

Účinky na lidské zdraví:

Detoxikace - čistění krve a podpora krvetvorby.

 

Pěstování:

Rostlina vytváří keříky vysoké 60 – 80 cm, hustě olistěné oválnými, tmavě zelenými, křehkými a štavnatými listy. Na jaře vykvétá modro – fialovými květy. Houbová rostlina prospívá ve výživné, na humus bohaté zemině, která je propustná, vlhčí, ale nikoliv přemokřená. Rostlina je poměrně tolerantní k intenzitě osvětlení. Na plném slunci je rostlina křehká, krátká, listy jsou světlejší a tuhé.
Umístíme-li houbové koření na stanoviště, kde je chráněna před prudkým poledním sluncem, je vzrůstnější a listy jsou křehké, tmavě zelené.
Nejvýhodnější je pěstovat ji jako přenosnou rostlinu v květináči, tedy od jara do podzimu na zahradě, lodžii apod.

Rungia je při správném pěstování vzrůstná rostlina, která během vegetace velmi dobře snáší průběžnou sklizeň mladých výhonků, rychle obrůstá a poskytuje nám tak stále čerstvé lístky pro použití v kuchyni.

 

Rozmnožování, množení houbového koření:

Množení řízkováním (klasicky odlomení části rostliny, do vody, po zakořenění do hlíny).

 

Přezimování:

Na podzim umístíme Rungii do bytu na světlé místo, kde může přezimovat při pokojové teplotě. Za těchto podmínek dále roste, takže lze sklízet čerstvé aromatické listy i během zimního období. Další možností je umístit rostlinu do prostoru s teplotou 8 – 10°C (garáž, dílna, letní zahrada), kdy zastavuje růst a přezimuje při omezené zálivce.

 


Související pojmy:

houbové koření rostlina ► množení ► jak rozmnožit ► jak pěstovat, vypěstovat ► jak rozmnožit ► eshop ► sazenice, sázení ► semena ► kde koupit ► kde sehnat ► zazimování ► řízkování ► obsahové látky ► kalorie ► vitamíny ► zdraví ► použití