Potočnice lékařská účinky co léčí použití užívání využití dávkování pěstování zajímavostiPotočnice lékařská, latinsky Nasturtium officinale - V Macer floridus je tento recept: "Říkávají, že potočnice má hřející, vysušující síly. (...) Vaříš-li listí anebo semeno s čerstvým kozím mlékem a nápoj ten vlažný piješ, pak musí každá bolest, která tvá prsa tíží, ustat. A když semeno mačkáš ve vlažné vodě a vypiješ, jak se říká, tvrdé tělo zcela změkčí. Pozřené s medem zkrotí však semeno tvůj kašel."


Účinky rostliny:

Historie

Jako léčivka byla potočnice využívána již v pozdní antice. Dioskurides popisuje působení natě jako močopudné a doporučuje ji jako prostředek proti jaterním skvrnám a skvrnám ze spálení sluncem. I středověký Loršský lékopis uvádí potočnici jako léčivou rostlinu při kožních problémech. Klášterní medicína připisovala potočnici hřejivé a vysušující kvality. Podle tehdejších představ z toho vyplývalo i použití proti onemocněním jater, oblasti žaludku a střev a dýchacích cest; poslední uvedenou indikaci potvrzuje i moderní výzkum.

 

Původ a pěstování

Víceletá bylina potočnice patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Dává přednost vlhkým stanovištím a je rozšířena celosvětově.

Pěstování je jednoduché - dobře roste i v substrátu s pískem v poměru 1:1, vyhovuje jí hnojení (např. kopřivovou jíchou).

 

Co sbíráme a jaké látky obsahuje

V léčitelství se používá nať potočnice; obsahuje hořčičné glykosidy, z nichž se získávají hořčičné silice palčivé chuti. Potočnice má vysoký obsah vitaminu C: 80 mg kyseliny askorbové ve 100 gramech čerstvé rostliny. Kromě toho má nať mírně antibakteriální účinek. Hořčičné silice povzbuzují bronchiální sekreci.

 

Účinky potočnice na lidské zdraví (stejné účinky má potočnice malolistá - Nasturtium microphyllum):

Vnitřně - vědecky uznávané je použití potočnicové natě při katarech horních cest dýchacích, dále nemoci urologické (záněty ledvin), plicní (tuberkulóza, TBC), nemoci trávicího traktu (poruchy trávení, špatné vyprazdňování, zácpa, nemoči žlučníku, žlučové kameny).

Zevně (šťáva z potočnice) - nemoci kůže - chronické záněty kůže, slabé vlasy, padající vlasy (účinné vlasové tonikum!), otoky lymfatických cév, nádory žláz (obklad z listů).

 

Aplikace, dávkování, nežádoucí vedlejší účinky a kontraindikace:

Potočnice se jen vzácně užívá jako čaj ze sušené rostliny, protože při sušení se ztrácí velká část jejích účinných látek. Proto by se měla požívat po pečlivém omytí čerstvá jako salát nebo pít její čerstvě vylisovaná šťáva (POZOR! Maximální denní dávka je však jen 60 až 100 ml!).

Kontraindikace: Potočnice by se neměla užívat delší dobu, protože hořčičná silice dráždí žaludeční sliznici.

Nežádoucí vedlejší účinky: Vzácně dochází k žaludečním či střevním potížím, zánětu sliznice močového měchýře. Rostlina by se němal užívat dlouhodobě!

 


Související pojmy:

řeřicha potoční ► využití ► účinky ► obrázky ► fotografie ► wikipedie ► pěstování ► sazenice ► čaj ► sklizeň ► sběr ► užívání ► množství ► recepty ► semena ► objednat ► koupit ► cena, ceník ► obchod, eshop ► říční